Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BIPT publiceert regeling en prijzen 5G-veiling
#1
De Belgische toezichthouder BIPT heeft de regeling gepubliceerd voor de aankomende veiling van nieuw mobiel spectrum. De documenten bevatten informatie over de manier waarop de overheid een vierde mobiele operator wil stimuleren om toe te treden, inclusief de eis dat de bestaande operatoren nationale roaming aanbieden aan een nieuwkomer. De voorstellen worden nog geconsulteerd.

De wetgeving omvat vijf voorgestelde koninklijke besluiten over de voorwaarden van voorgestelde vergunningen voor de 700, 900, 1.400, 1.800, 2.100 en 3.600 MHz-banden, evenals een wetsontwerp tot wijziging van de wet op de elektronische communicatie. Dit laatste dekt de prijsstelling van het spectrum, inclusief het vaststellen van prijzen voor de nieuwe banden op basis van een analyse uitgevoerd door Analysys Mason voor de staat.

Lagere prijzen voor 3,5 GHz-band

De prijzen voor de 3,4-3,8 GHz-band zijn aanzienlijk lager gezet wegens de onzekerheid over het bedrijfsmodel voor 5G en om een volledig gebruik van het spectrum in de veiling aan te moedigen. De prijzen zijn EUR 600 per maand per MHz, met een respijtperiode tot mei 2025. De 700 MHz-band heeft een prijs van EUR 8.639 per maand per MHz voor de lagere frequenties en EUR 25.000 voor het bovenste deel van het bereik.

De koninklijke besluiten geven het BIPT ook de bevoegdheid om nationale roaming te eisen van bestaande netwerken onder de 3 GHz voor een potentiële nieuwkomer. Dit komt bovenop de spectrumlimieten in de veiling die is ontworpen om ruimte te laten voor de nieuwkomer.

Als de nieuwkomer geen commerciële overeenkomst kan bereiken met de bestaande drie exploitanten op het gebied van nationale roaming, kan het BIPT de vereisten en voorwaarden voor 2G-, 3G-, 4G- en 5G-roaming opleggen. Om ervoor te zorgen dat roamen geen structurele oplossing wordt, moet de nieuwe exploitant ten minste 99,5 procent van de nationale dekking bereiken binnen acht jaar na aanschaf van het spectrum.
www.master-magic.be
www.radiosite.eu
111 DAB+ radiozenders van Belgie,Frankrijk en Nederland,mooi aantal al.
Antwoord
#2
Ben eens benieuwd wanneer ze deze omzetten in vlaanderen
Antwoord
#3
(17-08-2018, 18:23)natte schreef: Ben eens benieuwd wanneer ze deze omzetten in vlaanderen

moet je gsm dan kunnen werken met 5G anders ist ook niks dan enkel max 4G.
www.master-magic.be
www.radiosite.eu
111 DAB+ radiozenders van Belgie,Frankrijk en Nederland,mooi aantal al.
Antwoord
#4
Inderdaad en hier 5g masten noway
Antwoord
#5
De Belgische overheid heeft de waarde berekend van de mobiele vergunningen die in veiling komen. De vergunningen voor 800 MHz en 900 MHz zijn het meest waardevol en krijgen daarom de hoogste startprijzen in de veiling: EUR 25.000 per MHz per maand voor de 800-licenties. Het gaat hier om vernieuwing van bestaande vergunningen, waarvoor de waarde beter bekend is.

Daarbij zijn 800 en 900 ook laag spectrum, met betere propagatie. De vergunningen in 1800 en 2000 MHz hebben minder waarde, EUR 3.750 per MHz per maand. De meeste vergunningen krijgen een omvang van 2x5 MHz per blokje en een looptijd van 20 jaar.

Nog geen waardebepaling voor 5G-band 3,5 GHz

Het BIPT vindt het nog te vroeg om de waarde te bepalen van de 3,5 GHz band. Deze band geldt weliswaar als de voorhoede van 5G, maar over de commerciële kansen is nog te weinig bekend. De toezichthouder stelt dat er de eerste jaren nog geen vraag is naar de hoge snelheden die mogelijk worden gemaakt met kavels van 100 MHz breedte in de 3,5 GHz band. Daarom is er een reserveprijs in de veiling van EUR 600. Die bodem moet wel hoog genoeg zijn om speculanten te weren.

De veiling is gepland om in 2019 te worden gehouden. België zou daarmee ook de deadline halen van de Europese Commissie, om uiterlijk medio 2020 de 700 MHz-band uit te geven. Een belangrijke doelstelling van deze veiling is om ruimte te maken voor een vierde mobiele operator. Het BIPT wil daarom caps hanteren voor wat een operator maximaal in één band kan verwerven.
www.master-magic.be
www.radiosite.eu
111 DAB+ radiozenders van Belgie,Frankrijk en Nederland,mooi aantal al.
Antwoord
#6
Een 4 de speler en dan. Deze fusioneerd of opgeslokt door anderen. Zie ping scarlet zon planet internet base...
Antwoord
#7
De Belgische toezichthouder BIPT is een marktconsultatie gestart met betrekking tot het gebruik van de 26 GHz-band voor 5G. Partijen hebben tot 31 mei om hun visie aan BIPT kenbaar te maken. In België wordt de 24,5-26,5 GHz-band intensief gebruikt voor straalverbindingen. BIPT heeft exclusieve blokken in de 26GHz-band toegewezen voor de straalverbindingen van Telenet Group en Orange Belgium.
Het doel van de consultatie is driedelig:

het bestaan van een vraag naar de 26GHz-band op de markt in België te schatten;
de richting te bepalen voor de migratie van de bestaande straalverbindingen in de 26GHz-band;
de richting te bepalen voor het toekomstige regelgevingskader voor de 26GHz-band.
Verboden om nieuwe straalverbindingen te installeren
Het op de markt brengen van apparatuur voor straalverbindingen die in de 26 GHz-band werkt en die bestemd is om te worden gebruikt in België, is vanaf 10 januari 2019 verboden. Concreet kunnen de betrokken gebruikers de bestaande verbindingen blijven gebruiken met de bestaande apparatuur ofwel de bestaande apparatuur hergebruiken voor nieuwe verbindingen.

Eind maart 2019 waren er 850 bidirectionele straalverbindingen in de 26GHz-band.

Mogelijkheden bloktoewijzingen

Het is mogelijk om tot zes blokken van 200 MHz toe te wijzen zonder de bestaande gebruikers te migreren of de band vrij te maken. Op voorwaarde dat duidelijk wordt aangegeven dat er een vraag bestaat op de markt, is het dus voor België mogelijk om ten minste 1 GHz van de 26 GHz-frequentieband te gebruiken vóór 31 december 2020.

De tien andere blokken van 200 MHz zouden pas volledig kunnen worden gebruikt voor de uitrol van 5G na een herschikking van de straalverbindingen.

Voor de toewijzingsprocedures van de gebruiksrechten van het radiospectrum voor 5G, dient een onderscheid te worden gemaakt tussen twee types van blokken:

6 blokken van 200 MHz die zonder beperking kunnen gebruikt worden;
10 blokken van 200 MHz die pas zonder beperking kunnen gebruikt worden na een herschikking van de straalverbindingen.
www.master-magic.be
www.radiosite.eu
111 DAB+ radiozenders van Belgie,Frankrijk en Nederland,mooi aantal al.
Antwoord
#8
hopelijk telenet winnaar en goed werk leveren deze keer Sad
Antwoord