Topmodel met klasse VU+ Duo 4K
#1
Het nieuwe vlaggenschip van VU+ is de DUO 4K. Onze verwachtingen van deze langverwachte hybride krachtpatser waren hooggespannen.

VU+ is een bekende fabrikant van digitale ontvangers, te koop in de Nederlandse en Vlaamse speciaalzaken. De aankondiging van het nieuwe model DUO 4K deed ons hart sneller kloppen. Kan de ontvanger deze hoge verwachtingen waarmaken?

Technisch hart

Ons enthousiasme heeft mede te maken met het nieuwe, krachtige technisch hart van de VU+ DUO 4K. Als een van de eerste ontvangers wordt hierin de nieuwe BCM7278 chipset van Broadcom gebruikt. De processor heeft vier kernen met een snelheid van 2100MHz. Hieraan gekoppeld is een NAND flashgeheugen van 4GB en een RAM DDR3 geheugen van 2GB. Deze combinatie zorgt ervoor dat de DUO 4K op papier een ware krachtpatser is, en we kunnen vast verklappen dat die belofte tijdens onze test helemaal wordt waargemaakt.

Enigma2

De ontvanger werkt op de open source Linux software Enigma2. Dit betekent dat veel verschillende firmware-versies van diverse makers beschikbaar zijn en gebruikt kunnen worden. Voor Nederlanders en Vlamingen met minder ervaring met Enigma2 raden we de firmware van OpenPli aan. Standaard is bij deze firmware bijvoorbeeld de zoekmogelijkheid fastscan aanwezig, die gebruikt wordt door Canal Digitaal en TV Vlaanderen. Maar ook de firmware van bijvoorbeeld OpenATV en VTI is voor de DUO 4K beschikbaar. De beslissing welke firmware gebruikt wordt, hoeft overigens niet direct in het begin te worden gemaakt. De gebruiker kan op elk moment firmware van een andere maker in de ontvanger plaatsen. Dit kan via het eigen netwerk of wellicht nog makkelijker via USB. Het is een pluspunt dat hiervoor aan de voorzijde van de ontvanger een USB-aansluiting aanwezig is. Firmware die in de ontvanger geplaatst is, kan via het internet naar de nieuwste versie worden opgewaardeerd.

Drie smartcards

Er zijn ruim voldoende mogelijkheden om het aanbod van gecodeerde kanalen van meerdere aanbieders te decoderen. Achter de frontklep aan de voorzijde van de ontvanger vinden we naast de USB-aansluiting een interne kaartlezer waarin een smartcard kan worden geplaatst. Door middel van emulatie is deze kaartlezer geschikt voor het decoderen van het gecodeerde zenderaanbod van diverse aanbieders, zoals Canal Digitaal, TV Vlaanderen. Tevens zijn twee Common Interface-sloten aanwezig. Hierin kunnen zogenoemde CI-modules geplaatst worden. Hierdoor is deze ontvanger ook geschikt voor het gecodeerde zenderaanbod van Joyne en Telenet. Officieel ondersteunen de CI-sloten de nieuwere techniek CI+ niet. Maar als bijvoorbeeld de firmware van OpenATV wordt geplaatst, kan een module die voldoet aan het CI+ protocol toch volledig gebruikt worden.

LCD beeldscherm

De blikvanger aan de voorzijde van de ontvanger is zonder twijfel het LCD beeldscherm. Dit is een display van 3 inch dat informatie geeft over de zender, maar bijvoorbeeld ook de zenderlijst. Dat is vooral belangrijk voor consumenten die de ontvanger willen gebruiken om digitaal naar radio te luisteren via een stereo-installatie. Dankzij het display kan de favoriete radiozender geselecteerd worden zonder dat de televisie daarvoor aan hoeft. Maar er is nog veel meer met dit beeldscherm mogelijk. Zo kunnen we de elektronische programmagids (EPG) inkijken en het menu volledig in dit beeldscherm weergeven. Wie de logo’s van tv- en radiozenders – de zogenaamde picons – downloadt, kan bij het afstemmen van een zender ook het zenderlogo duidelijk en groot op de ontvanger zien. Maar wellicht de leukste mogelijkheid is om live tv via het display te kijken. Aan de voorzijde van de ontvanger vinden we verder nog enkele bedieningsknoppen waardoor het apparaat ook zonder afstandsbediening te bedienen is.

Hybride

De VU+ DUO 4K beschikt over twee tunerslots waarin losse insteektuners geplaatst kunnen worden. Op dit moment zijn een DVB-S2X satelliettuner en een DVB-C kabeltuner leverbaar. Beide ondersteunen de FBC-techniek, wat wil zeggen dat er per tuner tot maximaal acht zenders gelijktijdig opgenomen kunnen worden. De tuners zijn gevoelig en kunnen dus ook minder sterke zenders goed weergeven. Met de DVB-S2X tuner konden wij bij deze de test de Zwitserse zenders die op de Eutelsat-satelliet op 33 graden oost in DVB-S2X uitzenden probleemloos ontvangen. Een tuner voor ontvangst van DVB-T2 is nog niet verkrijgbaar, maar de fabrikant heeft toegezegd dat deze snel komt. Met deze insteekkaart is de DUO 4K ook geschikt voor ontvangst van het ongecodeerde zenderaanbod van Digitenne in DVB-T2/HEVC.

Aansluitingen

Aan de achterzijde van de VU+ DUO 4K vinden we de ingangen van de insteektuners en een Gigabit-aansluiting voor internet. Voor digitale audio is een optische aansluiting aanwezig, voor beeld HDMI. De twee USB-aansluitingen aan de achterzijde zijn geschikt voor snelle dataoverdracht met USB 3.0. De ontvanger werkt met een externe 12 volt voedingsbron en kan hierdoor ook mobiel gebruikt worden. De aansluiting van de voedingsbron is aan de achterzijde van de ontvanger – inclusief hardwarematig aan/uit-schakelaar – te vinden. Voor service en minder gebruikte doeleinden is ook een RS232-aansluiting aanwezig. Opvallend is dat de ontvanger op geen enkele manier analoog op televisie of geluidsinstallatie aangesloten kan worden.

Harde schijf

Met een harde schijf kunnen programma’s opgenomen en gearchiveerd worden. Het intern plaatsen van zo’n harde schijf gaat makkelijk. Aan de achterzijde van de ontvanger is een slede te vinden die uit het apparaat getrokken kan worden. Op de slede kan een 2,5 inch harde schijf geplaatst worden. Deze kan daarna weer terug in het apparaat geschoven worden. Zonder enige andere handeling werkt deze harde schijf dan direct. Ook extern kan via een van de twee USB 3.0 aansluitingen een USB harde schijf aangesloten worden. Op deze manier is probleemloos opnemen van programma’s of het tijdelijk pauzeren van live tv-zenders mogelijk. Het opnemen via de EPG werkt goed en zonder problemen.

Zenders zoeken

Voor satellietontvangst kunnen via DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2 en USALS alle draaibare en vaste schotelsystemen aangesloten worden. De VU+ DUO 4K kan ook schotels met Unicable en SAT IP bedienen. De zoekmogelijkheden zijn voor zowel kabel als satelliet uitgebreid. Een manke is dat VU+ nog steeds de drivers van insteektuners niet voldoende in orde heeft gemaakt voor gebruik van blindscan. Deze zoekmogelijkheid is in de meeste firmware wel standaard aanwezig, maar als deze zoekmogelijkheid wordt geselecteerd worden er geen zenders gevonden. Vooruitlopend op het eindoordeel is dit het enige minpunt dat we konden vinden waardoor de eindscore van deze test niet op vijf sterren uitkomt. Van een ontvanger in deze prijsklasse en met zulke uitgebreide mogelijkheden verwachten we dat deze vooral bij hobbyisten populaire zoekmogelijkheid voor satellietontvangst ondersteund wordt.

Online

Naast hybride lineaire ontvangst kan ook online naar content gekeken worden. Zo is HbbTV beschikbaar. Met de Enigma2 firmware is het mogelijk om gratis plug-ins te downloaden. Hiermee kan online naar tienduizenden tv- en radiozenders uit de gehele wereld gekeken worden. Andersom kan overigens ook: bezitters van de VU+ DUO 4K kunnen de ontvanger zo inrichten dat op elke plek in de wereld met een internetverbinding via pc, laptop, tablet, smartphone of mediaspeler naar zenders gekeken kan worden die thuis met de DUO 4K te zien zijn. Via het thuisnetwerk of USB kan tevens via de DUO 4K naar video, muziek en foto’s gekeken en geluisterd worden.

Beeldkwaliteit

En dan het belangrijkste punt voor een 4K ontvanger: de beeldkwaliteit. Die is bij de VU+ DUO 4K verbluffend goed. De ontvanger is geschikt voor het kijken van 4K Ultra HD en dus het beeldformaat 2160p. De nieuwste beeldtechnieken als HEVC, H.265, HDR en HLG worden allemaal ondersteund.

Conclusie

De VU+ DUO 4K bevindt zich in het duurdere prijssegment. Wie een ontvanger in deze prijsklasse zoekt, vindt in de VU+ DUO 4K een goede, wellicht de best mogelijke keuze. Zichtbaar een hoogstandje, maar vooral met veel gebruikersmogelijkheden. Het enige minpunt - vooral voor hobbyisten - is het ontbreken van een werkende blindscan. Hier is voor VU+ dus nog wat werk aan de winkel.
Antwoord


Berichten in dit topic
Topmodel met klasse VU+ Duo 4K - door master-magic - 30-01-2019, 21:23
RE: Topmodel met klasse VU+ Duo 4K - door boulder - 16-01-2021, 13:07



Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)