Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Telenet grijpt naast overname van VOO Waalse kabelaar gaat naar Orange
#1
De Waalse kabelmaatschappij VOO zal overgenomen worden door Orange Belgium, dochter van het Franse Orange. Telenet, dat ook op VOO aasde, vist dus achter het net. Het Vlaamse telecombedrijf betreurt de keuze voor Orange.

VOO, de Waalse tegenhanger van Telenet, komt in Franse handen terecht. Na een verkoopproces van anderhalf jaar, waarbij alleen nog Telenet en Orange in the running waren, is nu ook Telenet afgevallen. Dat laat het Vlaamse telecombedrijf zelf weten in een persbericht.

In die mededeling steekt Telenet de teleurstelling niet onder stoelen of banken. Telenet was geïnteresseerd in de overname van VOO en wilde door een overname een industrieel toekomstbestendig telco-project in Wallonië en Brussel opzetten”, klinkt het. 

“Telenet betreurt de beslissing van Nethys NV want een overname door Telenet zou voordelen hebben gebracht voor het algemene concurrentielandschap in België, het Waals en Brussels industrieel project en voor VOO als bedrijf."

Eerdere verkoop vernietigd

Nethys, de huidige eigenaar van VOO, had al aangekondigd dat het op basis van de slotbiedingen van de geïnteresseerden exclusieve onderhandelingen wilde aangaan met één kandidaat. 

De Luikse intercommunale hoopt tegen het einde van het jaar een ondertekend contract te hebben voor de verkoop van een meerderheidsbelang in kabelaar VOO. 

Nethys is de operationele poot van de intercommunale Enodia (het vroegere Publifin) en had VOO twee jaar geleden al eens verkocht, aan de Amerikaanse investeerder Providence. Omdat dit in het geheim was gebeurd, zonder medeweten van de Waalse gemeentebesturen, werd de verkoop vernietigd door de Waalse regering. 

Orange en Telenet waren toen ook al geïnteresseerd, maar visten toen beiden achter het net. Nu haalt Orange uiteindelijk toch zijn slag thuis, terwijl Telenet ernaast grijpt.
Antwoord
#2
Niet Telenet, maar Orange mag exclusieve onderhandelingen opstarten over de overname van een meerderheidsbelang in de Waalse kabelaar Voo. Het bod van Orange waardeert het bedrijf op 1,8 miljard euro, zo schrijft de krant De Tijd.

Het was de krant De Standaard die met het bericht kwam dat Orange als winnaar uit de biedstrijd kwam. Kort daarna bevestigde Telenet dat het niet geselecteerd is voor de finale onderhandelingen. 

Volgens De Tijd mikt Orange op een belang van 75 procent min één aandeel in Voo. Het bod van de Fransen waardeert Voo op 1,8 miljard euro. 
Een officiële bevestiging is er nog niet. De Luikse intercommunale Nethys, de huidige eigenaar van Voo, had eerder aangekondigd dat ze op basis van de slotbiedingen van de geïnteresseerden exclusieve onderhandelingen wilde aangaan met één kandidaat over de verkoop van een meerderheidsbelang in Voo. Dat zou tegen het einde van het jaar moeten resulteren in een ondertekend contract, klonk het ook.

Telenet liet in een persbericht weten te betreuren dat het niet geselecteerd werd als voorkeurskandidaat. "Een overname door Telenet zou voordelen hebben gebracht voor het algemene concurrentielandschap in België, het Waals en Brussels industrieel project en voor Voo als bedrijf", klonk het.
Antwoord