Tv-Digitaal.info

Volledige versie: Meer interesse in uitzendrechten voetbal: Prijs wordt duurder
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Voetbalclubs die in de grote Europese voetbalcompetities spelen, kunnen goed gaan profiteren nu meer online dienstaanbieders interesse in uitzendrechten hebben.

Partijen als Amazon en Facebook bereiden een bod voor op de uitzendrechten van live voetbalwedstrijden. Op deze manier willen deze online dienstenaanbieders meer abonnees en kijkers naar het platform lokken. Omdat de vraag naar de uitzendrechten meer wordt, gaat de aankoopprijs omhoog. Omdat investeringen terugverdiend moeten worden, is de kans reëel dat de kijker door hogere abonnementsprijzen meer voor de geliefde voetbalwedstrijden moet betalen. Ook ligt een verdere versnippering op de loer. Omdat de uitzendrechten vaker onder meerdere partijen verdeeld worden, heeft de voetballiefhebber meerdere abonnementen nodig om het gehele voetbalaanbod live te bekijken.

Premier League

Voor de Nederlandse voetbalcompetitie Eredivisie verandert op korte termijn niets. De komende jaren blijven de live uitzendrechten van alle wedstrijden in handen van FOX Sports. Maar in Engeland lijkt wel een strijd om de uitzendrechten van de Premier League los te barsten nu Amazon interesse in een, overigens klein, uitzendrechtenpakket heeft getoond. Ook Facebook overweegt zich in deze strijd te mengen. Later dit jaar komen de uitzendrechten van alle voetbalwedstrijden van de Premier League weer op de markt. Op dit moment worden ze live door Sky en BT uitgezonden. Daarvoor betaalden beide aanbieders al de hoofdprijs, namelijk ruim 5,7 miljard euro voor een periode van drie jaar.
Bronnen melden aan De Telegraaf dat de NOS een bod van tientallen miljoenen euro voor het in bezit krijgen van de uitzendrechten van het Nederlands voetbalelftal voor de komende vier jaar heeft gedaan. Dat is opvallend omdat enkele weken geleden bekend werd dat de Nederlandse publieke omroep (NPO) juist in de komende jaren tientallen miljoenen euro, gesproken werd over een bedrag van rond de zestig miljoen euro, moet gaan bezuinigen. Dit komt omdat de inkomsten uit de verkoop van reclame van traditionele lineaire tv-uitzendingen vanwege de sneller stijgende populaire van online tv sterker teruglopen dan tot voorheen werd gedacht.

Niet terug te verdienen

De hoogte van het bod dat NOS volgens De Telegraaf schijnt te overwegen, is ook niet met de verkoop van reclame terug te verdienen. Het gaat dus om een zwaar verliesgevend bod om de verrichtingen van Oranje voor de publieke omroep te behouden. De Europese voetbalbond UEFA bracht de uitzendrechten voor de wedstrijden van het Nederlands Elftal vorig jaar al op de markt. Het trok deze uiteindelijk weer terug omdat Nederlandse tv-zenders te weinig voor de rechten wilden betalen. UEFA bevestigt dat op dit moment met de NOS over de verkoop van deze uitzendrechten wordt gesproken.

Dure uitzendrechten

NOS zou maar liefst 900.000 euro per wedstrijd voor de uitzendrechten van het Nederlands Elftal willen betalen. Afhankelijk van de prestaties van Oranje kan het bod op de uitzendrechten hierdoor tot rond de dertig miljoen euro oplopen. NOS wil gedurende de lopende onderhandelingen geen uitspraken doen.

Eredivisie

Naast de uitzendrechten van het Nederlands Elftal komen binnenkort ook weer de rechten voor de samenvattingen van de Nederlandse voetbalcompetitie Eredivisie op de markt. De verwachting is dat NOS deze wil behouden. Ook dit zorgt ervoor dat, bij succesvolle onderhandelingen, miljoenen euro’s van het budget voor sportrechten naar het voetbal verdwijnen.
(07-01-2018, 17:54)natte schreef: [ -> ]Ben benieuwd bij ons

zie je hier toch ook, sinds telenet al die sportzenders erbij heeft gezet en de Vlaamse voetbal aanbied zijn er veel zenders verdwenen omdat ze het niet willen betalen en is de prijs gestegen ook.
wat ik dan wel niet begrijp is dat ze voor voetbal zoveel betalen en voor een Studio 100 tv kan dat niet.
en over de voetbal kan men veel en lang vertellen, maar in polen doen ze er een schepje bovenop,
daar gaan ze met Eleven sport op vrijdag 12 januari voor het eerst via Facebook een wedstrijd uit de Bundesliga uitzenden zodat men via die weg kan kijken.
is de volgende stap waarschijnlijk in andere landen.
voetbal via Facebook en consorten aanbieden naast standaard tv.