Proximus test fiber to the home (internet)
#1
Het appartement van Jordy Minnebo en zijn vriendin in Temse ruikt nog naar nieuw. Niet verwonderlijk: het koppel is er pas een kleine maand geleden ingetrokken. Naast een prachtig uitzicht op de Schelde, biedt het nog een andere mooie troef: de bewoners kunnen een “echte” glasvezellijn van Proximus in huis halen.

“Voor alle duidelijkheid: dat was voor mij niet de reden om hier te komen wonen”, lacht Jordy, die zelf als IT-netwerkspecialist aan de slag is. “Toen we hier introkken, wist ik zelfs niet dat er glasvezel lag. Het was maar toen ik in de kelder van het gebouw de standen van de elektriciteitsmeter aan het noteren was, dat me iets opviel. Er hingen daar verschillende Proximus B-Boxen die verbonden waren met een soort modems waarop “Glasvezel” stond geschreven. Ik had meteen al een vermoeden dat dit weleens iets speciaal kon zijn.”

Via een goede vriend die bij Proximus werkt, polste Jordy of het inderdaad mogelijk was om een fiberlijn te nemen. En dat bleek te kunnen. “Die vriend heeft dan alles voor mij administratief in orde gebracht en een week later zijn de techniekers hier alles komen installeren.”

Concurrentie met Telenet
Proximus is in alle stilte nieuwe verkavelingen en appartementsgebouwen aan het voorzien van glasvezel. Voor professionele klanten en bedrijven bestaat hiervoor al een commercieel aanbod, voor residentiële klanten gaat het voorlopig nog om een soort testproject. De operator wil op die manier hogere downloadsnelheden aanbieden om de concurrentie met Telenet te kunnen volhouden.

“Wat die snelheden betreft, moet je je er voorlopig nog niet te veel van voorstellen”, zegt Jordy Minnebo. “Ik download momenteel tegen 110 Mbps, upload is 10 Mbps. Daarvoor betaal ik nu 54,95 euro per maand. In die prijs zit ook nog een abonnement op Proximus TV inbegrepen. Proximus biedt ook nog een variant aan met een snelheid van 220 Mbps download en 20 Mbps up. Daar betaal je dan 65,95 euro voor. Maar dat was me geen tien euro extra waard, waarschijnlijk ga je daar in de praktijk toch niet veel van merken. Ik surfte vroeger via een 200 Mbps-lijn van Telenet en ik merk nu zo goed als geen verschil.”

Asynchrone snelheden
Jordy mag ook ongelimiteerd downloaden zonder beperkingen. Wat zijn surfervaring betreft, is hij tevreden maar toch ook een beetje teleurgesteld. “Het surft heel vlot en het is ook nog geen enkele keer platgegaan, dat is dus OK”, lacht hij. “Maar als je weet dat fiber gemakkelijk tot 1 gigabit per seconde aankan, dan is het natuurlijk jammer dat Proximus “slechts” tot maximaal 220 Mbps gaat. Wat ook spijtig is: fiber is perfect geschikt voor synchrone up- en downloadsnelheden, zodat die twee snelheden even hoog liggen. En ook dat wordt niet aangeboden. Ik vermoed dat dat door het gebrek aan concurrentie komt. Proximus en Telenet houden mekaar natuurlijk heel goed in de gaten wat hun aanbod betreft, ze moeten toch alleen maar met elkaar rekening houden. Dus als de ene geen inspanning doet, is er geen reden voor de andere om ook uit zijn pijp te komen.”

Voorlopig geeft Proximus nog zo goed als geen ruchtbaarheid aan zijn fiber-experimenten. De operator wilde nog niet reageren op onze vraag om meer duiding bij de tests. Jordy is voor zover hij weet ook de enige bewoner in “zijn” blok die voor de glasvezelverbinding opteerde. “Ik zie dat aan de namen van de Wifi-netwerken die ik kan oppikken”, zegt hij. “Dat zijn er bijna allemaal van Telenet.”

Eenzelfde geluid horen we ook bij een van de bouwpromotoren die nog een ander flatgebouw met glasvezel neerzette. Volgens hem kiezen veruit de meeste nieuwe bewoners puur uit gewoonte voor Telenet. Omdat ze gewoonweg niet weten wat glasvezel is of zelfs maar dat het beschikbaar is.

Gelukkige noorderburen
Uiteraard moeten we hierbij onderstrepen dat, wat Proximus betreft, dit natuurlijk nog een proefproject is. Zodra de echte uitrol begint, is het natuurlijk mogelijk dat het bedrijf de snelheden optrekt en/of de prijzen aanpast. De operator is die uitrol ook volop aan het voorbereiden. Zo werd onlangs bekend dat na de zomer de volledige Brusselse Anspach-wijk aansluitbaar wordt op glasvezel, ook de bestaande gebouwen.

Desondanks zal het in elk geval nog wel heel wat tijd en moeite kosten vooraleer we in ons land een vergelijkbaar aanbod aan glasvezel hebben als in Nederland. Volgens het vakblad Telecompaper hebben inmiddels al meer dan een miljoen Nederlanders glasvezel in huis liggen. Ongeveer één op de drie huishoudens bij onze noorderburen is er aansluitbaar op een fiberlijn.

Ook de prijzen gaan er in de goede richting. De provider Tweak biedt er bijvoorbeeld een pakket aan met liefst 1 Gbps up- én downloadsnelheid, digitale televisie én een abonnement op HBO voor 54,95 euro. Exact hetzelfde bedrag als wat Jordy Minnebo nu betaalt.
Antwoord
#2
De opvolger van het vroegere Belgacom, Proximus, werkt hard om in België in diverse steden en regio's glasvezel uit te rollen.

Proximus zet vaart achter de uitrol van glasvezel in zowel Vlaanderen als Wallonië. Het gaat om FTTH ofwel Fiber to the home. Daarmee volgt Proximus, het vroegere Belgacom, een totaal andere koers dan KPN. In Nederland zet KPN in steden als Utrecht en Rotterdam in op het aloude ADSL koperdraadnetwerk. Met diverse nieuwe technieken gaat KPN de snelheden daarvan opwaarderen. Dit levert zeker geen slechte resultaten op, maar wat met glasvezel kan is met koperdraad tot aan de deur onmogelijk. KPN kan of wil die investering niet doen.

FTTH in Charleroi en Hasselt

Proximus begon dit najaar met de FTTH uitrol in de Waalse stad Charleroi, maar doet dit wel zoveel mogelijk langs de wanden van bestaande bebouwing. Op die manier hoeven de stoepen, in Belgische steden is dat vaak ook niet een kwestie van losse tegels tijdelijk lichten, niet open. Dat scheelt veel tijd en kosten. Ook in de Belgisch-Limburgse stad Hasselt is Proximus nu hard aan het werk om een netwerk te realiseren met supersnel internet zonder verschil in upload en download. Proximus is de eerste Belgische aanbieder die glasvezel tot in de woningen en bedrijven aanlegt. De uitrol hiervan is een meerjarenproject en richt zich vooral op dichtbevolkte gebieden.
Antwoord
#3
Proximus ontvangt een lening van vierhonderd miljoen euro van de Europese Investeringsbank. De Belgische provider gaat het geld gebruiken voor de aanleg van glasvezel. Het is onderdeel van het plan om in tien jaar tijd drie miljard euro te investeren.

Volgens Proximus versnelt het verkrijgen van de lening het aanleggen van 'een gigabitnetwerk van de toekomst'. In 2016 maakte de provider bekend dat het gedurende een periode van tien jaar in totaal drie miljard euro investeert in de aanleg van glasvezelinfrastructuur. Het doel is om 85 procent van de bedrijven en de helft van de consumenten van een ftth-verbinding te kunnen voorzien.

Het financieren in verbeterde telecominfrastructuur is naar eigen zeggen een prioriteit voor de Europese Investeringsbank. De EIB doet dat in het kader van de 'Digitale Agenda voor Europa 2020'-strategie. Volgens Proximus zijn er inmiddels meer dan zesduizend bedrijven in België aangesloten op glasvezel en is de uitrol in 24 steden en gemeenten van start gegaan of gepland op korte termijn.
Antwoord
#4
Telecomaanbieder Proximus en de Stad Aalst hebben het project Glasvezel voor Aalst voorgesteld. De uitrol van glasvezel in de stad in Oost-Vlaanderen begint in de komende weken. Later dit jaar worden nog eens zes Belgische steden aangesloten op de glasvezel van Proximus.

Proximus wil de Stad Aalst, dat de binnenstad en enkele omliggende wijken omvat, tegen het einde van 2020 geleidelijk van glasvezel voorzien. Het gaat om meer dan 15.000 woningen met zo’n 45.000 inwoners of de helft van de bevolking van de Stad Aalst. Ook in 84 grotere nieuwbouwprojecten en verkavelingen is de uitrusting met glasvezel gepland. In een latere fase komen de deelgemeenten aan de beurt.

In december 2016 kondigde Proximus een investering van drie miljard euro over de komende tien jaar aan om de uitrol van glasvezel in België te versnellen. In de voorbije twee jaar is al in negen steden een begin gemaakt met de aanleg van het glasvezelnetwerk. In de provincie Oost-Vlaanderen zijn volgens Proximus nu al meer dan 4000 bedrijven aangesloten of aansluitbaar op het glasvezelnetwerk, waarvan 400 in Aalst.

Met het project Glasvezel voor Aalst is Proximus naar eigen zeggen de eerste Belgische operator die glasvezel tot in bestaande woningen brengt. Concurrent Orange is begin maart ook begonnen met een inschrijfprocedure voor zijn toekomstige glasvezelaanbod. Bij deze provider kunnen voorlopig alleen inwoners van Genk hun glasvezelverbinding vooruitbestellen; binnenkort volgen nog vier steden en gemeenten.

Welke Belgische steden na Aalst aan de beurt zijn, heeft Proximus nog niet bekendgemaakt.
Antwoord
#5
(21-03-2019, 16:09)natte schreef: master pietzak

Als je weet dat er maar 6 appartementen in een blok in Gent zijn aangesloten zie je dat het heel erg traag gaat, zal nog een jaar duren als ze zo snel werken....
En je lijn word gedeeld over 32 aftakkingen waardoor de snelheid ook over die 32 gaan :-(
Antwoord
#6
Proximus is in het centrum van Kortrijk gestart met de uitrol van glasvezel. Tegen eind 2021 wil de Belgische telecomaanbieder in de West-Vlaamse stad meer dan zevenduizend bedrijven en woningen op het glasvezelnetwerk hebben aangesloten.

Kortrijk is inmiddels de dertiende Belgische stad waar Proximus glasvezel aanlegt. De telecomaanbieder wil er het komende jaar zevenduizend woningen en bedrijven aansluiten, waaronder ongeveer tweeduizend nieuwbouwwoningen. Het gaat daarbij onder meer om de projecten Residentie Reepkaai en K-Tower Diksmuidekaai. Eerder werden in Kortrijk al zeven bedrijvenzones op de fiber van Proximus aangesloten.

Om de impact van de werken in Kortrijk te beperken, probeert Proximus de glasvezel in dichtbebouwde zones vooral via gevelbevestiging te installeren. Hierdoor hoeft er volgens de telecomaanbieder slechts een beperkt aantal straten en voetpaden te worden opgebroken. Bewoners zullen over de werkzaamheden geïnformeerd worden via lokale infosessies, informatie in de Proximus-winkels en een speciaal 0800-telefoonnummer.

In december 2016 kondigde Proximus een investering van drie miljard euro over de komende tien jaar aan om de uitrol van glasvezel in België te versnellen. Met projecten als Fiber voor Kortrijk en Fiber voor Aalst is Proximus naar eigen zeggen de eerste Belgische operator die glasvezel doortrekt tot in bestaande woningen. De steden waar Proximus glasvezel uitrolt volgen elkaar de laatste tijd in hoog tempo op: vorige maand nog werd ook in Luik met de werkzaamheden gestart.

Concurrent Orange biedt zijn glasvezelaanbod momenteel alleen aan in het Limburgse Genk. Binnenkort volgt ook de stad Gent, zo meldt Orange op zijn website.
Antwoord




Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)