Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bert De Graeve wordt voorzitter bij Telenet
#1
De raad van bestuur van Telenet gaat Bert De Graeve, topman van Bekaert, en Stéfan Descheemaeker, voormalige baas van Delhaize Europa, voordragen als nieuwe onafhankelijke bestuurders. De Graeve volgt Frank Donck op als voorzitter van Telenet Group. Dat maakte het telecombedrijf nabeurs bekend.
De algemene vergadering zal zich op 30 april over hun benoeming kunnen uitspreken. Als De Graeve een bestuursmandaat krijgt, wordt hij meteen ook voorgedragen als voorzitter.

Het mandaat van drie van de vier huidige onafhankelijke bestuurders bij Telenet loopt af. Het gaat om Frank Donck, Alex Brabers en Julien De Wilde. Hun mandaat kon niet worden verlengd als gevolg van wettelijke beperkingen, meldt Telenet en dus worden twee nieuwe namen voorgesteld. Het mandaat van de vierde onafhankelijk bestuurder, Michel Delloye, loopt tot de algemene vergadering van 2015.

Als de aandeelhouders van Telenet op 30 april het licht op groen zetten, zal de nieuwe raad van bestuur van Telenet tien leden tellen, onder wie drie onafhankelijke bestuurders. Bert De Graeve wordt dan voorzitter.

"Als captain of industry met bovendien een gedegen media- en telecomkennis - De Graeve werkte nog voor Alcatel Bell en VRT - zal hij een belangrijke bijdrage kunnen leveren bij de verdere uitbouw van Telenet en veel waarde kunnen toevoegen voor alle aandeelhouders en stakeholders", luidt het.
Antwoord
#2
Nieuwbakken Telenet-voorzitter Bert De Graeve: "Zullen we een tv-zender zijn? Misschien"

Ex-Bekaert-CEO Bert De Graeve volgt Frank Donck op als voorzitter bij Telenet. In De Tijd maken de twee een balans op van de giganteske uitdagingen waarmee de Vlaamse kabeloperator in de toekomst geconfronteerd zal worden.

"Het is normaal dat het scenario van een instap van Telenet in Vier en Vijf bewandeld wordt." De Graeve vindt het dossier naar eigen zeggen enorm interessant, omdat content in Europa en in een kleine markt als Vlaanderen een differentiator op zich is. "En als je daarmee waarde kan toevoegen aan je model, dan moet je je interesse tonen voor zo'n scenario."

De Graeve volgt Donck dat "door Vlaamse inhoud Telenet een stukje kan differentiëren tegenover potentiële buitenlandse concurrenten als Netflix en Google." Want wie er nog over twijfelt: in Amerika woedt de strijd om ons kijkgedrag in de toekomst. "Niet Medialaan en de VRT zijn onze concurrenten."

Onder welke vorm de content uiteindelijk aan de Telenet-kijker zal worden aangeboden, daar laat De Graeve nog niet in zijn kaarten kijken. "Zullen we zelf tv-programma's maken of een tv-zender zijn? Dat zou kunnen, maar misschien vinden we tegen dan een nieuw model uit."

De 59-jarige Telenet-voorzitter staat ook nog even stil bij zijn rol in het maatschappelijke debat omtrent media. "Ik ga mijn mening uiten, maar op een discrete manier. De politiek maakt inherent deel uit van de verdere stappen die Telenet in de mediawereld zal doen. Dat is altijd zo geweest en dat zal altijd zo blijven. Maar moet ik daarom meer zeggen over wat de politiek zou moeten doen? Dat lijkt me een zeer gevaarlijke strategie."

De Graeve heeft niet de minste drang om de spotlights op te zoeken. "Ik wil niet het gezicht van Telenet zijn. Een voorzitter loopt achter de troepen. Hij leidt ze niet. Maar hij beslist wel mee of we al dan niet oorlog voeren. En of de oorlog die we voeren de juiste is."
Antwoord