Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sony start streaming optie enkel op hun tv's
#1
We hebben de beeldkwaliteit vergeleken met die van Ultra HD-blu-ray en we konden op het oog geen verschil waarnemen. Beide zagen er nagenoeg perfect uit. Alleen als we met onze neus op het scherm gingen zitten en op zoek gingen naar foutjes in beeld, zagen we hier en daar een heel klein beetje mosquito noise. Dit is nu eenmaal altijd zichtbaar in lossy gecomprimeerde beelden. Van een normale kijkafstand ziet het beeld er gewoon perfect uit.

Als je na het bekijken van Bravia Core gaat kijken naar Netflix of Prime Video, valt op dat er regelmatig compressieartefacten in beeld te zien zijn. Zeker in donkere scènes doet de lage bitrate flink afbreuk aan de beeldkwaliteit. Ook in heldere scènes met weinig beweging, waarin Netflix en Prime Video op het eerste gezicht best goed presteren, valt op dat Bravia Core veel scherpere beelden weergeeft.

Hoe groot je het verschil in beeldkwaliteit ervaart, zal van persoon tot persoon verschillen. Ook hebben de grootte van het scherm en de afstand waarop je kijkt, grote invloed op de ervaren beeldkwaliteit. Toch denken we dat haast iedereen duidelijk verschil zal zien en de voorkeur zal geven aan het schitterende beeld van Bravia Core.

Tijdens onze testperiode was er nog geen surroundgeluid beschikbaar en moesten we het doen met tweekanaals-AAC-audio. De geluidskwaliteit was prima als je via de luidsprekers in de televisie luistert, maar als je beschikt over een goede soundbar of AV-receiver, wil je natuurlijk wel graag meer dan twee kanalen horen. Sony heeft beloofd dat er bij release 5.1-geluid via AAC beschikbaar zal zijn.

De beeldkwaliteit mag dan vergelijkbaar zijn met die van Ultra HD-blu-ray, de geluidskwaliteit is dat dus duidelijk niet. Op schijfjes kunnen kunnen geavanceerde codecs staan, zoals Dolby Atmos en DTS:X, en sommige zijn zelfs voorzien van lossless audiocompressie in de vorm van DTS-HD Master Audio en Dolby TrueHD. Als je over een audiosysteem beschikt dat deze formaten kan decoderen, valt 5.1 AAC wellicht een beetje tegen.

IMAX Enhanced

Bravia Core heeft een aparte pagina in de interface voor films die 'IMAX Enhanced' zijn. Vroeger, toen films nog daadwerkelijk vanaf analoge filmrollen in de bioscoop werden geprojecteerd, leverde het IMAX-formaat met afstand de beste beeldkwaliteit op dankzij 70mm-film die horizontaal door de projector liep. Analoge IMAX-camera's worden van tijd tot tijd nog altijd ingezet bij filmproductie, omdat ze dankzij de grote beeldoppervlakte nog altijd tot de beste camera's behoren. Over het algemeen worden de camera's gebruikt in een beperkt aantal scène's, omdat de benodigde 70mm-film erg duur is.

In de digitale wereld wordt IMAX vooral ingezet als marketingvehikel om voor de consument duidelijk te maken dat kosten nog moeite zijn gespaard om de beste beeld- en geluidskwaliteit te leveren. Ook Bravia Core heeft een IMAX Enhanced-afdeling. De beeldkwaliteit daarvan is inderdaad hoog, maar niet beter dan die van de andere films die in 4k-uhd-hdr beschikbaar zijn. Het enige verschil is dat sommige scène's in de IMAX-versie een 16:9-breedte-hoogteverhouding hebben, terwijl de rest van deze films in 2,35:1 wordt weergegeven, dus met zwarte balken boven en onder. Ook het DTS:X-audioformaat, dat normaal gesproken op IMAX Enhanced-schijfjes beschikbaar is, ontbreekt bij Bravia Core.

Aanbod

Sony belooft dat er bij de introductie minstens driehonderd films beschikbaar zullen zijn. Wij zagen tijdens het testen dat er haast elke dag nieuwe titels bijkwamen, dus twijfelen we er niet aan dat dit aantal wordt gehaald. Toch vinden we het aanbod niet geweldig, omdat het uitsluitend content van Sony Pictures betreft. Films van Universal, Paramount, Warner Bros, Disney en non-Hollywood-distributeurs schitteren door afwezigheid.

Het aanbod van Sony bevat onder andere een aantal grote franchises, zoals Spider-Man, The Karate Kid, Ghostbusters, Men in Black en the Sony Pictures Universe of Marvel Characters. Daar zullen veel mensen blij mee zijn, maar niet iedereen zal iets kunnen vinden wat hij of zij graag wil bekijken. Overigens zijn er slechts honderd titels beschikbaar die je onbeperkt mag bekijken, en veel van deze honderd titels zijn oudere films die niet in uhd kunnen worden gestreamd. Bovendien bedraagt de bitrate van HD-films nog geen 5Mbit/s, waardoor de beeldkwaliteit hiervan niet geweldig is.

Filmcredits en abonnementen

De meeste films kunnen alleen bekeken worden na het inleveren van filmcredits. Daarvan krijg je er tien als je een topmodel van Sony, de Z9J of A90J, hebt gekocht. De andere, goedkopere, televisies leveren slechts vijf filmcredits op. Dit zijn de A80J, A83J, A84J, X95J, X90J, X92J, X93J en de X94J. Nadat je een filmcredit hebt besteed aan een film, kun je deze zo vaak bekijken als je wil, totdat het Bravia Core-abonnement afloopt.

Bij de twee topmodellen mag je twee jaar gebruikmaken van Bravia Core en bij de overige tv's loopt het abonnement al na een jaar af. Het is niet mogelijk om je abonnement te verlengen en ook kunnen er geen filmcredits worden bijgekocht. Als je dus meer films via Bravia Core wil bekijken, zul je opnieuw een Bravia XR-televisie moeten kopen. Dat is tenminste de informatie die we nu hebben. Wellicht dat hier in de toekomst verandering in komt, maar daar wil Sony nog niets over zeggen.

Tot slot

We zijn zeer te spreken over de beeldkwaliteit die Sony's Bravia Core-vod-dienst levert. Deze kan zich daadwerkelijk meten met Ultra HD-blu-ray en dat betekent dat films in hun volle glorie in 4k-hdr te bekijken zijn. Ook de geluidskwaliteit is goed, zij het niet zo goed als die van (Ultra Hd-)blu-ray. Hiermee weet deze dienst de schitterende beeldkwaliteit van schijfjes te combineren met het gemak van video on demand.

Tijdens het testen was er voldoende capaciteit beschikbaar om de maximale bitrate te halen, maar de echte test komt natuurlijk pas als de dienst live is en er veel mensen tegelijk kijken. Sony heeft aangekondigd dat er voor de introductie in ieder geval nog veel servercapaciteit bij zal komen. De streams die wij hebben bekeken, kwamen uit de Verenigde Staten, maar er zullen servers komen in alle landen waar de dienst beschikbaar is. Daar is overigens niet veel tijd meer voor, want zodra de eerste nieuwe televisies bij klanten zijn uitgeleverd, zal Bravia Core live zijn.

Het filmaanbod is in onze ogen wat beperkt, maar daar hebben helaas de meeste vod-diensten last van. We vinden het een groter probleem dat Bravia Core alleen beschikbaar is voor mensen die dit jaar een dure Bravia XR-televisie kopen. Bovendien is het erg jammer dat er geen enkele mogelijkheid is om filmcredits bij te kopen of de abonnementsduur te verlengen.

Ondanks deze teleurstelling zijn we blij dat Sony, met Bravia Core, laat zien dat het prima mogelijk is om met streaming video het beste uit je nieuwe 4k-hdr-tv te halen, iets waarvoor tot nu toe Ultra HD-blu-rayschijfjes nodig waren. We hopen dan ook dat dit de andere grote vod-aanbieders zal bewegen om, uiteraard tegen een meerprijs, ook streams met een hoge bitrate te gaan aanbieden. Want hoewel de huidige diensten 4k en hdr populair hebben gemaakt, valt er nog zoveel meer uit onze huidige 4k-televisies te halen. We hopen dat video met een hoge bitrate de norm wordt, want alleen dan heeft het zin om na te gaan denken over 8k-televisie.
Antwoord