BIPT publiceert nieuwe dekkings- en kwaliteitscijfers van Belgische netwerken
#1
De Belgische toezichthouder BIPT heeft bekendgemaakt dat het dataportaal van het BIPT is aangevuld met recente info over de dekking en kwaliteit van de Belgische mobiele netwerken. Op niveau van 4G bereiken Belgische mobiele netwerken volgens het BIPT voor het hele grondgebied een mobiele dekking buitenhuis van meer dan 99 procent en binnenhuis van 93 procent.

Jaarlijks voert het BIPT ook een studie uit omtrent de kwaliteit van de mobiele netwerken. Deze testen werden in de afgelopen jaren altijd uitgevoerd met behulp van de zogenaamde drive-tests. Met een gemiddelde kans op een verbinding in de testzones van 99,7 procent en een gemiddelde downloadsnelheid van 80 Mbps worden volgens het BIPT 'zeer goede resultaten' gehaald. Nieuw is dat dit jaar deze testen ook uitgevoerd werden op de meest gebruikte treinlijnen in België. De gemiddelde kans op een verbinding in de trein bedroeg 98,2 procent met een gemiddelde downloadsnelheid van 55 Mbps.

Methode en cijfers voor mobiele dekking

Sinds 2018 publiceert het BIPT een dataportaal met jaarlijkse updates over de dekking van de mobiele netwerken. Hierbij wordt data opgevraagd aan de operatoren omtrent hun dekkingscijfers. Het BIPT voert dan zijn eigen controletesten uit gedurende een volle maand, goed voor meer dan 1.200.000 datapunten per operator en per technologie, of 3.800 kilometers aan testen. Met deze controle corrigeert het BIPT de resultaten van de operatoren. De resultaten geven weer dat de consument een 4G-verbinding kan ervaren op 99 procent van het bewoonde Belgische gebied, weliswaar buitenshuis. Voor dekking binnenshuis daalt de dekking naar 93 procent. De provincies die de laagste dekkingscijfers binnenshuis halen zijn Luxemburg (84%), Namen (87%) en Luik (89%).

Kwaliteit van de ervaring op mobiele netwerken

Ook dit jaar werden de zogenaamde drive-tests uitgevoerd met behulp van een onafhankelijke consultant. Bij deze tests wordt er ruwweg 10.500 kilometer gereden, goed voor zo een 8.300 gesprekstesten en 55.000 datatesten per mobiel netwerk. Gesprekstesten zijn testen waarbij een telefoon belt naar een andere telefoon. Deze gespreks- en datatesten maken het mogelijk indicatoren te bepalen om de mobiele netwerken onderling te kunnen vergelijken en een evolutie over de tijd waar te nemen. De consument kan zo de kwaliteit van het mobiele netwerk dat hij of zij gebruikt evalueren en eventueel vergelijken met de andere mobiele netwerken.

Voor de gesprekstesten kan de consument volgens het BIPT rekenen op een betrouwbare verbinding (99,7% kans op verbinding) en bij een verbinding een nagenoeg onafgebroken tefoongesprek (99,8%). De datatesten tonen een gemiddelde downloadsnelheid van 80 Mbps en een gemiddelde uploadsnelheid van 25 Mbps.

Het BIPT heeft in 2021 voor het eerst ook de kwaliteit van de Belgische mobiele netwerken op verschillende treinlijnen gemeten. Hierbij werd er 2.200 km afgelegd. Per mobiel netwerk werden 800 gesprekstesten uitgevoerd en 5.300 datatesten. De te onderzoeken treinlijnen werden gekozen op basis van het gebruik van de lijnen. Zo werden enkel IC-lijnen getest. Elke treinlijn werd minstens tweemaal getest, evenveel tijdens de piekuren als tijdens de daluren.

Test op treintrajecten

Op de treinen geven de testen iets minder goede resultaten dan de standaardmetingen buitenhuis. De treinen rijden immers door minder bevolkte gebieden en lijden aan externe, niet te controleren omstandigheden. Zo kunnen bijvoorbeeld oudere treinen een negatievere impact hebben op de gebruikerservaring dan de nieuwere treinen. Een trein met twee verdiepingen geeft ook een ander – negatiever – resultaat.

Volgens het BIPT halen de Belgsiche mobiele netwerken ook relatief goede resultaten op de geteste treintrajecten. Zo tonen de gesprekstesten aan dat de gebruiker in gemiddeld 98,2 procent een verbinding kan starten en een nagenoeg onafgebroken telefoongesprek voeren, wat echter niet betekent dat het signaal niet onderbroken wordt op bepaalde specifieke lijnen. Het BIPT zal dan ook kijken naar de mogelijkheid om bepaalde treintrajecten meer in detail te bestuderen om zo een uitspraak te kunnen doen over de resultaten van die specifieke veelgebruikte trajecten. De datatesten in de treinen geven een gemiddelde downloadsnelheid van 55 Mbps en een gemiddelde uploadsnelheid van 17 Mbps.
Antwoord




Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)