Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Orange wint rechtszaak: verkoop Voo aan Providence opgeschort
#1
Een rechtbank in Luik heeft de verkoop van kabeloperator Voo aan private equity-groep Providence opgeschort, na een beroep van Orange Belgium, schrijft L’Echo. Orange Belgium is zelf ook geïnteresseerd in een overname. Nethys, het moederbedrijf van Voo, zegt dat het de verkoop aan Providence stopzet en de verkoop heropent.

Het bedrijf riskeert dat het EUR 150 miljoen aan schadevergoeding aan Orange moet betalen als het doorgaat met de verkoop aan Providence. Orange ging eind 2019 in beroep tegen de overeengekomen verkoop. Het meent dat het verkoopproces van de openbare kabelexploitant niet transparant was. Orange was één van de drie bieders, naast CVC en Providence.

Nethys stemde in mei 2019 in met de verkoop van Voo. De deal werd later opgeschort toen in de pers bekend werd dat het management van Voo mogelijk een belangenconflict had en de aandeelhouders van Nethys beweerden dat ze niet goed waren geïnformeerd. Het management is inmiddels ontslagen en er lopen openbare onderzoeken.

Enodia, het moederbedrijf van Nethys, stemde ermee in de onderhandelingen met Providence in december te hervatten en zei dat het te moeilijk zou zijn om de vorige overeenkomst te ontbinden. Ze bereikten overeenstemming over nieuwe voorwaarden en wilden de verkoop op 30 juni van dit jaar afronden.

De rechtbank oordeelt dat de oorspronkelijke verkoopovereenkomst frauduleus was en in strijd met het algemeen belang, meldt L'Echo. Aangezien de tweede overeenkomst van december 2019 gebaseerd was op de eerdere deal, kon deze ook als ongeldig worden beschouwd. De rechtbank zegt dat de verkopende partij het verkoopproces opnieuw had moeten openen voor andere bieders.

Geen beroep

In een verklaring aan persbureau Belga zegt Enodia dat het niet in beroep gaat tegen de beslissing van de rechtbank en in plaats daarvan het verkoopproces zal herstarten. Het merkte op dat de verkoopovereenkomst met Providence een clausule bevat die zowel de verkoper als de koper beschermt tegen eventuele boetes als een dergelijke juridische uitspraak van invloed was op de deal.

Orange Belgium is tevreden met de uitspraak van de rechtbank en zegt dat de rechter zijn ‘legitieme zorgen’ over het verkoopproces van het voormalige management van Nethys bevestigt.
Antwoord