Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Telenet overweegt verkoop 3.000 antennes
#1
Telenet-eigenaar Liberty Global heeft de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs naar verluidt in de arm genomen om een aanzienlijk deel het antenneportfolio van Telenet voor de Belgische mobiele aanbieder Base te gaan verkopen. Dat meldt Bloomberg op basis van eigen bronnen. De Belgische krant de Tijd heeft de berichtgeving eveneens op basis van eigen bronnen bevestigd weten te krijgen.

Telenet zou zijn volledige antennebestand van circa 3.000 antennes willen gaan verkopen. Daarbij wordt gerekend op een verkoopopbrengst van USD 690 miljoen, omgerekend bijna EUR 600 miljoen. De gesprekken over de verkoop van de antennes zouden zich nog in een pril stadium bevinden.

Verkoop passieve netwerken

In diverse landen hebben mobiele aanbieders de afgelopen jaren hun infrastructuur verkocht aan investeerders. Eerder dit jaar werd in Nederland de verkoop van ruim 3.100 antennes van T-Mobile aan Cellnex afgerond. Vodafone heeft zijn antenneportfolio in 10 landen, totaal 82.000 stuks, als afzonderlijk bedrijf aan de beurs in Frankfurt genoteerd en Orange heeft zijn antennes in Frankrijk en Spanje ondergebracht in de nieuwe onderneming Totem. In Frankrijk is Cellnex daarnaast ook eigenaar van een groot aantal antennes van SFR.

Moeilijkere situatie in België

In België zou Telenet de eerste partij zijn die zijn volledige antennebestand verkoopt aan een externe partij. Verkoop van antennes is in België complexer dan in andere landen, omdat providers in België verplicht zijn om opstelpunten te delen. Een nieuwe eigenaar krijgt daarmee ook de andere twee mobiele aanbieders in België als gebruiker van de antennes.

Interessant investeringsobject

Voor mobiele aanbieders is de verkoop van antennes interessant om op die manier de kaspositie te verbeteren. Veel mobiele operators zien het exploiteren van infrastructuur niet als hun kernactiviteit. In deze tijd van lage rentes zoeken investeerders daarnaast naar goede beleggingen. Vanwege de langetermijncontracten die gesloten worden bij het verkopen en terug huren van antennes zijn dit soort constructies ook voor beleggers lucratief.
Antwoord