Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
RTL Z draait niet goed
#1
RTL Z is nu ook overdag geen non stop nieuwskanaal meer en zend zelfs niet meer op elk heel uur (business)nieuws uit. Zo ook niet op de dag dat een extreem zware storm Nederland ontwrichtte. Kijkers die RTL Z wilden raadplegen troffen herhalingen van RTL Z Doc aan. De zender bracht geen enkele extra info, zelfs geen nieuwsticker. Van een nieuwszender is intussen geen sprake meer. RTL Z werd enige jaren geleden opgericht en duur verkocht aan alle zenderoperatoren als 'breaking' nieuwszender die op een prominente plek hoog in de zaplijst moest komen. Intussen brengt RTL Z ook al Amerikaanse programma's over veilingen zoals die op vele andere zenders zijn uitgezonden.

RTL Nederland op herhaalmodus, kijkcijfers kelderen

De extreme herhaalmodus op RTL Z is tekenend voor de andere RTL kanalen. Op de meesten daarvan worden steeds minder nieuwe producties gebracht. Ook vlaggenschip RTL 4 draait steeds meer op herhalingen. Zo worden op primetime midden in het winterseizoen jaren oude afleveringen van Dubbeltje op zijn kant,die al meermaals herhaald waren, opnieuw herhaald. Daardoor haken veel kijkers af die vaak ook niet meer terugkeren voor het navolgende RTL Late Night, waarvan de kijkcijfers deze week wederom een dieptepunt bereikten. De show van Humberto Tan zakte naar 350.000 kijkers terwijl Jinek boven het miljoen zit op de late avond aldus de cijfers van SKO.
Antwoord
#2
TL ziet in online de toekomst voor nieuwszender RTL Z. De keus voor online kan als begrijpelijk gezien worden. De lineaire zender blijft wel in de lucht maar richt zich minder op actueel en economisch nieuws.

Het is niet de eerste koerswijziging die bij RTL Z te zien is. De zender heeft in de afgelopen twee jaar meerdere wijzigingen doorgemaakt. Van volledige nieuwszender werd RTL Z eerst tot breaking news-zender omgevormd. Nu dit ook niet het gewenste aantal kijkers oplevert, is de volgende wijziging zichtbaar. RTL Z blijft op enkele tijdstippen in de dagprogrammering via het lineaire kanaal nog wel actuele nieuwsbulletins met de nadruk op economisch nieuws uitzenden, maar er wordt meer zendtijd voor documentaires en infotainment vrijgemaakt. Meer nieuws wordt wel aangeboden via het online-platform van RTL Z.

Mediaconsumptie

De stap van RTL Z is begrijpelijk. De manier van mediaconsumptie verandert in Nederland sneller dan vooraf verwacht. Dat geldt ook op kantoren waar overdags zich de belangrijkste kijkersgroep van de zender bevindt. Tevens kan de kijker online het nieuws consumeren op een tijdstip dat het hen het beste uitkomt. Door de komst van mobiele abonnementen met veel grotere, en soms zelfs onbeperkte, databundels wordt online tevens aantrekkelijker om het online-platform van RTL Z ook buiten het huis of kantoor te gebruiken. Perry Feenstra, hoofd economie bij RTL Nieuws en RTL Z, laat via zijn eigen Twitter-account op sociale media weten dat RTL Z online beter dan ooit gaat.

Kanaalslot

Dat RTL niet met de lineaire uitzendingen van RTL Z stopt, heeft vooral te maken met de plek die deze zender in het aanbod van tv-aanbieders heeft. RTL en SBS Broadcasting verwachten op termijn een versoepeling van de Nederlandse wet voor kansspelen. Door de huidige zenders die lineair niet rendabel zijn niet af te stoten, hoopt men in de toekomst het kanaalslot voor de meer lucratieve uitzendingen met vorm van kansspelen te gaan gebruiken. Kijkers die dus verwachten dat aanbieders binnenkort met de doorgifte van zenders als RTL Z stoppen, kunnen deze gedachte wegstoppen. Zendergroepen als RTL en SBS Broadcasting verkopen de zenders in pakketvorm aan aanbieders. Voor de meest lucratieve overeenkomst moeten dus alle zenders van een mediagroep worden afgenomen.
Antwoord
#3
RTL Z werd enkele jaren geleden door toenmalig RTL Nederland CEO Bert Habets als het nieuwe paradepaardje van het Nederlandse mediabedrijf gepresenteerd. Toen de zender uiteindelijk als nieuwszender begon, stelde RTL aan tv-aanbieders hoge eisen om de zender te mogen doorgeven. Zo werd een goede positie in de zenderlijst nagestreefd. Daarnaast moest RTL Z in het digitale basispakket aangeboden worden. Dit ondanks dat RTL een veel hogere doorgiftevergoeding voor RTL Z van aanbieders wilde hebben dan deze gemiddeld voor een zender in het basispakket betalen. Om RTL Z te mogen aanbieden, moest een aanbieder ook de lopende doorgifte-overeenkomst voor alle RTL-zenders aanpassen.

Kijker betaalt

De eisen die aan doorgifte werden gesteld, waren voor enkele aanbieders aanleiding om RTL Z niet te gaan aanbieden. Pas toen RTL water bij de wijn deed, kreeg de nieuwszender een groter bereik. Grote aanbieders als Ziggo en KPN namen vanaf het eerste moment RTL Z in het aanbod van het basispakket op. De kijker betaalde uiteindelijk doormiddel van de jaarlijkse prijsverhoging van het tv-abonnement de hogere distributievergoeding die aanbieders voor nieuwszender RTL Z betaalden.

Nieuwszender

Nu RTL Z feitelijk geen volwaardige nieuwszender meer is, betaalt de tv-kijker nog steeds aan de tv-aanbieder het volle pond voor RTL Z. Dit ondanks dat slechts op enkele momenten in de dagprogrammering nog ruimte is gemaakt voor actueel (economisch)nieuws. Het resterende deel van de dagprogrammering maakt RTL Z meer een herhaalzender dan een nieuwszender. Meer en uitgebreider nieuws biedt RTL Z nu via het eigen online platform dat onder meer via website en app beschikbaar is.

Aanbieders

Dat voor aanbieders de meerwaarde van RTL Z als nieuwszender verdwenen is, mag duidelijk zijn. Maar omdat RTL Z in een totaal overeenkomst met RTL wordt afgenomen, kunnen aanbieders niet zomaar RTL Z uit het aanbod verwijderen. Voor RTL is het kanaalslot dat met RTL Z bij aanbieders is afgedwongen namelijk voor de toekomst belangrijk. Mediabedrijven als RTL en SBS Broadcasting wachten namelijk geduldig op een verwachte versoepeling van de kansspelen in Nederland. Een kanaalslot van bijvoorbeeld RTL Z kan dan worden ingezet om in te spelen op de lucratieve omzet dit met kansspeeltelevisie wordt verwacht.
Antwoord
#4
dat ze maar blijven veel toffe docus op
Antwoord
#5
(27-01-2018, 17:15)natte schreef: dat ze maar blijven veel toffe docus op

is ook alles, veel van de beloofde nieuws zender schiet er niet meer over.
spijtige zaak, maar ja de nederlanders wilde die eerst niet.
en je ziet wat negatieve reclame doet
Antwoord
#6
ok nu vele beter
Antwoord