Meer re­gu­le­ring voor Te­le­net en Proximus
#1
Na een nieu­we markt­ana­ly­se leg­gen de te­le­com- en me­dia­waak­hon­den de grote ope­ra­to­ren extra re­gels op om hun net­wer­ken nog meer open te tel­len voor al­ter­na­tie­ve ope­ra­to­ren als Oran­ge. Al wordt be­paal­de re­gu­le­ring ook ver­soe­peld.

De Bel­gi­sche markt van breed­band­in­ter­net en di­gi­ta­le te­le­vi­sie ver­toont te wei­nig con­cur­ren­tie, wat ne­fast is voor de prij­zen die con­su­men­ten voor hun te­le­com­bun­dels be­ta­len. Zo be­slui­ten te­le­com­waak­hond BIPT en de drie ge­wes­te­lij­ke me­dia­re­gu­la­to­ren na een markt­ana­ly­se waar zowat twin­tig eco­no­mis­ten, in­ge­ni­eurs en ju­ris­ten tweeënhalf jaar aan werk­ten.

Proximus PROX +0.43%, Te­le­net TNET -0.02% en Voo heb­ben meer dan 99 pro­cent van de bun­del­markt (met breed­band en tv) - vorig jaar goed voor 3,06 mil­joen bun­dels - in han­den. Te­ge­lij­ker­tijd ver­lie­zen klei­ne­re ope­ra­to­ren als Oran­ge OBEL -0.67% jaar na jaar klan­ten. En stier­ven te­le­vi­sie­dien­sten als Mo­bis­tar TV (via sa­tel­liet), Snow (van Base), Billi en Wee­pee TV een stil­le dood.

Vaste te­le­fo­nie

'Zon­der re­gu­le­ring is het voor nieu­we spe­lers on­mo­ge­lijk om ac­tief te wor­den in België', stelt BIPT-be­stuur­der Axel Des­medt. En dus zet­ten de te­le­com- en me­dia­waak­hon­den de re­gu­le­ring van 2011 on­ver­min­derd ver­der. De net­wer­ken van Proximus, Te­le­net en Voo moe­ten open­blij­ven voor an­de­re ope­ra­to­ren om dien­sten aan te bie­den.

Daar­naast zijn er vol­gens de re­gu­la­to­ren extra re­gels nodig om te voor­ko­men dat Proximus en Te­le­net met een duo­po­lie de con­cur­ren­tie lam leg­gen. Zo moet Te­le­net naast breed­band­in­ter­net en di­gi­ta­le te­le­vi­sie voort­aan ook vaste te­le­fo­nie door­ver­ko­pen. Nu is dat niet het geval waar­door Oran­ge geen bun­del kan aan­bie­den met een vaste lijn, ter­wijl heel wat ge­zin­nen nog al­tijd een vaste lijn wil­len.

Proximus moet van de re­gu­la­to­ren ook zijn snel­le glas­ve­zel­ver­bin­din­gen open­stel­len voor con­cur­ren­ten. Zoals de ope­ra­tor dat van­daag al moet doen voor de voor­gan­ger, de klas­sie­ke ko­per­lij­nen. 'Glas­ve­zel ver­vangt op ter­mijn koper. Het is dan ook lo­gisch dat we de lijn door­trek­ken', stelt Des­medt.

Nieu­we ta­rie­ven

Ook de prijs waar­te­gen Oran­ge en an­de­re ope­ra­to­ren de kabel van Te­le­net en Voo kun­nen huren voor hun dien­sten wij­zigt. Van de hui­di­ge 're­tailmi­nus' (re­tail­prijs van de ver­huur­der minus een per­cen­ta­ge) naar een 'bil­lij­ke' prijs. De ver­huur­der mag een marge op zijn kos­ten aan­re­ke­nen. Dat moet er voor zor­gen dat de ka­belaars blij­ven in­ves­te­ren in hun net­wer­ken. Dat prij­zen­mo­del geldt ook voor de glas­ve­zel van Proximus.

Het nieu­we model is goed nieuws voor Oran­ge dat van de 're­tailmi­nus' afwou, omdat zijn ta­rie­ven au­to­ma­tisch gel­inkt waren aan de re­tail­prij­zen van Te­le­net. Waar­door de ope­ra­tor geen winst maakt op zijn breed­band- en te­le­vi­sie-aan­bod.

In­du­strie­zo­nes

Op de za­ke­lij­ke markt ge­niet Proximus (voor­dien Belga­com) al jaar en dag van een al­leen­heer­schap­pij. Het is dan ook lo­gisch dat de ope­ra­tor ook daar zijn net­werk moe­ten open­stel­len voor con­cur­ren­ten. Daar­en­bo­ven komen er voort­aan extra 'ser­vi­ce level agree­ments' (SLA's) die de kwa­li­teit van de dienst moe­ten waar­bor­gen.

Ver­der moe­ten de con­cur­ren­ten via hun eigen sys­te­men kun­nen vast­stel­len dat er pro­ble­men zijn met hun dien­sten. Van­daag moe­ten ze daar­voor via Proximus pas­se­ren. En de voor­ma­li­ge mo­no­po­list moet in in­du­strie­zo­nes zijn snel­ste in­ter­net­ver­bin­din­gen aan­bie­den aan con­cur­ren­ten.

Ver­soe­pe­ling

De nieu­we re­gu­le­ring bevat ook en­ke­le ver­soe­pe­lin­gen voor Proximus en Te­le­net. Ze wor­den een flin­ke af­bouw van de re­gu­le­ring be­loofd als ze samen met Oran­ge of een an­de­re con­cur­rent co-in­ves­te­ren in een net­werk. Of als ze in­ves­te­ren in een zone waar slechts één ope­ra­tor ac­tief is of in de zo­ge­naam­de witte zones - die voor­na­me­lijk in Wal­lo­nië lig­gen - waar van­daag nog geen snel in­ter­net (min­der dan 30 Mbps) be­schik­baar is. Die witte zones zijn goed voor 300.000 huis­hou­dens.

Re­ac­ties

Alle te­le­com­ope­ra­to­ren krij­gen tot 15 sep­tem­ber om te re­a­ge­ren op de ont­werp­be­slui­ten van de re­gu­la­to­ren. Ver­vol­gens gaan de voor­stel­len naar de Bel­gi­sche con­cur­ren­tie­waak­hond en de Eu­ro­pe­se Com­mis­sie. De ope­ra­to­ren kun­nen bij het nieu­we 'Mark­ten­hof', dat alle rechts­za­ken tegen de markt­re­gu­la­to­ren be­han­delt, be­roep aan­te­ke­nen.

Uit de eer­ste re­ac­tie van Proximus blijkt dat het over­heids­be­drijf heel wat op­mer­kin­gen zal heb­ben. 'In plaats van meer re­gel­ge­ving heeft ons land min­der re­gu­le­ring en meer aan­moe­di­ging van in­ves­te­rin­gen in snel­le­re net­wer­ken nodig om een di­gi­ta­le kam­pi­oen te blij­ven.' De ope­ra­tor voegt eraan toe dat zijn glas­ve­zel­net­werk van­daag al toe­gan­ke­lijk is voor con­cur­ren­ten via een groot­han­dels­aan­bod, 'zon­der dat de re­gel­ge­ving ons daar­toe ver­plicht'.

Te­le­net doet nog geen uit­spra­ken. Het ka­bel­be­drijf wil eerst de ont­werp­be­slui­ten gron­dig be­stu­de­ren.

Oran­ge re­a­geert na­tuur­lijk po­si­tief. Het ver­wel­komt de in­ten­tie van de re­gu­la­to­ren om de vaste markt con­cur­ren­tiëler te maken. 'Het komt er nu op aan de voor­stel­len zo snel mo­ge­lijk uit te voe­ren.' Met de nieu­we be­re­ke­ning van de groot­han­dels­prijs op­pert de ope­ra­tor dat de huur­prijs van Te­le­net en Voo met 10 euro per klant per maand kan zak­ken.
Antwoord


Berichten in dit topic
Meer re­gu­le­ring voor Te­le­net en Proximus - door master-magic - 07-07-2017, 22:24



Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)