Waardering:
  • 1 stemmen - gemiddelde waardering is 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Geknoei bij songfestival
#1
Al jaren doen we mee met het Eurovisiesongfestival, maar behalve de editie in 1986 eindigt het voor de Belgen doorgaans in mineur, vraag dat maar aan de Barbara Dexen, Xandee's en Ingeborgs van deze wereld. Hoe doen die landen die elke keer scoren dat toch? Het antwoord is iets minder muzikaal dan je denkt.
Er wordt al lang gesuggereerd dat landen uit dezelfde regio vooral elkaar helpen en wij Belgen daar doorgaans weinig van profiteren, maar er is meer aan de hand. De grootste fraudeurs zouden wel eens de deelnemers uit Azerbeidjan kunnen zijn: nog maar 6 keer namen ze deel aan de internationale liedjeswedstrijd, maar hun resultaten zijn overweldigend: 1 keer gewonnen en behalve in het 'slechte' jaar 2008 waarin ze hun debuut maakten met een achtste plaats, steeds binnen de top vijf - in 2013 werden ze zelfs tweede. Ofwel kunnen ze in Azerbeidjan verschrikkelijk goed liedjes maken, ofwel is er meer aan de hand.

In die zes jaar kreeg het land 7 keer 12 punten van Turkije (ook in een halve finale werden er 12 punten uitgereikt), 5 keer van Malta, 4 keer van Georgië, vier keer van Hongarije en 4 keer van Oekraïne. Opvallender is dat het land steevast goede punten krijgt van bijvoorbeeld Cyprus. Ook vorig jaar gaf Cyprus acht punten aan Azerbeidjan, wat de jury argwaan deed krijgen: de vakjury had geen enkel punt gegeven aan de inzending, dus moest de act van Azerbeidjan de televoting gewonnen hebben. Ze kregen exact 3500 sms'jes en geen enkel telefoontje - er werd vermoed dat Azerbeidjan via zogenaamde 'PR-bedrijven' stemmen had aangekocht. Dat zouden ze doen in verschillende - kleinere - landen waar het resultaat beïnvloedbaar is vanwege een lage interesse in het Songfestival of vanwege een laag bevolkingsaantal.

In Litouwen duikt nu echter bewijs op: studenten werden er benaderd om voor de prijs van 20 euro via verschillende sim-kaarten te stemmen op… Azerbeidjan. Ze waren verontwaardigd en stapten naar de pers, waarna enkele journalisten undercover een gesprek met de organisatoren van de fraude aangingen. Daaruit bleek dat de groep bijzonder goed georganiseerd was: ze wilden vanuit verschillende plaatsen in de stad kleine cellen hebben die sms'en om te voorkomen dat het op basis van de locatiegegevens zou uitlekken. Ze hadden al een tiental groepjes van tien personen gevonden, maar wilden meer. Hun netwerk draaide in 15 landen en volgens de contactpersoon is het de enige manier om het festival te winnen: "Iedereen doet het", zo vertelde hij. Volgens hem kost het 'miljoenen' om het festival te winnen. En zoals het er zat aan te komen: tijdens het songfestival dit weekend kreeg Azerbeidjan 12 punten van Litouwen. Moet er nog zand zijn?
Antwoord