Berichten: 8,954
Topics: 1,684
Lid sinds: 01-10-2012
De Vlaamse minister voor Innovatie, Philippe Muyters, heeft plannen bekendgemaakt om het glasvezelnetwerk uit te breiden. Als de providers besluiten om niet mee te werken, is hij van plan om een overheidsbedrijf in het leven te roepen dat de uitbreiding voor zijn rekening neemt.
Muyters wil het gesprek aangaan met de providers Proximus en Telenet, aldus De Morgen. Die hebben nog niet op de plannen gereageerd, omdat ze eerst de gesprekken willen afwachten. Een van de eisen van Muyters is dat de providers het netwerk openstellen voor andere aanbieders. Omdat ze allebei zelf al bezig zijn met de aanleg van glasvezel, willen de providers hun investeringen niet kwijtraken door anderen toegang te verlenen tot het netwerk, zo schrijft de krant. Daarnaast wil de minister dat aanbieders een betaalbaar tarief hanteren.
Hoewel Proximus en Telenet hun eigen netwerken aanleggen, zou dit Muyters niet ver genoeg gaan. De verwachting is dat de kosten van de aanleg maximaal drie miljard euro bedragen over een periode van twintig jaar. De aanleg zou volgend jaar na de zomer kunnen beginnen. Daarbij zou het gaan om een glasvezelnetwerk 'tot bij de mensen thuis', waardoor het lijkt te gaan om een ftth-constructie. De kosten zouden kunnen worden gedragen door investeringsmaatschappijen GIMV en PMW, maar ook door gasnetwerkbeheerder Fluvius. Daarnaast zou Muyters steden en gemeenten willen aanspreken.
Als de providers de doelstellingen van de minister niet kunnen halen, zijn er plannen voor een overheidsbedrijf dat de kosten op zich neemt, aldus de krant. Een ander scenario is een samenwerking waarbij Vlaanderen het netwerk op de nodige plaatsen aanvult en voor meer capaciteit zorgt. Alexander De Croo, minister voor Telecom, waarschuwt dat de overheid niet in zijn eentje netwerken moet aanleggen, maar bedrijven erbij moet betrekken. Wel vraagt hij van de providers om 'de plannen met open vizier te bekijken'.
De krant schrijft verder dat de prijzen in België relatief hoog zijn, doordat Telenet en Proximus een dominante marktpositie hebben. Ook Orange is sinds vorig jaar actief op het kabelnetwerk. De provider laat aan Tweakers weten het initiatief te verwelkomen en dat 'de beste oplossing voor een supersnel vast netwerk een gezamenlijke infrastructuur is'. Die moet dan wel voor alle aanbieders opengesteld zijn.
Berichten: 734
Topics: 21
Lid sinds: 03-11-2012
Hetgeen ik meest vrees is dat :
* Via de Overheid (dus de belastingbetaler) dat netwerk zal aangelegd worden.
* Nadien het voor een appel en een ei zal overgedragen worden aan de privé sector (Proximus / Telenet)
* De prijzen even hoog zullen blijven als ze altijd geweest zijn.
In dat scenario hebben we alle nadelen die we al gezien hebben in het verleden.
Berichten: 8,954
Topics: 1,684
Lid sinds: 01-10-2012
Vlaams minister voor Innovatie Philippe Muyters (N-VA) wil over heel Vlaanderen een glasvezelnetwerk aanleggen, zo schrijft De Morgen. De bedoeling is om glasvezelkabels tot bij alle Vlaamse woningen te brengen. Het project zou maximaal drie miljard euro kosten. Wie de plannen zal realiseren, is nog niet duidelijk. In de komende weken gaat de Vlaamse minister zetelen met Telenet en Proximus. Zijn die niet bereid zich te schikken naar zijn voorwaarden, dan richt hij een nieuw overheidsbedrijf op.
Muyters wil snel internet brengen naar elke Vlaming. De eerste kabel wordt volgend jaar al getrokken, maar het zal twintig jaar duren vooraleer het glasvezelnetwerk af is. De Vlaamse minister wil onder meer samenwerken met gasnetwerkbeheerder Fluvius. Die brengen de nodige ervaring en de samenwerking biedt ook enkele praktische voordelen. Als een straat wordt opengelegd voor een nieuwe gasleiding, dan kan er meteen een glasvezelkabel getrokken worden
Nieuw overheidsbedrijf?
Om zijn project te realiseren gaat de minister aankloppen bij providers Telenet en Proximus. Die zijn zelf al bezig met de uitbouw van een supersnel netwerk, maar Muyters wil dit proces in een stroomversnelling brengen. Hij stelt aan beide operatoren twee voorwaarden: het netwerk moet opengesteld worden voor iedereen en de tarieven voor de Vlaming moeten redelijk blijven. De internetprijzen liggen immers erg hoog in Vlaanderen door de dominante positie van de twee telecomreuzen. Als beide operatoren niet op de kar springen komt er begin volgend jaar een nieuw overheidsbedrijf dat zal toezien op de aanleg van de ‘superkabels’. Geen goed plan, aldus federaal minister voor Telecom Alexander De Croo (Open Vld), die het belangrijk vindt om privépartners te betrekken.
Verkeerde investering
Het kostenplaatje mag maximaal tot 3 miljard euro oplopen, maar als beide providers meewerken, dan ligt de kostprijs een pak lager. In dat geval kunnen de gaten in de bestaande netwerken gedicht worden. Doen beide operatoren niet mee, dan neemt Vlaanderen de hele uitbouw voor zijn rekening. Datanews nam alvast contact op met Proximus en Telenet. Beide operatoren reageren lauwtjes omdat ze al een lange tijd investeren in een supersnel datanetwerk. Ze staan dus niet te springen om hun netwerk open te leggen. Bovendien denkt Telenet dat het belangrijker is om te investeren in andere gebieden, bijvoorbeeld in digitale lessen voor kansarme jongeren.
Is het wel nodig om te investeren in onze internetinfrastructuur? Die behoort al tot de beste van Europa. Volgens de Barometer van de Informatiemaatschappij staat België op de derde plaats van 28 Europese landen voor de connectiviteitsgraad in 2017. Die ranking baseert zich op een handjevol parameters, zoals de penetratiegraad van vaste en mobiele breedband, de mate van spectrumtoewijzing en de prijs van ons internet. Nagenoeg onze gehele bevolking heeft toegang tot vaste breedband (99,93%). Acht op tien vaste breedbandabonnementen biedt zelfs snel internet aan (snelheid van minstens 30 Mbps): geen enkel land in Europa doet beter.
Berichten: 8,954
Topics: 1,684
Lid sinds: 01-10-2012
Razendsnel glasvezelnetwerk nu ook voor inwoners
Hier kan je vanaf december op de snelste gratis wifi van het land surfen
DENDERMONDE - Van aan de Grote Markt tot op het Statieplein in Dendermonde kan iedereen vanaf december gebruikmaken van gratis internet via wifi. Bovendien zullen de inwoners van het centrum ook kunnen aansluiten op het razendsnelle glasvezelnetwerk.
Het doel is om gratis draadloze internetverbinding met hoge capaciteit aan te bieden aan alle bezoekers en bewoners van de Grote Markt, Vlasmarkt, Brusselsestraat, Oude Vest, Stationsstraat, William Bruynincxpark en het Statieplein. Het Dendermondse The Last Mile vzw zal het uitvoeren.
Om iedereen de kans te geven om te genieten van de gratis wifi, zal elke gebruiker maximaal twee uur per dag op het draadloze netwerk kunnen surfen. “We willen de concurrentie niet aangaan met de providers”, zegt Gerardo De Guzman, IT-diensthoofd van de stad. “Via sms krijg je een code waarmee je op het netwerk kan gaan. Als primeur in Vlaanderen stelt The Last Mile vzw zijn glasvezellijnen in de binnenstad ter beschikking voor een open en neutraal ‘Fiber to the home’. Dat wil zeggen dat alle internetaanbieders hun diensten over dit glasvezelnetwerk mogen aanbieden en dat alle inwoners van het stadscentrum een eigen glasvezelaftakking van hun woning naar dat netwerk kunnen verkrijgen. En daar zijn we fier op. Er zullen weinig plaatsen in Vlaanderen zijn waar je zo snel kan surfen. Het project is op termijn ook uitbreidbaar naar de deelgemeenten.”
Dendermonde wordt zo dus een ‘smart city’. “Daar zetten we volledig op in”, zegt burgemeester Piet Buyse (CD&V). “Het wifiproject kadert in de opwaardering van het kernwinkelhart, want voortaan kan iedereen die op het internet bijvoorbeeld een kleedje heeft gezien, dat laten zien aan de verkoopster zonder daarvoor 3G of 4G nodig te hebben. En terwijl de vrouwen winkelen, kunnen de kinderen of de mannen op hoge snelheid ‘Netflixen’. Of omgekeerd. Binnen twintig jaar zal het supersnelle netwerk in heel Vlaanderen in gebruik zijn. Wij hebben het in december al.”
Berichten: 8,954
Topics: 1,684
Lid sinds: 01-10-2012
Proximus en Telenet maken beide bekend dat er overeenkomst zijn gesloten met de Vlaams minister-president Geert Bourgeois en minister van Innovatie Philippe Muyters over het digitaal netwerk van de toekomst. Het doel van de overeenkomst is om Vlaamse bedrijven en huishoudens aan de wereldtop te brengen ‘inzake innoverende digitalisering’.
Concreet gaat Proximus zorgdragen voor een glasvezelnetwerk dat alle adressen, zowel zakelijk als consument, in Vlaanderen zal aansluiten. Dominique Leroy, CEO van de Proximus Group: “Proximus is volop bezig met de uitrol van zijn glasvezelnetwerk. We willen op termijn met dit toekomstgerichte netwerk de kernen van alle steden en gemeenten in Vlaanderen dekken om aan de gezinnen de best mogelijke connectiviteit te bieden. Daarnaast is het onze focus om zoveel mogelijk bedrijven op dit netwerk aan te sluiten om op die wijze een maximale boost te geven aan de digitale ontwikkeling. Deze doelstelling delen we met de Vlaamse Regering en we zijn blij met haar visie, die erop gericht is de uitrol van dit netwerk zo veel als mogelijk te faciliteren.”
Telenet en de Grote Netwerf
Telenet committeert zich om in de komende jaren ultrahoge snelheden op zijn netwerk te gaan aanbieden. Dankzij de investering van EUR 500 miljoen in de Grote Netwerf - het netwerk- moderniseringsprogramma dat Telenet startte in 2014 - kan het bedrijf op termijn gigasnelheden leveren in heel Vlaanderen. Via een jaarlijks overleg met de Vlaamse overheid zullen de technologische evoluties opgevolgd worden. Door de regelgeving die aan Telenet werd opgelegd, is het netwerk bovendien beschikbaar aan faire gereguleerde prijzen. De Vlaamse Regering zal van haar kant goede randvoorwaarden creëren waarbinnen deze engagementen nagekomen kunnen worden.
John Porter, CEO Telenet: “Om de exploderende digitalisering en het toegenomen datagebruik te kunnen opvangen, moeten we voortdurend investeren om meer internetcapaciteit en een grotere snelheid aan te kunnen bieden. Het is dan ook belangrijk dat we in een positief klimaat kunnen blijven werken. Dit akkoord met de Vlaamse Regering is daarom een goede stap in de juiste richting.”
Voorwaarden: hoge dekking, open netwerk, faire prijzen
In 2017 maakte de Vlaamse regering haar ambities bekend om een future proof netwerk te realiseren. Minister Muyters somde toen vier voorwaarden op waaraan dat netwerk moet voldoen: een toekomstbestendige capaciteit, een voldoende hoge dekkingsgraad, een open toegang voor andere marktspelers en een faire en competitieve vergoeding. Hij voegde daar aan toe dat hij dat netwerk liefst met de private markt wilde realiseren.
Nu bereikten de Vlaamse Regering, Proximus en Telenet een akkoord over het samen realiseren van die vier voorwaarden. Proximus en Telenet bieden garanties voor de snelheid van het netwerk, de openheid en faire prijzen voor andere spelers en een zo maximaal mogelijk bereik in Vlaanderen.
De Vlaamse Regering van haar kant zal goede randvoorwaarden creëren waarbinnen deze engagementen nagekomen kunnen worden, zo wordt er beloofd.
Proximus wil overleggen
De plannen van de Vlaamse regering stuitten vorig jaar nog op kritiek vanuit Proximus en Telenet, omdat minister Muyters aangaf desnoods een overheidsbedrijf op te starten om de plannen te realiseren. Proximus toonde zich echter bereid te praten. CEO van Proximus Dominique Leroy: “Ik begrijp meneer Muyters als hij zegt dat 50 procent onvoldoende is. Maar laat ons dan een manier vinden om het samen te doen.”
Fluvius zet druk op de onderhandelingen
De Belgische netbeheerder en overheidsbedrijf Fluvius wierp zich enkele weken geleden nog op als partij die een glasvezelnetwerk in Vlaanderen aan kan leggen. Fluvius achtte het logisch dat eerst met de bestaande spelers gepraat wordt, maar stond klaar om aan de gesprekken deel te nemen. Directeur Vanbrabant geeft aan aan de voorwaarden te kunnen voldoen.
Berichten: 8,954
Topics: 1,684
Lid sinds: 01-10-2012
De Vlaamse regering heeft maandag een akkoord bereikt met providers Proximus en Telenet. Er moet in 2020 een 'netwerk van de toekomst' komen, dat snelheden tot 1Gbit/s via glasvezel moet kunnen leveren. Het eerdere plan voor een overheidsbedrijf is daarmee van de baan.
Datanews schrijft dat de Vlaamse minister voor Innovatie, Philippe Muyters, in het radioprogramma De Ochtend de resultaten van de gesprekken met de providers bekendmaakte. Zo is hij met Telenet en Proximus een memorandum of understanding overeengekomen. De providers melden dat er vier voorwaarden zijn geformuleerd: 'een toekomstbestendige capaciteit, een voldoende hoge dekkingsgraad, een open toegang voor andere marktspelers en een faire en competitieve vergoeding'. Volgens Datanews vindt Muyters die dekking en de prijs de belangrijkste punten. Er zouden van beide kanten geen aanvullende investeringen in de afspraken zijn opgenomen.
In september van vorig jaar maakte Muyters nog plannen bekend om de uitbreiding van het glasvezelnetwerk te realiseren met een overheidsbedrijf. Die optie omschrijft Datanews als 'een stok achter de deur' voor als de providers niet wilden meewerken. Muyters wilde destijds het gesprek aangaan met Proximus en Telenet; ook toen al bestond de eis dat de providers hun netwerk zouden openstellen voor andere aanbieders en dat ze een betaalbare prijs zouden hanteren.
Proximus zegt volgens Datanews: "De minister had een bepaalde bezorgdheid geuit, waarover we een zeer constructieve dialoog hebben gehad. We hebben duidelijk kunnen maken dat ons plan voor glasvezel wel degelijk aan de prioriteiten van de regering tegemoetkomt. Dit akkoord is een erkenning daarvan."
|