Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Telenet groeit niet meer
#1
Zelfs Telenet-klanten beginnen de vaste telefoonlijn nu overbodig te vinden. Ook het aantal kabelabonnees van Telenet blijft dalen. De inkomsten uit het vaste net stegen met slechts 0,01 procent in het vierde kwartaal. Base verliest dubbel zoveel voorafbetaalde sim-kaarten als het abonnementen wint.

Wigo, de stop-je-volbundel van Telenet met een gezinsvolume aan mobiele data, won netto 50.900 abonnees in het vierde kwartaal. Eind 2016 komt het totaal op 151.500. Een mooi resultaat over zes maanden. Samen met de groei in het zakelijke segment is het een van de weinige lichtpunten in de kwartaalresultaten van Telenet. De groei stopt en de concurrentie begint op alle fronten te bijten.

Klanten gaven in het vierde kwartaal gemiddeld 54 euro uit aan Telenet, een stijging met nog eens 0,93 procent tegenover het vorige kwartaal en met 5 procent op jaarbasis. Daartegenover staat dat het aantal tv-abonnees bij Telenet, de historische kernactiviteit, verminderde met 11.100, of een achteruitgang met 0,55 procent. Het aantal analoge tv-klanten verminderde met 13.000, terwijl het aantal digitale klanten slechts met 1900 steeg. Beetje bij beetje wint de concurrentie terrein. Telenet heeft nu nog amper 284.600 analoge kijkers, of 14 procent van het totaal.

Sport groeit nog licht
Play en Play More hadden op het jaareinde 358.000 abonnees, een stijging met 5,1 procent in drie maanden en met 20 procent in een jaar. Play More kreeg in december een nieuwe gebruikersinterface. Play Sports, met de Britse Premier League, eindigde 2016 met 233.200 abonnees, een toename met 1,6 procent in het kwartaal en met 4,4 procent in het jaar. Het totaal aantal klantenrelaties van Telenet daalde in het vierde kwartaal met 7100 (-0,33%).

De groei in triple-playbundels stond in het vierde kwartaal op een historisch laag niveau, met een winst van amper 5500 (+0,48%), tegen nog 4 procent vooruitgang (39.800 abonnees) over het hele jaar. De groei in internetaansluitingen is vrijwel stilgevallen. Over het hele jaar kwamen er nog wel 48.400 aansluitingen bij (3%), maar in het vierde kwartaal was de toename amper 1400 (0,09%).

Zakelijk internet kreeg een klap over heel 2016 (-17.200 of -13%), maar herstelde een stuk in de laatste drie maanden, met een winst van 6000 tegenover het derde kwartaal. Telenet had eind 2016 al 36 procent van zijn netwerk opgewaardeerd tot de bandbreedte waarmee het aan elke klant vanaf eind 2018 of begin 2019 meerdere gigabits per seconde denkt te kunnen leveren.

Vaste lijn kraakt
Zelfs Telenet begint nu te merken dat klanten anders beginnen te telefoneren. In het vierde kwartaal daalde het aantal vaste lijnabonnees met 13.500 (-1,16%), hoewel er over het hele jaar nog een toename van 10.200 was (+1%). Net zoals voor internet werd de daling opgevangen door het zakelijke segment, waar het aantal lijnen nog toenam met 17.900 in het vierde kwartaal (+20,5% in één kwartaal).

Base, dat op 11 februari 2016 overgenomen werd, had het evenmin gemakkelijk met een daling van 61.200 voorafbetaalde simkaarten in het kwartaal (-6,95%). Abonnementen stegen met slechts met 33.100 (+1,57%). De inkomsten daalden 0,03 procent. De inkomsten per klant bleven stabiel op 21 euro in het kwartaal.

Telenet Business blijft groeien
In het zakelijke segment stegen de inkomsten uit zakelijke diensten met 0,07 procent in het kwartaal. Over het hele jaar haalde Telenet Business 122,2 miljoen euro omzet, een vergelijkbare stijging van 9 procent, die niet alleen uit meer communicatie voor bedrijven komt, maar ook uit meer carrierdiensten voor mobiele operatoren.

De bedrijfsopbrengsten op vergelijkbare basis stegen met 2 procent in het kwartaal tot 629,2 miljoen. De jaaromzet eindigde op 2,429 miljard euro, een vergelijkbare stijging met 3 procent.

De vergelijkbare gecorrigeerde courante bedrijfskasstroom steeg ook al 3 procent op jaarbasis tot 1,117 miljard. De marge is gedaald tot 46 procent van de omzet, doordat Base in zijn competitieve markt nu eenmaal lagere marges boekt dan de vaste diensten. Vorig jaar was de marge van Telenet nog 51,8 procent.

Domper op nettoresultaat
Het nettoresultaat was amper 41,6 miljoen, een opdoffer met -76 procent. De nettomarge daalde daarmee van 9,6 procent in 2015 naar 1,7 procent een jaar later. Er was 11 procent minder operationele winst en zoals gewoonlijk werd de nettowinst gedrukt door de herfinancieringskosten van de hoge schulden - deze keer met bijna 46 miljoen. Daarnaast schreef Telenet 31 miljoen af op zijn deelname in De Vijver Media, waar het businessplan niet werd gehaald en de opbrengsten van The Loft in de Verenigde Staten tegenvielen.

Telenet verwacht geen omzetstijging voor 2017, maar wel een stijging van de vrije kasstroom van 265,8 miljoen in 2016 tot "350 à 375 miljoen" in 2017. De investeringen blijven hoog op 24 procent van de omzet.
Antwoord
#2
"Wij zitten op schema voor onze prognose van 5 tot 7 procent groei in 2015-2018", meent CEO John Porter van Telenet. Nochtans verwacht hij een nulgroei voor 2017. Regulering is één van de grote oorzaken, vindt Porter.

Volgens John Porter heeft Telenet nooit méér uitdagingen gehad dan vandaag. "Het dataverbruik verdubbelt elke 18 maanden. Daarvoor investeren we 1,5 tot 2 miljoen euro per dag. Tegelijk kosten roaming aan thuistarief (surfen en bellen in het buitenland aan Belgische tarieven, nvdr), de invoering van een registratiesysteem voor voorafbetaalde kaarten en de beperking van de interconnectietarieven ons ongeveer 45 miljoen per jaar, enkel al in mobiel. Wij zijn één van de meest gereguleerde telecombedrijven die ik ken. Ondertussen vinden onze concurrenten een nieuwe jeugd. Ik ken weinig landen waar drie operatoren van wereldklasse vast-mobiele bundels aanbieden. Als het op concurrentie aankomt, bokst België boven zijn gewicht".

Hij hoopt dat de regulator geen verdere maatregelen neemt. Orange dringt nochtans aan op betere toegangsvoorwaarden tot het netwerk van Telenet. Porter: "Mijn voorstel is. If it's not broken, don't fix it".

Regulering is voor hem één van de belangrijkste redenen waarom Telenet in 2017 niet zal groeien. "Onze omzetgroei is stabiel en stabiel betekent vlak. Dat is geen houdbare situatie", lacht Porter schamper.

Hij ziet lichtpunten in de tweecijferige verdere groei van de activiteiten voor grote bedrijven (Telenet Business) en in de synergieën uit acquisities (Base, SFR). Hij hoopt ook op meer "creatieve synergieën" met De Vijver Media (Vier, Vijf...), waarop Telenet nu echter 31 miljoen van zijn 58 miljoen investering heeft afgeschreven omdat de resultaten tegenvallen. "Vijftig-zestig procent" van die 31 miljoen komt op rekening van de tegenvallende opbrengsten van film De Loft in de VS, zegt Porter.

'Wigo werkt'

Ondertussen is de vergelijkbare groei van Telenet in het laatste kwartaal van 2016 zo goed als stilgevallen. Desondanks zegt chief financial officer Birgit Conix dat de resultaten over 2016 "on track" zijn met de Telenet-strategie. "We doen zelfs beter dan we oorspronkelijk dachten". De resultaten lagen in elk geval boven de verwachtingen van de analisten. Telenet, dat op 19 februari een aantal tarieven verhoogt, herhaalt zijn prognose van een samengestelde groei van 5 tot 7 procent over de periode 2015-2018.

Volgens Conix is Wigo een succes en de motor achter de stijging van de kabelinkomsten met 4 procent, jaar-op-jaar, in het vierde kwartaal. "Wigo levert wat de klant verwacht: overal verbonden zijn en zoveel sim-kaarten kunnen toevoegen als hij wil".

(Voor niet-Telenetklanten: Wigo omvat snel internet, wifi-toegang, onbeperkt bellen in België en een pool aan mobiele data voor het gezin. De drie bundels kosten tussen 100 en 140 euro per maand, inclusief btw.)

De groei van de kabelinkomsten was in het vierde kwartaal echter slechts 0,01% als we vergelijken met het derde kwartaal. Historisch laat het vierde kwartaal een opleving van de omzet zien, wat nu dus niet het geval is.

Puike financiële resultaten
Weerom schittert Telenet door zijn kostenbeheersing. De heronderhandeling van een aantal contracten na de overname van Base op 11 februari 2016 heeft betere voorwaarden opgleeleverd dan Telenet had verwacht. "Wanneer je een overname doet, weet je niet exact welke kosten je met de business overneemt. Je moet contracten heronderhandelen, maar je weet niet of je daarna minder of juist meer kosten hebt", vertelt Conix. Dat draaide dus goed uit voor Telenet, dat ook zijn personeels- en andere kosten relatief kon verbeteren door de synergieën met Base en door minder kosten bij zijn virtuele mobiele operator-activiteiten.

Telenet kreeg vanaf het derde kwartaal ook leveranciersfinanciering los voor zijn investeringen, waardoor het zijn kasuitgaven kon beperken.
Eind januari hadden de Mechelaars al bijna 38.000 klanten overgezet van het Orange-netwerk naar het Base-netwerk.

Play Sports abonnees krijgen waar voor hun centen
"We zijn op schema om de 220 miljoen aan synergieën (met Base) tegen 2020 te realiseren", rapporteert de operator. Telenet boekt voor 2016 een gecorrigeerde courante bedrijfskasstroom (ebitda) van 1,117 miljard euro, een stijging met 3% op vergelijkbare basis en zelfs 4 procent in het jongste kwartaal.

Die hoge ebitda is geen luxe, want Telenet moet intresten betalen op 4,25 miljard aan langlopende schulden. De nettoschuld is ongeveer 3,5 keer de ebitda op jaarbasis - zonder de aankomende overname van SFR voor 400 miljoen euro te rekenen.

Daarnaast zijn er de indrukwekkende kapitaalinvesteringen van bijna 627 miljoen euro in 2016, waarvan 161,5 miljoen naar het mobiele netwerk gingen. Voetbal-uitzendrechten waren goed voor 80,3 miljoen euro (344 euro per abonnee op Play Sports). Ongeveer 161,5 miljoen daarvan gingen in het voorbije jaar naar het Base-netwerk. De verhoogde afschrijvingen die gepaard gaan met de opwaardering van de netwerken zijn één van de redenen waarom de bedrijfswinst van Telenet met 11 procent daalt.

Uiteindelijk houdt Telenet in 2016 een gecorrigeerde vrije kasstroom over van bijna 266 miljoen (279 miljoen in 2015). Operationeel kwam er 84 miljoen méér cash binnen dan in het voorgaande jaar, maar er waren ook 103 miljoen meer cash uitgaven aan investeringen dan in 2015.

De 266 miljoen aan vrije kasstroom, waarmee Telenet 2016 afsluit, kan de operator investeren of uitkeren aan zijn aandeelhouders. Voorlopig krijgen die laatsten alleen een nieuwe aandeleninkoopprogramma van 60 miljoen euro als zoethoudertje.
Antwoord
#3
Als ze de prijs maar blijven laten stijgen en amper apparte pakketen nog aanbieden dan zal dat dalen,
Het word veel te duur voor wat men krijgt en men verwijderd alsmaar zenders ook voor prul zenders in de plaats te geven.
En er is concurentie dat goedkoper is ook.
Antwoord
#4
(17-02-2017, 22:28)master-magic schreef: Als ze de prijs maar blijven laten stijgen en amper apparte pakketen nog aanbieden dan zal dat dalen,
Het word veel te duur voor wat men krijgt en men verwijderd alsmaar zenders ook voor prul zenders in de plaats te geven.
En er is concurentie dat goedkoper is ook.

Aandeel spurt nochtans 5 procent omhoog ! Heeft de kaap van 50 euro bereikt . 
En we komen van 15 a 16 euro ;-)
Antwoord
#5
(18-02-2017, 10:47)chukky2 schreef:
(17-02-2017, 22:28)master-magic schreef: Als ze de prijs maar blijven laten stijgen en amper apparte pakketen nog aanbieden dan zal dat dalen,
Het word veel te duur voor wat men krijgt en men verwijderd alsmaar zenders ook voor prul zenders in de plaats te geven.
En er is concurentie dat goedkoper is ook.

Aandeel spurt nochtans 5 procent omhoog ! Heeft de kaap van 50 euro bereikt . 
En we komen van 15 a 16 euro ;-)

Als klanten weggaan dan is er toch een reden he,het word alsmaar te duur elke keer en wat krijgt men ervoor terug,
Minder zenders.
Alles word duurder en mensen kijken naar wat men het meeste nodig heeft en wat het meeste wegneemt in het budget.
Zonder tv kan men leven he,er zijn apps voor om tv te zien.
Antwoord
#6
(18-02-2017, 12:02)master-magic schreef:
(18-02-2017, 10:47)chukky2 schreef:
(17-02-2017, 22:28)master-magic schreef: Als ze de prijs maar blijven laten stijgen en amper apparte pakketen nog aanbieden dan zal dat dalen,
Het word veel te duur voor wat men krijgt en men verwijderd alsmaar zenders ook voor prul zenders in de plaats te geven.
En er is concurentie dat goedkoper is ook.

Aandeel spurt nochtans 5 procent omhoog ! Heeft de kaap van 50 euro bereikt . 
En we komen van 15 a 16 euro ;-)

Als klanten weggaan dan is er toch een reden he,het word alsmaar te duur elke keer en wat krijgt men ervoor terug,
Minder zenders.
Alles word duurder en mensen kijken naar wat men het meeste nodig heeft en wat het meeste wegneemt in het budget.
Zonder tv kan men leven he,er zijn apps voor om tv te zien.


Idd er zijn apps , maar zonder lineaire tv lijkt mij dat ook geen apps lang zullen bestaan . Ja die zullen er wel zijn maar het aanbod van programma's zal ook maar pover zijn!
Antwoord
#7
(17-02-2017, 22:28)master-magic schreef: Als ze de prijs maar blijven laten stijgen en amper apparte pakketen nog aanbieden dan zal dat dalen,
Het word veel te duur voor wat men krijgt en men verwijderd alsmaar zenders ook voor prul zenders in de plaats te geven.
En er is concurentie dat goedkoper is ook.

Madyer dat zijn zeer wijze woordê
Antwoord
#8
(18-02-2017, 12:23)chukky2 schreef:
(18-02-2017, 12:02)master-magic schreef:
(18-02-2017, 10:47)chukky2 schreef:
(17-02-2017, 22:28)master-magic schreef: Als ze de prijs maar blijven laten stijgen en amper apparte pakketen nog aanbieden dan zal dat dalen,
Het word veel te duur voor wat men krijgt en men verwijderd alsmaar zenders ook voor prul zenders in de plaats te geven.
En er is concurentie dat goedkoper is ook.

Aandeel spurt nochtans 5 procent omhoog ! Heeft de kaap van 50 euro bereikt . 
En we komen van 15 a 16 euro ;-)

Als klanten weggaan dan is er toch een reden he,het word alsmaar te duur elke keer en wat krijgt men ervoor terug,
Minder zenders.
Alles word duurder en mensen kijken naar wat men het meeste nodig heeft en wat het meeste wegneemt in het budget.
Zonder tv kan men leven he,er zijn apps voor om tv te zien.


Idd er zijn apps , maar zonder lineaire tv lijkt mij dat ook geen apps lang zullen bestaan . Ja die zullen er wel zijn maar het aanbod van programma's zal ook maar pover zijn!

Ze missen iptv boot
Antwoord
#9
Telenet meldt een verdere groei van het aantal quad-play huishoudens, verkocht als Wigo. In het tweede kwartaal kwamen er netto 35.800 huishoudens met quad-play bij, in totaal zijn het er nu 224.400. De omzet kwam op 622,3 miljoen euro, de bijgestelde ebitda op 303 miljoen euro. De nettowinst kwam op 11 miljoen euro. Telenet bevestigt de outlook voor het hele boekjaar, met een stabiele omzet en een groei van de bijgestelde ebitda met enkele cijfers.

Telenet meldt dat de ombouw van het mobiele netwerk op schema ligt: de helft van alle sites is voorzien van nieuwe apparatuur. In 2020 wil Telenet een synergie-effect van 220 miljoen euro realiseren. Door de overname van SFR BeLux heeft Telenet zijn verzorgingsgebied uitgebreid met delen van Brussel, Wallonië en Luxemburg. Dit is effectief vanaf 19 juni en daarom is de bijdrage aan de omzet gering – 1,9 miljoen euro.

Voor het eerst passeert Telenet op het vaste netwerk de symbolische grens van 5 miljoen RGU’s. Het aantal aansluitingen voor tv groeide met 1 procent op jaarbasis tot 2.062.000. Vast breedband komt tot 1.668.400, vaste telefonie tot 1.304.000, inclusief 98.600 zakelijke klanten.
Telenet heeft nu 2.838.700 aansluitingen voor mobiel, met instroom bij postpaid en deactivatie van 53.300 prepaids die niet tijdig werden geregistreerd door gebruikers.
Antwoord
#10
Wat je nu gedacht master. Eerst 40 zenders weg op 5 jaar tijd en prijzen steeds omhoog. Geen netflix app geen youtube app ze lopen zeer achter op concurrentie
Antwoord