Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
microsoft gaat europese gebruikersdata opslaan bij deutsche telekom
#1
Microsoft en de Amerikaanse overheid hebben al enige tijd onenigheid omdat laatst genoemde van mening is dat het alle data mag inzien van het bedrijf, inclusief de data van Europeanen. Microsoft ziet dat anders en lijkt nu een oplossing gevonden te hebben om de overheid een middelvinger te geven. Het heeft een deal gesloten met Deutsche Telekom om de data bij hun op te slaan. 

Microsoft gaat in Duitsland nieuwe datacenters inrichten en vervolgens worden die datacenters overgedragen aan Deutsche Telekom, dat bedrijf zal toezicht houden op de datacenters en zowel juridisch als technisch verantwoordelijk worden. Aangezien de gebruikersdata geen eigendom is van Microsoft maar van de gebruiker zelf kan het daar ook niet aansprakelijk voor worden gesteld. 

Het doel van deze toch wel ingewikkelde constructie is om de Amerikaanse overheid en wetgeving te omzeilen. De Amerikaanse overheid is al jaren bezig om e-mails in handen te krijgen die bij Microsoft in Ierland staan opgeslagen. Microsoft is van mening dat de Amerikaanse overheid die e-mails best kan krijgen, maar dan wel via de officiële en dat is volgens Microsoft via een Ierse rechter. De Amerikaanse overheid heeft echter een wet waarin staat dat alle data van een Amerikaans bedrijf of een bedrijf met een Amerikaanse vestiging inzichtelijk moet zijn voor de Amerikaanse overheid. Verschillende Amerikaanse rechters hebben Microsoft inmiddels veroordeeld tot het overdragen van de e-mails maar Microsoft blijft in hoger beroep gaan.

Met deze nieuwe ingewikkelde constructie kan Microsoft straks die wet omzeilen, de data van alle Europeanen zal straks worden opgeslagen bij Deutsche Telekom, waardoor de gegevens niet bij Microsoft in beheer zijn en het bedrijf ze dus ook niet kan overdragen en volgens de Amerikaanse wet dat juridisch ook niet verplicht is. Het is een duidelijk signaal richting de Amerikaanse overheid en richting alle Europese bedrijven dat het bedrijf niet zomaar gegevens deelt. 

De vraag is nu hoe de Amerikaanse overheid gaat reageren op het plan en of er om een specifieke reden is gekozen voor Duitsland. Microsoft heeft al gigantische datacenters in Ierland en Nederland en daar was het in theorie makkelijker geweest om dit snel te regelen. Nu duurt het nog tot eind 2016 voordat de datacenters in Duitsland gereed zijn en in gebruik genomen kunnen worden.

Deutsche Telekom is overigens ook actief op de Amerikaanse markt met zijn dochterbedrijf T-Mobile USA. De vraag is in hoeverre de Amerikanen via die weg de data kunnen opeisen.
Antwoord