Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal UHD en HD zenders via satelliet ongeëvenaard
#1
Met de ingebruikname van een satelliettransponder op de Hotbird satelliet in januari door China Global Television Network, nam Eutelsat de kaap van duizend HD-kanalen op haar satellieten. Natuurlijk merendeels gecodeerd, maar een groot deel, zoals de Chinese zenders, is gewoon ongecodeerd. En alhoewel aanbieders via bekabelde netwerken ontegenzeggelijk hun HD-aanbod regelmatig uitbreiden, kunnen ze de ontwikkelingen via de satelliet niet bijbenen.

Met name nieuwszenders zijn via de satelliet in veel gevallen exclusief in HD-kwaliteit te zien.Met name nieuwszenders zijn via de satelliet in veel gevallen exclusief in HD-kwaliteit te zien. Recent kwamen via de Astra-2 positie CNN HD en Bloomberg HD beschikbaar. Op de Astra 1 zaten al BBC World News HD en het Japanse NHK HD. En op de Eutelsat Hotbird nu China Global News TV (CGTN) en Euronews HD. De Turkse omroep TRT World HD is zelfs via alle bekende satellieten ongecodeerd in HD-kwaliteit gaan uitzenden. Een logische stap van deze door het huidige Turkse regime aangestuurde omroep, want via de satelliet worden immers de meeste kijkers bereikt. Naast nieuws zijn ook genoeg entertainment, natuur en documentaires te vinden die, al dan niet als aanvulling op een abonnement op TV Vlaanderen of CanalDigitaal, het kijken via de schotel alleen maar leuker maken. Te denken valt aan de vele Duitse en Britse ongecodeerde zenders. Recente nieuwkomers zijn Channel 5 HD, het Zuid-Koreaanse Arirang HD en het Indiase Colors HD op de Astra-2 positie en Sky Sports News op de Astra 1. Wie een schotel heeft die meer satellietposities kan ontvangen heeft maandelijks nieuwe ongecodeerde HD-zenders erbij. Maar behalve HD heeft satelliet een voortrekkersrol met UHD!

Satelliet voorop met UHD

Ultra HD televisie oftewel UHD is het nieuwe paradepaardje voor de media-industrie. Verkopers hopen natuurlijk dat de klant een duurder UHD toestel aanschaft. Wie het duurste Netflix abonnement en een snelle internetverbinding heeft, kan dan de (beperkte) content in UHD kijken (vaak 4K genoemd, tussen 4K en UHD is weliswaar een verschil tussen de feitelijke weergave van het aantal pixels op schermen, echter amper waarneembaar en daarom gaan we daar nu niet nader op in). Ook providers als KPN stappen op de 4K-trein door bij een beperkt aantal abonnees te testen met decoders die 4K geschikt zijn. Ook Liberty Global plant een opvolger van haar beroemde – en door velen ook verguisde – Horizon boxen, die dan ook 4K beelden kan verwerken. En dan zijn er ook al UHD- dvd spelers op de markt en speciale UHD-satellietontvangers. Of de aanschaf van de vaak prijzige apparatuur de moeite loont is natuurlijk aan de consument zelf. Feit is dat lineaire Ultra HD tv vooralsnog volstrekt exclusief via de satelliet beschikbaar is. En dan gaat het om meer dan een of twee testkanalen. Diverse omroepen zijn hier serieus mee bezig zoals het Spaanse TVE via de Hispasat. Daarnaast hebben veel aanbieders zogenaamde promo-kanalen. In totaal zijn, afhankelijk van welke satellieten kunnen worden ontvangen zeker tien en binnenkort misschien wel enkele tientallen UHD zenders te ontvangen. En dat is een natuurlijk erg interessant voor wie echt de allermooiste beeldkwaliteit wil verkrijgen. UHD tv schermen hebben natuurlijk pas zin vanaf een bepaalde beeldgrootte, omdat anders het aantal pixels eenvoudigweg niet goed is te waarnemen. Een bijkomend voordeel is dat bestaande HD-beelden met de modernste technieken nog scherper worden. Zelf op zoek naar een Ultra HD TV? Lees dan vooral ook ons artikel over grijze import!
Antwoord
#2
Astra1 is de belangrijkste satellietpositie van Europa
Op deze hotspot van het Luxemburgse satellietbedrijf SES is het aantal HD-kanalen de afgelopen jaren sterk gegroeid.

Niet alleen het aantal HD-kanalen is de afgelopen jaren met 25 procent naar ruim 160 gegroeid. Een zelfde groei is ook zichtbaar bij het aanbod van tv-zenders die in SD uitgezonden worden. Tevens is het afgelopen jaar het aantal Ultra HD-kanalen op deze satellietpositie naar zes gegroeid. De Nederlandse satellietijker kan niet naar alle zenders kijken. Een groot deel is gecodeerd en een abonnement is niet op legale manier in Nederland verkrijgbaar.

Sky Deutschland

De meeste zenders die op de Astra1 worden uitgezonden, zijn voor de Duitse tv-markt beschikbaar. Het gaat hierbij om ruim 450 zenders. In Duitsland kijken meer dn zeventien miljoen huishoudens via de Astra1-satelliet naar tv-zenders. SES heeft bekendgemaakt dat een nieuwe meerjarige overeenkomst met Sky Deutschland voor de huur van zeven transponders is gesloten. Mede hierdoor blijft Astra1 voor de Duitse tv-markt onbetwist de belangrijkste satellietpositie. Astra1 speelt voor de Nederlandse tv-markt vrijwel geen rol meer nadat Canal Digitaal enkele jaren geleden besloot het zenderanbod naar de Astra3-satlleliet te migreren.
Antwoord
#3
ik had dit ook geplaatst maar de mijne is verwijderd Sad
Antwoord
#4
(29-09-2017, 22:04)natte schreef: ik had dit ook geplaatst maar de mijne is verwijderd Sad

uwe ging over kpn en ziggo wat niks met belgie te maken heeft,dit gaat over het satelliet aanbod dat we deels wel kunnen zien mits de juiste ontvanger want er zijn al veel UHD zenders te vinden op astra en hotbird (de meest gebruikte posities in de benelux).
en dat telenet achter loopt is hier ook al met een tekst bericht gemeld,
dat de techniek zo snel gaat dat de mensen niet meer meekunnen en dat het teveel kost ook nog,
tegen dat iets ingeburgerd is is er iets anders al.
en mensen zijn nu eenmaal na die crisis niet meer zo geneigd om alles snel te nemen,
zie de 3D flop, mensen zijn er ook niet opgesprongen zoals ze dachten dat het ging zijn.
telenet zag de aanvragen ook niet verhogen van die films zodat ze het aanbod hebben verwijderd,
dus waarom zou telenet nu daar moeten investeren,
ze hebben al geen plaats voor HD zenders toe te voegen zonder andere te verwijderen.
en dan wil je ook nog HBBTV erbij nog meer plaats innemen op die kabel die momenteel bijna overvol zit.
Antwoord
#5
Dat satelliet voorsprong had en heeft op het gebied van HD zenders is reeds in vele topics voorbij gekomen.

Op gebied van UHD is het aanbod hier groter dan de rest (hebben die eigenlijk al van UHD gehoord?). Alleen is de content heel povertjes. Een paar demo kanalen, wat F1 en een aantal voetbalwedstrijden (dat laatste ook echt sporadisch).

Ook het aanbod van 4k blurays is niet echt sprankelend te noemen.

Op Netflix kan je wel wat films en vooral documentaires vinden in 4k.
Antwoord