Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Grijze zone: let op nieuwe aankoop televisies
#1
De koper moet vooral uitkijken bij  aanschaf van televisies waarvan de verkoopprijs dertig tot soms zelfs vijftig procent lager dan de adviesprijs van de fabrikant is. Het gaat hierbij vaak om televisies die uit het buitenland geïmporteerd zijn. Dat is overigens legaal omdat in Europa sprake is van een vrije markteconomie met open grenzen. Toch zijn er grote praktische problemen waar de koper tegenaan kan lopen. Dit komt dan vaak als onaangename verrassing omdat verkopers niet duidelijk of in sommige gevallen zelfs helemaal niet bij de verkoop aangeven dat het om parallelimport gaat. Dit wordt ook wel grijze import genoemd.
 
Nederlandse aanpassingen

Het probleem speelt vooral bij televisies van het merk Samsung. Van dit merk worden in Nederland de meeste televisies verkocht. De hardware en software van de televisies is gelijk. Alleen bij door Samsung Nederland geleverde modellen wordt een extra toevoeging aan de software ingepast. Dit zorgt er onder meer voor dat providerprofielen van Nederlandse aanbieders als CanalDigitaal beschikbaar zijn. Hierdoor worden de zenderlijsten van deze aanbieder ondersteund en automatisch aangepast. Zenders worden hierdoor in de juiste volgorde in de zenderlijst geplaatst. Tevens is er optimalisatie van de door Nederlandse providers  gecertificeerde CI+ modules. Het gaat hierbij om gebruik van de beschikbare interne tuner van de televisie. De problemen spelen niet bij het aansluiten van tv-decoders op bijvoorbeeld de HDMI-ingangen van de televisie.
 
Garantie

Sommige verkopers van uit grijze import afkomstige televisies sluiten bovenstaande problemen uit door zelf, zonder medeweten van de koper, de software voor Nederland geschikt te maken. Dit kan door een simpele handeling via een geheim menu in de televisie waarbij de zogenaamde localset naar Nederland wordt gewijzigd. Wijziging van de localset wordt echter door Samsung en andere fabrikanten gelogd. Samsung Nederland laat weten dat door ongeautoriseerde wijziging van de localset de fabrieksgarantie in gevaar komt en mogelijk zelfs geheel vervalt. Dit betekent niet dat de televisie geen garantie meer heeft, maar dat hiervoor door de verkopende partij gezorgd dient te worden. Mocht deze bijvoorbeeld binnen de garantietermijn failliet gaan dan is het recht op fabrieksgarantie verdwenen en kunnen reparatiekosten voor eigen rekening van de koper van de televisie zijn

Waar op te letten?

Het is altijd raadzaam om bij twijfel goed naar het modelnummer van de televisie te kijken. Doe dit bij voorkeur aan de achterzijde van de televisie waar deze met een witte sticker aanwezig dient te zijn. In het geval van Samsung moet hierin de lettercode S/XXN of XXN als laatste aanwezig zijn. Als dit niet het geval is dan is er sprake van een apparaat dat uit buitenland geïmporteerd is. Het is tevens niet aan te raden om in te gaan op een mogelijk aanbod van de verkoper om de localset naar Nederlandse providerprofielen te wijzigen. De televisie werkt dan wel naar behoren, maar problemen met de fabrieksgarantie kunnen hierdoor wel ontstaan. Koopt u een televisie online dan heeft u wettelijk altijd het recht om deze zonder opgave van reden binnen veertien dagen te retourneren, ook al is het apparaat uit de verpakking gehaald.
 
Televisies zijn goed

Technisch is er niets mis met televisies die uit het buitenland geïmporteerd zijn. Zolang niets met de localset is gedaan, blijft ook de fabrieksgarantie van twee jaar intact. Gebruikt men de televisie alleen voor het kijken via tv-decoders dan loopt men tegen geen enkele probleem aan. In dat geval is een voordeel dat soms tot honderden euro’s kan oplopen ook mooi meegenomen. Het gaat hierbij dan wel om een vrije keuze van de koper. In sommige gevallen wordt de koper echter niet goed van tevoren ingelicht dat hij een uit buitenland geïmporteerde televisie koopt. Voor deze groep kopers geldt deze waarschuwing.
Antwoord
#2
De Ultra HD-televisies zijn de huiskamer aan het veroveren. De populariteit van deze televisies stijgt vooral wegens de steeds lager wordende prijs. Elektronicazaken spelen hier goed op in met stuntaanbiedingen waarbij televisies tientallen procenten goedkoper dan de adviesverkoopprijs worden aangeboden. Maar vaak zit er bij dit soort aanbiedingen wel een addertje onder het gras. En dat addertje is voor veel consumenten moeilijk te vinden.

Grotere elektronicazaken en bedrijven die gespecialiseerd zijn in de verkoop van televisies, kunnen de goedkopere prijzen alleen hanteren door toestellen uit het buitenland te importeren. Deze zogenaamde grijze- of parallelimport kan echter vroeg of laat voor problemen bij de koper gaan zorgen. Dit geldt vooral als de gekochte televisie van het merk Samsung is. Maar ook bij andere merken televisie speelt hetzelfde probleem. Bij de grijze import worden televisies uit andere Europese landen geïmporteerd. Het gaat hierbij vooral om Duisland en Italië. De inkoopprijzen van televisies zijn in deze landen namelijk lager dan in Nederland. Een lagere inkoop vertaalt zich vaak in een lagere verkoopprijs en zie daar: de stuntaanbiedingen van elektronicazaken zijn geboren.

Het addertje zit echter in de software.Op het eerste gezicht is er helemaal niets mis met deze constructie. De hardware van de televisiemodellen is in geheel Europa gelijk. Garantie is grensoverschrijdend en lijkt dus gegarandeerd. En de elektronicazaken doen niets illegaals. Vrije handel tussen landen in de Europese Unie is namelijk toegestaan en gewaarborgd. Het addertje zit echter in de software. Een televisie wordt namelijk door de distributeur in een bepaald land geleverd met de software die speciaal voor dat land gemaakt en geoptimaliseerd is. Providerprofielen zijn daar onderdeel van. Een Benelux-model televisie vindt dus automatisch de profielen van providers die in de Benelux actief zijn. In het geval van satellietontvangst dus CanalDigitaal, TV Vlaanderen en TéléSAT. Hieronder valt naast CI+ ook de ondersteuning van fastscan.

Een in Duitsland gekochte of door de Nederlandse verkoper uit Duisland geïmporteerde televisie ondersteunt dus niet de fastscanzenderlijst. Concreet houdt dit in dat zenders door elkaar heen in de zenderlijst geplaatst worden. Deze zenderlijst wordt dan ook niet automatisch vernieuwd en aangepast. En dat is met de vele aanpassingen die bij CanalDigitaal en TV Vlaanderen plaatshebben en gaan -vinden toch voor veel kopers een belangrijke vereiste voor volledig kijkplezier. Een ander, en zeker ook geen onbelangrijk, probleem is dat de ondersteuning van bij Nederlandse en Belgische aanbieders gebruikte CI+ modules niet geoptimaliseerd is. In het ergste geval functioneert de smartcard in de CI+ module niet goed of zelfs in zijn geheel niet.

Dat zijn natuurlijk geen goede condities om televisies te verkopen. Verkopende partijen hebben daar echter wat op gevonden. Niet alleen de hardware maar ook de software van televisies is feitelijk gelijk. Alleen door de landinstelling, de zogenaamde lokale, wordt een bepaald onderdeel in de software dat speciaal voor het geselecteerde land aanwezig is als extra toevoeging in de televisie geïnstalleerd. De landinstelling moet niet verward worden met de taalinstelling. Ook op toestellen uit andere Europese landen kan probleemloos Nederlands als menutaal geïnstalleerd worden. De lokale instelling kan alleen via een geheim menu in de televisie gewijzigd worden. Op deze manier kan men van een Duits model televisie een Nederlandse maken, inclusief zenderlijsten en CI+ ondersteuning van Nederlandse aanbieders als CanalDigitaal en Ziggo. Eind goed, alles goed zou je denken.

Maar dat is niet waar. Als de lokale wordt gewijzigd wordt dit, in het geval van Samsung, direct gelogd. Omdat vrijwel alle televisies op internet zijn aangesloten en elke televisie zijn eigen MAC-adres heeft, wordt deze aanpassing direct in het servicenetwerk van Samsung geregistreerd. Omdat het wijzigen van de lokale settings officieel niet mag , vervalt hierdoor de fabrieksgarantie van twee jaar. Zelfs al weet u als consument niet dat de verkoper zonder uw medeweten vóór verkoop de setting zelf heeft aangepast om u de functionaliteit van een Nederlands of Benelux model te geven. Natuurlijk houdt u via de verkoper wel het recht op garantie. Maar mocht de betreffende elektronicazaak bijvoorbeeld failliet gaan of door een ander bedrijf worden opgekocht, kan dit inhouden dat uw nieuwe televisie ook binnen de gestelde garantietermijn indien nodig niet kosteloos gerepareerd wordt.

Het is daarom als consument goed om op je hoede te zijn als je een televisie wilt kopen die dertig, veertig of zelf vijftig procent onder de verkoopadviesprijs van de fabrikant wordt aangeboden. Het kan hier namelijk om een geïmporteerd apparaat gaan. Let voor aanschaf goed op de lettercombinatie die achter het modelnummer vermeld staat. Doe kan middels de witte sticker die aan de achterzijde van de televisie geplakt is. In het geval van Samsung staat hier de lettercodes XXN of S/XXN achter. Is dit niet het geval of is de lettercode anders dan kan men er vrijwel zeker vanuit gaan dit het een geïmporteerde televisie is. De keus is dan aan u of u het financieel voordeel tegen eventuele nadelen vindt opwegen.

Mocht u de televisie via internet gekocht hebben dan is het natuurlijk niet mogelijk om voor aankoop bovenstaande te controleren en kan alleen vertrouwen op antwoorden van de verkoper bij vragen over de settings. Men kan echter altijd nog gebruikmaken van de wettelijke termijn van veertien dagen die voor internetverkoop van nieuwe producten geldt. Binnen deze periode kan men het gekochte product zonder opgave van reden, ook al is het apparaat uit de verpakking gehaald, retourneren en krijgt u het volledige aanschafbedrag terug. Maar beter is natuurlijk dat verkopers duidelijk aangeven dat een televisie uit een ander land geïmporteerd is en of u dan zelf wilt kiezen voor een aanpassing van de settings.
Antwoord