Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Besparingen VRT
#11
De Raad van Bestuur van de VRT komt maandag opnieuw bij elkaar om het Transformatieplan voort te bespreken. De directie wil eerst enkele pistes concreet uitwerken.

En anders staken ze dinsdag wel op tv en radio Wink
Antwoord
#12
De kans is aanwezig dat alle zenders van de Vlaamse publieke omroep VRT volgende week dinsdag op zwart gaan. De omroep moet bezuinigen, maar het personeel is het niet eens met de manier waarop dit gebeurt.

De raad van bestuur moet nog instemmen met de bezuinigingsplannen van de VRT-directie. De publieke omroep krijgt minder geld en moet bezuinigen. De VRT-directie wil zich alleen op de kerntaken gaan richten. Door de plannen gaan er driehonderd banen verdwijnen. Zo worden onder meer een kindercrèche en de cateringafdeling gesloten. De plannen gaan het VRT-personeel te ver en vakbonden dreigen nu een staking op dinsdag uit te roepen. Alle tv- en radiozenders gaan hierdoor op zwart. Er komen ook geen vervangingsprogramma’s en nieuwsuitzendingen.

RAAD VAN BESTUUR WIL IN OVERLEG

De raad van bestuur van de VRT wil in overleg over de bezuinigingsplannen die jaarlijks 25 miljoen euro aan besparing moeten opleveren. De verwachting is dat pas na het weekend een beslissing door de raad van bestuur wordt genomen. Vakbonden gaan op de achtergrond met de voorbereiding voor de staking door.
Antwoord
#13
Ondertissen al oud nieuws,
Er is een overeenkomst gaande.
Antwoord
#14
Kan rap veranderen hoop voor personeel hebber 2 familie werken
Antwoord
#15
Raad van Bestuur keurt huidig transformatieplan VRT niet goed

De Raad van Bestuur van de VRT keurt het transformatieplan voor de openbare omroep zoals het nu op tafel ligt, niet goed. De beslissing volgt op het bericht dat de Vlaamse regering niet bereid is alle kosten van de herstructurering evenals de vergrijzingskosten te betalen. De VRT zou hierdoor naar bijkomende besparingen op zoek moeten. "De Vlaamse regering geeft de openbare omroep een royale bijdrage voor de herstructurering", houdt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) vol.
Zoals bekend hebben de directie en de raad van bestuur van de VRT de voorbije weken aan een transformatieplan gewerkt waarin de toekomst van de VRT wordt uitgetekend. Dat plan voorziet reeds in een flinke besparing, maar uit de Vlaamse begroting blijkt vandaag dat de VRT de komende jaren nog extra zou moeten besparen.

De Vlaamse regering wil immers niet alle kosten van de herstructurering van de openbare omroep betalen. Ze springt ook niet meer bij om de zogenoemde vergrijzingskosten te betalen. Dat is het budget voor de loonsverhogingen waarop het personeel wegens anciënniteit recht heeft. Concreet zou de VRT tegen 2020 minstens 30 miljoen euro extra moeten besparen, dit gespreid over vijf jaar.

"Transformatieplan in zijn huidige vorm niet uitvoerbaar"
Als gevolg van dit nieuws heeft de Raad van Bestuur van de VRT beslist het transformatieplan zoals het nu op tafel ligt, niet goed te keuren. "De Raad van Bestuur stelt vast dat de directie het ingediende transformatieplan in zijn huidige vorm niet uitvoerbaar acht gezien de beslissingen van de Vlaamse regering", klinkt het in een persbericht. "De Raad sluit zich daarbij aan. In die omstandigheden keurt de Raad het transformatieplan niet goed."

"De Raad van Bestuur van de VRT is ervan overtuigd dat een transformatie nodig is om van de VRT een meer moderne en wendbare mediaorganisatie te maken, dit op een sociaal verantwoorde manier."

"We geven een royale bijdrage voor herstructurering"
"Bij de start van deze Vlaamse regering hebben we de VRT een bezuinigingstraject opgelegd", reageert Vlaams minister-president Geert Bourgeois in "Het Journaal". De Vlaams regering dekt de volledige herstructureringskosten dan wel niet, maar "we geven hiervoor een royale bijdrage", zo houdt hij vol.

Ondanks de bijkomende besparingen die voor de VRT dreigen, kan de openbare omroep volgens Bourgeois "performant" blijven en "haar taken op een kwaliteitsvolle manier blijven vervullen".
Dit kan ze volgens hem doen door in het personeelsbestand te snoeien en door in te zetten op kwaliteit en digitalisering.
Antwoord
#16
De VRT krijgt vier jaar tijd om de opgelegde besparingen uit te voeren. Dat is dubbel zolang dan eerst werd vooropgesteld. Dat weet De Tijd.

Door de besparingen over vier jaar te spreiden, kan de openbare omroep meer gebruikmaken van natuurlijke uitstroom. In het eerste plan dat de directie had uitgewerkt stonden 286 banen op de tocht. Dat plan werd eind september als onvoldoende beschouwd omdat de Vlaamse regering minder geld wou uittrekken voor de herstructurering. Er moet wel zeker 30 miljoen euro bespaard worden.

Voor de VRT is het een beetje goed nieuws dat het vier jaar in plaats van twee de tijd krijgt om de besparingsoefening uit te voeren.

Bron: tijd.be
Antwoord
#17
Onrust op komst: VRT bekijkt nieuw besparingsplan
25-4-2016

De raad van bestuur van de VRT bespreekt vandaag een herwerkt transformatieplan. Hoeveel naakte ontslagen er komen en in welke mate het aanbod zal inkrimpen, wil nog niemand kwijt. Zeker is wel dat het plan voor nieuwe onrust zal zorgen.

Het beloven spannende dagen te worden voor het personeel van de VRT. Vandaag buigt de raad van bestuur zich over het aangepaste transformatieplan. Dat plan moet de VRT door nieuwe jaren van harde besparingen loodsen.
Wat er precies in staat, is nog niet duidelijk. "Het voorstel wordt morgen (vandaag, SV) voorgelegd aan de raad", zegt woordvoerder Hans Van Goethem. "Zolang er niks is goedgekeurd, is er geen plan en communiceren we hier niet over." Ook voorzitter van de raad van bestuur Luc Van den Brande wil voorlopig geen commentaar geven. "We hebben al enkele zaken doorgenomen en morgen zullen we het opnieuw bespreken. Maar verder wil ik daar niks meer over kwijt."

In een vorige versie van het plan stond nog dat er 286 voltijdse jobs zouden verdwijnen tegen 2020. Hiermee zou er voor het eerst sprake zijn van naakte ontslagen. Verder waren er ook allerlei besparingsingrepen. Zo was er sprake om de cultuurredacties van Radio 1 en Klara nauwer te laten samenwerken en op termijn zelfs te laten samensmelten.
Het vorige transformatieplan werd in september nog te elfder ure van tafel geveegd. Dit omdat de Vlaamse regering nog op extra besparingen aandrong, terwijl de VRT-directie net hoopte op extra ondersteuning om de structurele hervormingen uit te voeren. In tegenstelling tot wat de VRT dacht, moest er tegen 2020 geen 25 miljoen, maar meer dan 30 miljoen bespaard worden.

Bovendien wou de overheid maar 14 miljoen euro vrijmaken voor de kosten van de saneringen, terwijl de VRT hoopte op 20 miljoen. Daarnaast ging de directie er onterecht van uit dat de regering een deel van de vergrijzingskosten op zich zou nemen.
Uiteindelijk liet toenmalig CEO Leo Hellemans aan de raad van bestuur weten dat op die manier het transformatieplan niet meer uitgevoerd kon worden. De raad ging daarmee akkoord, waarna het een tijdje stil werd rond het transformatieplan. Inmiddels is Hellemans vervangen door Paul Lembrechts, ex-bankier en veearts van opleiding.
Antwoord
#18
Privé gaan met RTL oplossing voor vrt
Antwoord
#19
(25-04-2016, 19:38)natte schreef: Privé gaan met RTL oplossing voor vrt

gaat niet gebeuren,vrt mag niet comercieel gaan en zal dan veel minder geld hebben.
Antwoord
#20
De Raad van bestuur van de VRT heeft groen licht gegeven voor het transformatieplan. Daarin staat dat er op termijn 220 banen verdwijnen bij de openbare omroep. De vakbonden hopen echter dat hun alternatief plan nog een kans maakt.

Van uitbesteding van activiteiten als de kinderopvang en catering aan externe partners is in het nieuwe transformatieplan van de VRT geen sprake meer. Maar wel is overeind gebleven dat de openbare omroep de toekomst ingaat met minder personeel. Het gaat om 220 equivalenten. De directie hoopt vooral op natuurlijke afvloeiingen én tegelijk worden er vijftig nieuwe mensen aangenomen. Die nieuwe krachten zullen vooral instaan voor de digitale uitbouw van de VRT.

De vakbonden hebben echter een alternatief plan klaar zonder naakte ontslagen. 'De komende 4 à 5 jaar gaan zowat 150 personeelsleden op pensioen. Wanneer je die niet vervangt en werk maakt van een systeem van arbeidstijdvermindering is het volgens onze berekeningen mogelijk om de besparingsoefening zonder ontslagen te maken', verklaart Luk Vandenhoeck van het ACOD aan De Morgen.

Het transformatieplan wordt de komende weken verder uitgewerkt. Vandaag, dinsdag, wordt het personeel ingelicht.
Antwoord