Satellietaanbieder Joyne failliet
#1
Joyne, de Nederlandse aanbieder van satelliettelevisie, is bankroet. Op 12 april is Joyne B.V. te Drachten (Friesland) door de rechtbank in Noord-Nederland failliet verklaard.
Joyne begon in 2018 met het aanbieden van digitale televisie via de satelliet. Het bedrijf is hiermee de eerste concurrent van Canal Digitaal, die al sinds 1996 actief is. Joyne maakt voor het aanbieden van haar zenders gebruik van de Eutelsat 9B-satelliet.
In het zenderpakket zitten de kanalen van de NPO, RTL Nederland, Talpa Network, Discovery Networks, ESPN, Viacom Networks, Muziekkiosk, VRT, de regionale publieke zenders en de erotiekzenders Secret Circle en Dusk. Ook worden talloze radiozenders doorgegeven. Joyne richt zich onder meer op Nederlanders die tijdens hun vakantie in het buitenland naar Nederlandse zenders willen kijken.
De prijs van het Basispakket is € 22,00 per maand bij afname van een jaarabonnement. Op de website van Joyne is nog niets te lezen over het faillissement. Onduidelijk is dus of een andere partij de activiteiten van de satellietaanbieder wil overnemen. Op dit moment zijn de kanalen van Joyne nog in de lucht. Wellicht dat aan een doorstart wordt gewerkt.
Antwoord
#2
Satelliettelevisieaanbieder Joyne is vrijdag 9 april 2021 failliet verklaard door de rechtbank Noord-Nederland.

Eutelsat

Joyne startte in september 2017 met het aanbieden van satelliettelevisie via de Eutelsat 9B. Op 1 augustus 2018 startte Joyne met het aanbieden van een Vlaams pakket onder de naam Be Joyne. Het bedrijf kende Jur Bron, Hans Schellingerhout, Hans Brunas, Peter van der Meer en Rolf Edens als aandeelhouders.

Faillissement

Noch de aandeelhouders, noch Joyne zelf hebben het faillissement aangevraagd. Het is waarschijnlijk dat Eutelsat, de leverancier van satellietruimte waarop Joyne uitzendt en langdurige afspraken heeft, het faillissement heeft aangevraagd. Eutelsat is bij Joyne de grootste kostenpost. Daarnaast maakte Joyne kosten bij partijen als Mediachoice van Ferry Ouwendijk als technisch partner, Nagra Kudeslki (voor de Conax CI modules en Conax-codering) en partijen als de NPO, RTL Nederland, Talpa Network, ViacomCBS, Discovery, Walt Disney Company (waaronder ESPN), Telenet (Play), DPG Media en anderen.

Abonnementen

Joyne richt zich met haar aanbod op recreatieve gebruikers als thuisgebruik. Met zowel jaarabonnementen als prepaid televisie wilde Joyne concurreren met Canal+ Luxembourg die met de merken Canal Digitaal en TV Vlaanderen actief is. Het bedrijf werkte met een kleine organisatie en liet de klantencontacten en ondersteuning vooral door de gespecialiseerde verkopers van satellietapparatuur over.

Ook profileerde het bedrijf zich in het zakelijke segment zich op bungalowparken, hotels, zorgcentra en anderen richtend. Het klantenbestand van de aanbieder zou bestaan uit enkele tientallen duizenden klanten waarvan een meerderheid in het zakelijke segment.

Geen commentaar

Joyne zelf zegt bij monde van Johrit Schellingerhout die als zelfstandige voor het bedrijf werkt(e), geen commentaar te kunnen geven. De curator is sinds 9 april jl. verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering, de continuïteit en of er potentiele overnamekandidaten zijn voor de activiteiten. Doordat het bedrijf in een status van faillissement verkeerd, zijn alle contracten nietig geworden. Klanten hoeven geen betalingen meer te verrichten en Joyne hoeft geen leveranciers meer te betalen. De activiteiten worden ondanks het faillissement – blijkbaar met instemming van Eutelsat – nog voortgezet in afwachting van de bevindingen van de curator.
Antwoord
#3
Spijtige zaak, hoe minder concurrentie, hoe meer de aanbieders hun zin kunnen doen.
Antwoord
#4
Voor de activiteiten van Joyne dat op 9 april door de rechtbank in Noord-Nederland failliet is verklaard, heerst nog onzekerheid. Naar verluid zou Canal+ Luxembourg, eigenaar van onder meer Canal Digitaal en TV Vlaanderen interesse hebben om de klanten over te nemen. Begin deze week stuurde het de Canal Digitaal-dealer via een nieuwsbrief direct een aanbod hoe overstappende klanten tegemoet te treden.

Uitzendingen gaan voorlopig door

Joyne zendt ondertussen nog uit op de Eutelsat met instemming van Eutelsat die het faillissement heeft aangevraagd. Jur Bron een van de vijf aandeelhouders zegt desgevraagd dat de faillissementsaanvraag vanuit Eutelsat volkomen onverwacht kwam.

“Abonneebestand groeide weer”

Jur Bron: “Uit onvrede met dealers hoe het toenmalige M7 Group (nu Canal+ Luxembourg) met ze omgingen hebben een aantal spelers in de markt het initiatief genomen een concurrent op te zetten om het monopolie te doorbreken. Ze hebben mij erbij gevraagd en ik ben aandeelhouder geworden en heb me ook bezig gehouden met het regelen van contractuele zaken met zenders. Het is pijnlijk wat er nu gebeurd is. Het had niet gehoeven. Als we nog een jaar door hadden mogen gaan, was het punt van break even bereikt. Doordat Joyne zich op de recreatieve markt richtte, had dat ook bij Joyne bij de uitbraak van de coronacrisis zijn weerslag. Het abonneebestand groeide echter weer de afgelopen tijd. We werkten met een kleine organisatie en konden daarmee de kosten beperkt houden.”

Klanten

Joyne telt circa 30.000 betalende Nederlandse abonnees waarvan circa 12.000 consumenten waren, en circa 18.000 zakelijke klanten zijn. Daarnaast zijn er enkele duizenden Vlaamse abonnees. De consumentenklanten bevinden zich voornamelijk buiten Nederland. Joyne introduceerde het idee van prepaidtelevisie.

Eutelsat heeft faillissement aangevraagd

Jur Bron: “We wisten met de aanpak een net iets andere focus te leggen. Het ging niet altijd makkelijk in een niet lastige markt, maar we waren aardig bezig. We waren al langer bezig met het lanceren van een IPTV-product, maar de focus zou satelliet blijven. Eutelsat was de grootste crediteur die ook het faillissement heeft aangevraagd. We waren nog met ze in gesprek toen de faillissementsaanvraag werd gedaan. Ik heb tot het laatste moment getracht en ervoor gepleit om Joyne te redden. Ik heb nog tegen de rechter betoogd om een afkoelingsperiode in te lassen. Dat is niet gelukt. Daar ging de rechter niet in mee. Het is even niet anders. You win something, you lose something. Het is erg jammer. Dit had niet gehoeven, ook mijn geld zie ik niet meer terug. Als we een jaar de tijd hadden gekregen, hadden we kunnen beginnen met de opgelopen schulden af te lossen.”

Het is voor Jur Bron zijn eerste faillissement in zijn leven. Jur Bron is mede-oprichter van zenders als TV Oranje, Schlager TV, Nashville, Brava HDTV (verkocht aan Stingray) en Djazz TV (aan Stingray verkocht)

Overname?

Volgens Jur Bron proberen de andere Joyne-aandeelhouders (Peter van der Meer, Hans Schellingerhout, Rolf Edens en Hans Brunas) geen doorstart te maken en/of de boedel van Joyne over te nemen. Of Canal+ Luxembourg of een andere partij de activiteiten van Joyne zullen overnemen is onduidelijk. Canal+ Luxembourg kan daar desgevraagd bij monde van Vice-president Country Manager Christiaan Puper geen commentaar over geven. Mogelijk komt de curator die vooruitlopend daarop geen reactie wilde geven, eind deze week met nieuws over de situatie. Als geen partij gevonden wordt voor een voortzetting (en financiering) van activiteiten, zullen de uitzendingen op satelliet worden beëindigd.

Uit de laatst gedeponeerde cijfers bij de jaarrekening van 2019 bleek dat het bedrijf een negatief eigen vermogen van 3,8 miljoen euro had; waarbij het verlies in 2019 circa 1,5 miljoen bedroeg, een lichte verbetering ten opzichte van 2018 toen 1,54 miljoen euro verlies werd gerapporteerd. Als de curator zijn verslag opmaakt zal meer duidelijk worden over de financiële positie van Joyne. Dit verslag zal openbaar worden gedeponeerd.
Antwoord
#5
De rechter-commissaris heeft toestemming gegeven voor de overname van het klantenbestand en de voortzetting van een aantal activiteiten van het failliet gegane Joyne. Dit bevestigt advocaat Rimar Goudberg namens Verdonk Advocaten, curator van Joyne. Het klantenbestand wordt overgenomen door Canal+ Luxembourg, moederbedrijf van Canal Digitaal en TV Vlaanderen.

Schuldeisers

Eutelsat, A1 Telekom Austria (een bedrijf van Carlos Slim) en Mediachoice waren de grootste schuldeisers van Joyne die een schuldenlast had van rond de 6 miljoen euro. Eutelsat was, zoals bekend, de aanvrager van het faillissement. Ook een aantal zenders hadden een schuldpositie. Vrijdag 16 april jl. bereikte de curator overeenstemming met Canal+ Luxembourg, waarna het nog wachten was op toestemming van de rechter-commissaris.

Communicatie

Canal+ Luxembourg is inmiddels begonnen met het communiceren van het voortzetten van een aantal activiteiten. Rimar Goudberg zegt desgevraagd tegenover Mediamagazine dat er weliswaar meerdere partijen interesse toonden, maar dat alleen Canal+ Luxembourg een bieding heeft gedaan Achtergronden daarvan kende de curator niet, die wel aangaf dat Canal+ Luxembourg met partijen als A1 Telekom Austria, Mediachoice en Eutelsat overeenstemming moest bereiken in korte tijd over de voortzetting van de uitzendingen en dienstverlening.

Klantenbestand kleiner dan gedacht

Zodra het eerste verslag van de curator opgesteld zal zijn, zal daarin geopenbaard worden hoeveel Canal+ Luxembourg betaald zal hebben voor het klantenbestand en het kunnen voortzetten van de activiteiten. Dit is overigens geen groot bedrag, zo liet de curator al doorschemeren. Het klantenbestand is overigens kleiner dan eerder gedacht. De curator stelt dat het om circa 10.000 consumentenklanten gaat en rond de 13.000 b2b-aansluitingen, waarmee het totaal net iets minder dan 24.000 bedraagt. Eerder had een van de aandeelhouders het getal van 30.000 genoemd.

Snel handelen

De curator zei dat het advocatenkantoor snel moest handelen en geen maanden kon uittrekken voor de onderhandeling. Binnen no time moest een deal worden getroffen omdat de betrokken partijen in de uitzendketen een te lange duur (Waarin geen enkele zekerheid over betaling van hun diensten) niet acceptabel was, en als een partij de stekker er uit zou trekken, de hele keten om zou vallen.

Aanpassingen televisie-aanbod

Canal+ Luxembourg heeft inmiddels aangegeven dat oude Joyne-klanten per mei 2021 door Canal+ Luxembourg (Canal Digitaal, resp. TV Vlaanderen) zullen worden gefactureerd en alleen zenders worden aangeboden die het bedrijf in zijn aanbod heeft. Dit zal betekenen dat zenders als Discovery, Eurosport1 en 2, TLC, Investigation Discovery Crime+Investigation, Dusk, Meiden van Holland en andere zenders die nu nog op de Eutelsat 9B uitzenden, mogelijk al per morgen (dinsdag 20 april 2021) van de Eutelsat 9B zullen verdwijnen.

Aanbod

Canal+ Luxembourg zal alle oud-klanten van Joyne een aanbod doen om over te gaan op respectievelijk het consumenten en zakelijke aanbod van Canal Digitaal, respectievelijk TV Vlaanderen. Het bedrijf raadt klanten aan om voor 31 mei 2021 over te stappen. Een einddatum van alle uitzendingen op de Eutelsat 9B is nog niet officieel vastgesteld. De zenders blijven in ieder geval tot 31 mei beschikbaar.

Christiaan Puper, executive vice president en country manager Benelux bij Canal+ Luxembourg laat desgevraagd weten dat het afhankelijk is hoe het gaat: als het nodig is blijven de zenders op Eutelsat 9B langer dan 31 mei 2021 in de lucht, maar als alles soepel loopt kunnen de uitzendingen al op 31 mei worden gestopt. Het is wel het streven van het bedrijf. Eerder werd al bekend dat er per het derde kwartaal 2021 een andere operator de transponders die Joyne gebruikte, van Eutelsat gehuurd heeft.

Consumentenklanten krijgen bij een eenjarig abonnement de mogelijkheid om een gratis ViaccessOrca CI module te verkrijgen of de MZ102 ontvanger. Deze aanbieding geldt ook voor de Op Vakantie pakketten (kijken in vakantieperiodes mede als prepaid). Daarnaast biedt Canal Digitaal 3 maanden kosteloos zonder verplichtingen ESPN2 en ESPN4 bij het afsluiten van een Rijk of Royaal abonnement. voor dealers wordt 50 procent aan korting gegeven op CI-modules. Voor de B2B-klanten geldt dat de wholesalepartners aanbiedingen kunnen doen voor hun klanten; Canal Digitaal is daarbij indirect leverancier en heeft contract met partners.

Preview-kijken

Joyne werkt met preview-kijken. Kijktegoeden van Joyne zijn als gevolg van het faillissement vervallen, zo heeft Canal+ Luxembourg aan klanten duidelijk gemaakt.

Meer informatie: www.joyne.nl
Antwoord




Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)