Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Met de satteliet wordt het een mooie sportzomer:
#1
Sportzomer 2014: satellietkijker zit weer op voorste rij

Ook de komende maanden brengt de jaarlijkse sportzomer de liefhebber veel belangrijke sportevenementen. Dat begint op 12 juni met het WK voetbal in Brazilië waar niet alleen het Nederlands Elftal maar voor het eerst sinds tientallen jaren ook de Belgische Rode Duivels deelnemende landen zijn. De satellietkijker hoeft niets van dit voetbalevenement te missen.

Via de satelliet kan de Nederlandse en Vlaamse kijker alle wedstrijden niet alleen via de eigen publieke omroepen NPO en VRT volgen. Via de satelliet kan men onder meer ook via Duitse en Britse zenders naar het belangrijkste voetbaltoernooi van de wereld kijken. De Duitse zenders zijn ongecodeerd via de Astra1-satelliet te ontvangen. De Britse via de Astra2-satelliet. De NOS zendt 56 van de 64 wedstrijden die op het WK-voetbal gespeeld worden in volwaardige HD-kwaliteit uit. Alleen tijdens de laatste speelronde in de groepsfase wordt bij elke poule één wedstrijd in HD en de andere in SD uitgezonden. De meest belangrijke wedstrijd wordt door de NOS in HD getoond. Beide wedstrijden in HD uitzenden is door de NOS niet mogelijk. Het beschikt namelijk nog steeds over slechts één HD-studio. Ook de VRT moet in de laatste speelronde van de groepsfase een keuze maken welke wedstrijd in HD wordt uitgezonden. Dit komt omdat het derde kanaal van de VRT niet in HD-kwaliteit beschikbaar is. Kijkt de satellietkijker via de NOS en wordt van HbbTV geschikte apparatuur gebruik gemaakt dan kan men via de rode knop extra informatie over de WK-wedstrijd via HbbTV ontvangen. Zie voor meer informatie hiervoor een ander achtergrondartikel op SatelliteMagazine.

Maar het is niet alleen voetbal wat de klok tijdens de Sportzomer 2014 slaat. Ook het Britse tennistoernooi Wimbledon staat weer op de agenda. In Nederland zijn de uitzendrechten van dit tennistoernooi vanaf dit jaar achter de decoder beland. FOX Sports heeft de komende jaren de uitzendrechten in bezit en toont Wimbledon alleen via haar betaalzender FOX Sports International. Feitelijk kan iedere FOX Sports-abonnee naar Wimbledon kijken want FOX Sports Eredivisie-abonnees kunnen in de zomermaanden zonder meerkosten naar FOX Sports International kijken. Voor de satellietkijker is er wel een restrictie.
FOX Sports International maakt via de satelliet gebruik van een aangescherpte codering. Om naar deze betaalzender te kunnen kijken moet men een door CanalDigitaal in bruikleen geleverde HD-satellietontvanger of de nieuwe versie CI+ module gebruiken. Een uitkomst is dat de Britse publieke omroep BBC host-broadcaster van Wimbledon is. Via de reguliere landelijke tv-kanalen van de BBC kan men Wimbledon dus ook bekijken. Dit kan zonder abonnement en dus ongecodeerd via de Astra2-satelliet. De BBC zet ook dit jaar weer enkele extra Red Button tv-kanalen in. Een deel hiervan is ook ongecodeerd via de satelliet te bekijken. Een ander deel is alleen via internet met een Brits IP-adres zichtbaar.

De Tour de France houdt ook deze sportzomer Europa drie weken lang in zijn greep. Via de NPO en VRT zijn alle etappes dagelijks live te volgen. In de avonduren brengen beide publieke omroepen gedurende de Tour de France elke avond een late night-praatprogramma dat live vanuit Frankrijk wordt uitgezonden. Daarnaast kan men de Tour de France via de Europese sportzender Eurosport volgen. De Nederlandse commerciële omroep RTL 4 zendt elke avond tijdens de Tour de France het discussieprogramma Tour du Jour uit.

De satellietkijker zit tussen 23 juli en 3 augustus pas echt exclusief op de voorste rij tijdens de Sportzomer 2014. Dan worden in het Schotse Glasgow de Commonwealth Games 2014 georganiseerd. Als host-broadcaster laat de BBC haar kijkers geen seconde van dit sportevenement - waarbij zeventien sporten op topniveau plaatsvinden – missen. De Commonwealth Games worden om de vier jaar georganiseerd en vinden altijd twee jaar na de Olympische Zomerspelen plaats. De BBC maakt in deze periode van BBC Three een sportzender, waarbij het sportevenement op BBC Three HD in volwaardige HD-kwaliteit te bekijken is. Ook BBC One/BBC One HD staat in het teken van het sportevenement. Daarnaast biedt de BBC in deze periode de satellietkijker zeven ongecodeerde Red Button-kanalen om de Commonwealth Games 2014 in beeld te brengen.
Antwoord
#2
NOS geeft extra informatie bij WK-wedstrijden via HbbTV

De NOS neemt binnen de Nederlandse publieke omroep het voortouw met de interactieve tv-dienst HbbTV. Niet iedereen in Nederland kan HbbTV gebruiken. Als eerste moet men over geschikte apparatuur – internettelevisie of tv-decoder – beschikken. Daarnaast moet de aanbieder HbbTV niet blokkeren. In het geval van satelliet doet M7 Group/CanalDigitaal dit niet. En dus kan de satellietkijker met geschikte apparatuur via de rode knop van de afstandsbediening tijdens WK-voetbalwedstrijden aanvullende informatie via tekst of video op het televisiescherm ontvangen.

De aanvullende WK HbbTV-dienst van de NOS maakt deel uit van het HbbTV-aanbod van de Nederlandse publieke omroep (NPO). Nadat men op de rode knop van de afstandsbediening drukt kan men via de cijfertoetsen op de afstandsbediening de gewenste interactieve tv-dienst selecteren. Al langere tijd geeft de NPO via HbbTV de uitgesteld kijken-dienst Uitzending Gemist door. Dat is vooral voor de satellietkijker van belang. Via satelliet is bij CanalDigitaal geen interactieve tv mogelijk. Via HbbTV – en bij de meeste televisiemerken ook via beschikbare apps voor het Smart TV-platform – kan men dus ook via de satelliet naar eerder uitgezonden tv-programma’s kijken. Ook kan men via HbbTV naar de zes landelijke radiozenders van de NPO luisteren. Op een later tijdstip voegt de NPO ook de uitgebreidere uitgesteld kijken-dienst NPO Plus aan HbbTV toe, Om NPO Plus te gebruiken dient men wel een maandelijks abonnement bij de NPO af te sluiten.

Onlangs begon de NOS met het aanbieden van een algemene HbbTV-dienst. Tijdens het NOS Journal kan men hiermee informatie over het onderwerp dat in het Journaal de aandacht krijgt op het televisiescherm opvragen. Bij tekstinformatie blijven het beeld en geluid van de lineaire Journaaluitzending op de achtergrond zichtbaar en hoorbaar. In het geval van het afspelen van een video wordt de lineair uitgezonde content onderbroken. Als het NOS Journaal niet uitzendt, krijgt de satellietkijker via de NOS HbbTV-dienst het laatste nieuws en weer- en verkeerinformatie op het televisiescherm te zien.
Tijdens het WK voetbal in Brazilië wordt tijdens live uitgezonden voetbalwedstrijden de informatie verder uitgebreid. Zo kan men informatie over de wedstrijd, opstellingen, spelers en analytische informatie op het beeldscherm krijgen. Verder is er aanvullende informatie over de deelnemende landen aan het WK voetbal beschikbaar. Later dit jaar wordt de HbbTV-dienst van de NPO verder uitgebreid naar andere tv-programma’s. Hiermee willen programmamakers de interactie met de kijker vergroten. Zo kan men in de toekomst via HbbTV deelnemen aan enquêtes over onderwerpen die in het bewuste programma aan orde komen. Ook worden berichten van sociale media als Twitter en Facebook op het televisiescherm in beeld gebracht.

Niet iedere tv-kijker in Nederland kan van HbbTV gebruikmaken. De doorgifte van HbbTV is voor aanbieders niet verplicht. Een poging van een meerderheid van de Tweede Kamer om de doorgifte van HbbTV verplicht te stellen, strandde bij mediastaatssecretaris Sander Dekker. Deze kon niet op de wens van de politiek ingaan omdat Europese wetgeving dit niet toelaat. Hierdoor kan meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens HbbTV niet gebruiken. De drie grootste aanbieders Ziggo, KPN en UPC weigeren vooralsnog HbbTV door te geven.
De satellietkijker is in ieder geval tot en met 31 juli 2014 verzekerd van HbbTV. Daarna is de kans groot dat HbbTV bij de drie landelijke publieke tv-kanalen in Nederland beschikbaar blijft. Vanwege een veranderde distributieovereenkomst tussen M7 Group en de NPO mag M7 Group vanaf 1 augustus zelf bepalen of men HbbTV blijft aanbieden. In de huidige overeenkomst betaalt de NPO voor doorgifte en kan dus ook bepalen wat voor aanvullende diensten moeten worden aangeboden.

Daarnaast heeft de satellietkijker het voordeel dat bij veel Duitse en enkele Franse en bijvoorbeeld Spaanse tv-zenders (zoals TV5 Monde en TVE Internacional) ook HbbTV wordt aangeboden. Het grootste interactieve aanbod via HbbTV in Nederland is dus voor de satellietkijker weggelegd.
Antwoord