Hooverphonic voor België naar Eurovisiesongfestival
#1
In 'Vandaag' op Eén vertelde Danira Boukhriss Terkessidis in primeur dat Hooverphonic dit jaar voor België naar het Eurovisiesongfestival gaat.

Op deze 65ste editie van het muziekfestival, dat in Rotterdam plaatsvindt, vertegenwoordigt de band ons land. De bandleden Alex Callier, Raymond Geerts en Luka Cruysberghs gaven in 'Vandaag' meer uitleg over hun beslissing.


Olivier Goris, netmanager Eén: 'Hooverphonic is een onwaarschijnlijke topnaam. Hen de Belgische kleuren laten verdedigen, is iets waar we al jaren van dromen. Schitterend dat het nu lukt! Het is een ongelooflijke eer dat wij met Eén de besten van de besten naar het Eurovisiesongfestival mogen sturen.'

Hooverphonic is een band die graag buiten de lijntjes kleurt. Ergens tussen triphop en pop zochten én vonden ze gedurende hun 25-jarige carrière een eigen, instant herkenbare sound. Alex Callier (producer/songwriter) & Raymond Geerts (gitarist) vormen sinds dag één de ruggengraat van de band en hadden in de loop der jaren de eer en het genoegen om samen te kunnen werken met een uitzonderlijk getalenteerde, uiteenlopende cast van zangers en zangeressen. Sinds 2018 is dat Luka Cruysberghs. Zij won in 2017 'The Voice van Vlaanderen' én het muzikale hart van Alex en Raymond.

De evolutie tussen vroege albums A new stereophonic sound spectacular en The magnificent tree en het recente (met goud bekroonde) Looking for stars is niet te ontkennen, net zoals de carrière die de groep op basis van hun repertoire uitbouwde. Muzikale uitschieters à la With orchestra en In wonderland getuigen van muzikale durf en tonen dat de band er in slaagt zich telkens opnieuw uit te vinden zonder aan eigenheid in te boeten, noch de connectie met hun fans te verliezen.

Hits zoals Mad about you, Badaboum, 2 Wicky, Romantic en Eden slaagden erin om ver buiten België hoofden te doen draaien en vormen de basis voor de bejubelde live-set van de band. Hooverphonic toerde meermaals door de Verenigde Staten en Europa, op eigen kracht of samen met artiesten zoals Moloko en Massive attack. Onlangs was de band nog in Japan om België te vertegenwoordigen tijdens het Belgian beer weekend en in oktober vertrekken ze op een grote Europese tournee.

Als rasechte songschrijver volgt Alex Callier al jarenlang het Eurovisiesongfestival, uit professionele maar vooral ook persoonlijke interesse. De glamoureuze uitstraling, het niveau van de artiesten en het internationale appeal van de wedstrijd maken dat deelnemen voor Hooverphonic een logische volgende stap is. En ook Luka heeft een link met het Songfestival - weliswaar de juniorversie: als jonge tiener nam ze zelf deel aan de selecties voor Junior Eurosong in België. Als inzending koos ze toen… Happiness van Hooverphonic. De cirkel is rond.
Momenteel werkt de groep aan hun inzending voor Eurovisie. Begin 2020 zullen ze dit nummer voorstellen, in mei volgt de grote dag en zullen ze de song live brengen op het Eurovisiesongfestival 2020.

Het Eurovisiesongfestival vindt in 2020 plaats op dinsdag 12 en donderdag 14 mei (halve finales), met de finale op zaterdag 16 mei, en is live te volgen op Eén.
Antwoord
#2
Ze werden al vaak gevraagd en zegden eindelijk toe: Hooverphonic vertegenwoordigt volgend jaar ons land op het Songfestival in Rotterdam. “Winnen is geen doel op zich.”
De vraag kwam al voor de vierde keer: of Hooverphonic écht geen zin had om ons land te vertegenwoordigen op het Eurosongfestival. De voorbije jaren kreeg de VRT een ‘njet’ op het rekest, maar dit keer was het anders. “Omdat we nu hét geschikte nummer hebben”, zegt Alex Callier. Een dat hij overigens zelf schreef, met een voorlopig niet nader genoemde cowriter.

Hoe ‘hét geschikte nummer’ klinkt, daarvoor moet u nog even geduld uitoefenen: dat zal pas volgend jaar worden voorgesteld. Zelfs of het iets uptempo wordt, dan wel een ballade, is nog geheim. Voorlopig moeten we het doen met vaagheden als “het is de perfecte crossover”. Lees: een natuurlijke mix van meer alternatieve muziek met brede pop. “Dat zit sowieso al in de kern van Hooverphonic. Dat is de reden dat we op nagenoeg elke radiozender worden gedraaid. Al onderschatten we ook het belang van de act niet”, aldus Callier.

Het is meteen ook de eerste keer dat Alex Callier, en bij uitbreiding Hooverphonic, deelneemt aan een wedstrijd. “En we gaan meteen voor een klepper met 200 miljoen kijkers. Als je de lat ergens legt, kan je die maar beter hoog leggen. Al proberen we het voor onszelf nuchter te bekijken: we brengen gewoon een nieuwe single uit en stellen die voor tijdens een tv-optreden. (lacht) Winnen is dan ook geen doel op zich, we concentreren ons liever op de essentie: de best mogelijke performance met het best mogelijke lied.”

En als het echt tegenvalt? “Kijk naar Clouseau (de band werd in ’91 in Rome met ‘Geef het op’ zestiende met amper 23 punten, nvdr.). Die mannen kunnen ook nog altijd lachen, hè.”

Nederland

Toch zijn er, behalve het feit dat alle bandleden fan zijn van de liedjeswedstrijd, nóg raakvlakken met het Songfestival. Callier schreef mee aan A matter of time, de inzending waarmee Sennek in 2018 niet wist door te stoten naar de finale, en zangeres Luka Cruysberghs nam ooit deel aan Junior Eurosong. Niet zo lang geleden zelfs, maar begin 2013, toen ze amper twaalf was. Dat deed ze met Happiness van Hooverphonic. De cirkel is rond.

De VRT heeft met de keuze voor Hooverphonic, dat sowieso al populair is in beide landshelften, ook goed gekeken naar Nederland. Hoewel onze noorderburen dit jaar de hoofdvogel afschoten met de relatief onbekende Duncan Laurence, bouwden ze al enkele jaren aan een ijzersterke reputatie met ervaren toppers als Anouk en The Common Linnets, met daarin onder anderen Ilse DeLange. En ook Callier ziet een trend: “Nadat het Songfestival enkele jaren een circus was, is er de jongste tijd weer opvallend veel aandacht voor oprecht mooie liedjes.”

Hooverphonic gaat binnenkort ook toeren door Centraal- en Oost-Europa. Daar kunnen ze alvast stemmen ronselen.
Antwoord
#3
De VRT haalt het grove geschut boven. Voor het 65ste Eurosongfestival van volgend jaar in Rotterdam, wordt met Hooverphonic een van de grootste bands van het land gestuurd. En dat nadat ze eerder al vier keer vriendelijk bedankten: “We hebben het altijd gezegd: als we hét nummer hebben, dan gaan we.”

Deze week nog vertrekt Hooverphonic voor een tournee door Oost-Europa, daarna doen ze hetzelfde in België. Honderdduizenden platen verkocht de groep rond Alex Callier al, maar nu is het tijd voor iets nieuws. Na 25 jaar neemt Hooverphonic deel aan de grootste liedjeswedstrijd ter wereld en daar zijn ze bij de VRT behoorlijk trots op, de band bedankte in het verleden namelijk al vier keer. Tot nu dus. “We hebben het altijd gezegd: als we hét nummer hebben, dan gaan we. En dat is deze keer het geval”, zegt Alex Callier. “We deden met de band nog nooit eerder mee aan wedstrijden zoals bijvoorbeeld Humo’s Rock Rally en andere, maar ik vind dat we de lat meteen hoog moeten leggen (lacht).”

Geloofwaardigheid

Lang werd er neergekeken op het Eurovisiesongfestival, maar in die teneur zit de laatste jaren verandering. Met de Portugees Salvador Sobral in 2017 en dit jaar met de Nederlander Duncan Laurence wonnen artiesten met liedjes die ook door niet-songfestivalfans worden gesmaakt.
De kans om geloofwaardigheid te verliezen met een deelname lijkt dus klein. “Ik vind niet dat we iets te verliezen hebben”, zegt Callier. “Van het nummer zijn we overtuigd, nu moeten we nog zorgen dat we op het festival zelf een geweldige performance neerzetten. Bovendien valt er des te meer te winnen. Ik bekijk een deelname als het uitbrengen van een nieuwe single en een televisieshow die daarmee gepaard gaat.”

Voordeel

Door hun jarenlange tournees door Europa zal een aanzienlijk deel van de 200 miljoen Songfestival-kijkers Hooverphonic al kennen. Dat is één van de redenen waarom niet zangeres Luka met een Hooverphonic-nummer gaat, maar wel de band als geheel. “We hebben nu de naam, die moeten we gebruiken”, vindt Callier. “Het feit dat we het Europese publiek kennen, kan alleen maar een voordeel zijn.”
Het nummer zelf wordt pas in 2020 op de wereld losgelaten. Het is zelfs nog niet opgenomen. Bij wijze van voorbereiding zochten Callier en co. wel al Duncan Laurence op. “We zijn samen met hem gaan dineren. Hij vertelde dat het in de hectiek van de wedstrijd vooral moeilijk is om in je bubbel te blijven, daar gaan we dus extra op moeten letten.”

Stiekeme fan

Dat geldt in de eerste plaats voor zangeres Luka Cruysberghs, winnares van ‘The Voice van Vlaanderen 2017’ en sinds vorig jaar ook zangeres van Hooverphonic. “Natuurlijk is het spannend, maar ik heb geen seconde getwijfeld”, aldus de 18-jarige Leuvense. “Eurosong roept bij mij warme herinneringen op van vroeger toen ik keek met de hele familie, al moest ik toen vaak wel voor de puntentelling gaan slapen. (lacht)” De zangeres heeft trouwens een opmerkelijk Eurosong-verleden. Enkele jaren geleden schreef ze zich al eens in voor de junior-versie, haar auditie deed ze toen met het Hooverphonic-nummer ‘Happiness’. “Ik ben ook altijd een stiekeme fan geweest”, verklapt Callier. “Ik kijk ieder jaar, maar vorig jaar lukte dat niet omdat ik op het feestje van een vriend was. Maar ik ging wel vaker dan gewoonlijk naar het toilet, om daar op mijn telefoon de tussenstand te checken. (lacht)”

Coach Alex Callier slaat een jaartje over

Dat een deelname aan het Eurovisiesongfestival een hele kluif is, moge duidelijk zijn. Reken daarbij nog een Oost-Europese tournee in het najaar, gevolgd door eentje in België, en zijn job als coach in ‘The Voice van Vlaanderen’ moet Alex Callier links laten liggen. “Het is gewoon te druk”, vertelt hij. De artiest begeleidde in het vijfde en zesde seizoen jonge talenten in de muziekwedstrijd, nadat hij dat ook in reeksen één en twee had gedaan. In 2017 won Callier het programma met Luka Cruysberghs, die hij een jaar later voorstelde als nieuwe zangeres van Hooverphonic.

‘The Voice’, hofleverancier van het Songfestival

Met Luka Cruysberghs wordt opnieuw een talent uit ‘The Voice’ naar het Songfestival gestuurd. Na Eliot in 2019, Blanche in 2017, Laura Tesoro in 2016 en Loïc Nottet en Axel Hirsoux in de jaren daarvoor is Luka al de zesde stem die werd opgevist uit de vijver van de talentenwedstrijd. “Het is inderdaad opvallend”, geeft Alex Callier toe. “’The Voice’ is de perfecte manier om onbekende talenten een kans te geven, maar over het algemeen doet het er niet toe hoe je er geraakt, het draait gewoon om de stem.”

De halve finales van het Eurovisiesongfestival vinden plaats op dinsdag 12 en donderdag 14 mei, de finale volgt op zaterdag 16 mei.
Antwoord




Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)