Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Apple nieuws
Apple heeft een functie voor omgekeerd draadloos laden gemaakt voor de iPhone 12-serie. De functie is nog niet actief en werkt vermoedelijk alleen met accessoires die het bedrijf in de toekomst zal aankondigen, zoals een nieuwe generatie AirPods.

De functie voor omgekeerd draadloos laden werkt op 360kHz, blijkt uit een keuring van de FCC die FCCid.io online heeft gezet. Apple moest de functie laten keuren, omdat omgekeerd draadloos laden extra elektromagnetische straling kan opleveren en de FCC-keuring is bedoeld om ervoor te zorgen dat apparaten veilig zijn voor gebruik door consumenten.

Uit de keuring zijn diverse zaken op te maken. Zo ligt de frequentie van 360kHz iets hoger dan de frequentie voor regulier draadloos laden: de specificaties van de Qi-standaard schrijven voor dat het gaat om een frequentie tussen 87 en 205kHz.

Omgekeerd draadloos laden van Apple

De keuring geeft diverse details weg over wat voor functies Apple voor zich ziet met omgekeerd draadloos laden. Voor omgekeerd draadloos laden hebben de iPhones een tweede spoel aan boord. Dat is een spoel van dunner draad die meerdere keren gedraaid is dan de spoel voor draadloos laden. De keuring geeft diverse specificaties van de spoelen weer.

De maximale laadsnelheid ligt veel lager dan bij draadloos laden en dat wijst erop dat Apple kleine apparaten met een relatief kleine accu zou willen opladen met de functie. AirPods liggen bijvoorbeeld voor de hand, want die hebben al een functie om draadloos te laden via de gewoonlijke Qi-lader. Wat ook kan, is dat gebruikers een Apple Watch op de achterkant kunnen leggen. De FCC mag niet zeggen wat voor apparaat de iPhones kunnen opladen, maar meldt wel dat de iPhones momenteel alleen een accessoire kunnen laden dat Apple 'mogelijk in de toekomst zal uitbrengen'.

Uit de documenten is niet af te leiden welk accessoire Apple heeft meegeleverd, maar wel zijn de afmetingen te zien ten opzichte van de diverse iPhones van dit jaar. Daaraan is te zien dat de geleverde accessoire even breed is als de iPhone 12 mini. Als we onze liniaal ernaast leggen, komen we uit op een afmeting van ongeveer 95x64mm. Dat wijkt fors af van de doosjes van de huidige AirPods. De AirPods Pro hebben een laaddoosje van 60x45mm, bij de AirPods is dat 53x44mm. Ook de diverse Apple Watch-modellen zijn lang niet zo groot als de illustratie weergeeft.

De FCC merkt ook op dat draadloos laden vooralsnog alleen werkt als de iPhone zelf aan de bedrade lader ligt. De FCC zelf gokt erop dat dit een tijdelijke beperking zal zijn en heeft de functie gekeurd alsof hij ook gebruikt zou kunnen worden los van de lader.

Het detecteren van apparaten gebeurt via de magneten van het MagSafe-systeem en via de NFC-chip in iPhones, die communiceert met een NFC-chip in het apparaat dat op te laden is. De hoeveelheid daarbij vrijkomende straling is volgens de simulaties van de FCC verwaarloosbaar klein. De iPhone 11 vorig jaar kreeg volgens geruchten al omgekeerd draadloos laden, maar in teardowns zijn de benodigde componenten nooit aangetroffen. Nu zit de functie aantoonbaar wel in de iPhone 12.

De werking van omgekeerd draadloos laden

Omgekeerd draadloos laden is geen nieuwe functie voor smartphones. De eerste telefoon die dat kon was de Huawei Mate 20 Pro, die twee jaar geleden uitkwam. Huawei profileerde het toen tijdens de presentatie als een haast romantische functie, een manier om de telefoon van een vriend of vriendin een beetje bij te laden als die leeg zou zijn.

Huawei maakte later nog een curieuze curling-commercial over omgekeerd draadloos laden, maar de boodschap bleef bij benadering hetzelfde: de functie is bedoeld om andere mensen uit de brand te helpen als hun telefoon leeg is.

Samsung nam in eerste instantie dezelfde route en maakte zelfs ook een commercial over hoe je de functie kon gebruiken om andere telefoons bij te laden. Maar tegen telecomjournalisten noemde Samsung een heel ander gebruiksscenario: gebruikers zouden hun nieuwe Galaxy Buds-oortjes kunnen opladen met Wireless PowerShare, zoals de marktleider het noemde.

Bij Tweakers hebben we omgekeerd draadloos laden beperkt getest: de Samsung Galaxy S10 raakte 23 procent kwijt om een Galaxy S9 10 procent op te laden, iets dat in de review van de S10 leidde tot de conclusie dat de technologie weinig efficiënt is. Een gestandaardiseerde laadtest voor omgekeerd draadloos laden hebben we niet.

Omgekeerd draadloos laden zit nu in veel van de duurdere Android-telefoons van onder meer Samsung, Huawei, Xiaomi, OnePlus en Motorola. Het vermogen verschilt wel: bij de OnePlus 8 Pro gaat het laden met maximaal 3W, bij de Xiaomi Mi 10 Ultra gaat dat met 10W.

De technologie heeft wel diverse beperkingen, naast de relatief beperkte snelheid waarmee je andere apparaten kunt opladen en het feit dat de accu van de smartphone zelf leger raakt. Apparaten moeten op de achterkant van een telefoon liggen. Dan kun je dus je telefoon niet gebruiken tijdens het veelal trage draadloze laden.

Apple heeft daarvoor wellicht een oplossing in de vorm van MagSafe op de iPhone 12's. Apple heeft een reeks magneten rond de spoelen geplaatst om accessoires vast te klikken aan de achterkant. Met accessoires die eveneens magnetisch zijn, is het mogelijk om een accessoire op te laden die vast zit aan de achterkant en tegelijk de telefoon te gebruiken.

Apple heeft nog niet gereageerd op de vondst van de functie in de FCC-keuring. De fabrikant doet doorgaans ook geen uitspraken over producten, diensten en functies die nog niet zijn aangekondigd. Daardoor blijft het vooralsnog een vraagteken wat Apple precies gaat doen met omgekeerd draadloos laden.
Antwoord
Apple heeft het One more thing-evenement aangekondigd. Het wordt op 10 november gehouden op het hoofdkwartier van Apple, in het Amerikaanse Cupertino, maar is ook online te volgen. Vermoedelijk draait het om de overstap van Intel naar ARM voor Mac-systemen.

Uit de aankondigingsafbeelding blijkt verder niet waar het evenement over zal gaan, maar er wordt aangenomen dat het zal draaien om het inruilen van Intel en de x86-architectuur voor ARM-chips voor Mac-systemen. Het bedrijf uit Cupertino gaf in juni al aan dat het over zal stappen op eigen ARM-chips, dat er eind dit jaar een Mac met ARM-chip voor consumenten verschijnt en dat de gehele overstap in twee jaar zal zijn afgerond.

Eerder was er al een gerucht dat Apple op 17 november een evenement wilde houden voor de presentatie van zijn eerste Mac-computer met zelf ontwikkelde ARM-processor. De aankondiging daarvoor zou op 10 november plaatsvinden. Dat gerucht kwam van Jon Prossor, die eerder de datum voor het eerdere iPhone-evenement juist voorspelde en correcte informatie gaf over wanneer welke iPhone zou uitkomen. De genoemde data van Prossor blijken niet helemaal juist, maar het ligt voor de hand dat het wat inhoud betreft inderdaad over een Mac met ARM-chip zal gaan.

Behalve de ARM-Mac zou Apple op het evenement ook AirTags willen laten zien. Dit zijn kleine apparaatjes die werken met de U1-ultrawidebandchip voor precieze lokalisatie van bijvoorbeeld sleutelbossen. Wellicht wordt ook macOS 11 Big Sur officieel geïntroduceerd.

   
Antwoord
KBC Bank ondersteunt voortaan Apple Pay. De bank beloofde begin dit jaar al dat die integratie er zou komen. Inmiddels heeft de bank de feature geactiveerd en hebben de eerste klanten zich aangemeld.

KBC bevestigt op Twitter dat de betaalmethode is toegevoegd voor rekeninghouders. Klanten kunnen zowel hun Maestro-bankkaart als creditcards koppelen aan Apple Pay. Daarvoor is wel een KBC Plus-rekening nodig. Het gebruik van de dienst is verder gratis.

Al in februari van dit jaar kondigde KBC aan dat de bank Apple Pay zou aanbieden. Vorige maand had de bank het nog over 'deze herfst'. KBC is de tweede grote Belgische bank die Apple Pay ondersteunt. Eerder bood BNP Paribas het ook al aan. Ook kunnen klanten van enkele kleine online banken gebruikmaken van de dienst.
Antwoord
Apple begint op 8 december met een 'privacylabels' voor apps op zijn mobiele besturingssysteem iOS. Op dat label moet staan welke data apps verzamelen en waarom. Vervolgens moeten gebruikers daar toestemming voor geven.

Het was eerst de bedoeling dat het 'privacylabel' met iOS 14 dit in september zou verschijnen, maar Apple stelde dat uit tot begin volgend jaar. Nu staat op een site van Apple voor ontwikkelaars dat de functie op 8 december live zal gaan.

Het toevoegen van de informatie is vanaf die datum nodig bij een update van de app of het indienen van een nieuwe app. Huidige versies van apps blijven werken, maar toestemming van gebruikers is nodig voor het krijgen van een Identification for Advertisers-code, of IDFA, te ontvangen, waarmee ze gebruikers voor advertentiedoeleinden kunnen tracken.

De bedoeling is dat productpagina's van apps ook duidelijk moeten maken welke datatypen apps verzamelen, wat het privacybeleid is en of code van derde partijen voor adverteren gebruikt wordt. Al die informatie moet in het label komen, waarna gebruikers toestemming moeten geven voor de tracking.
Antwoord
Apple heeft iOS 14.2 en iPadOS 14.2 vrijgegeven. De nieuwe versie van het besturingssysteem bevat onder andere honderd nieuwe emoji en acht nieuwe wallpapers. Daarnaast zijn onder meer drie lekken gedicht, waar al exploits voor in omloop zijn.

Versie 14.2 van iOS en iPadOS brengt honderd nieuwe emoji naar iPhones, evenals acht nieuwe wallpapers met modi voor licht en donker. Daarnaast brengt de update ondersteuning voor het MagSafe-hoesje van de iPhone 12, 'geoptimaliseerd laden' voor de AirPods, wat de levensduur moet verlengen en intercomondersteuning voor de HomePod. Verder is in-app muziekherkenning toegevoegd. Ook zijn er de nodige bugfixes en prestatieverbeteringen, waaronder voor de cameraviewfinder, die soms zwart beeld toonde bij het starten.

De update bevat verder de nodige beveiligingsverbeteringen, waaronder drie die zijn aangedragen door Googles Zero Project en die in de praktijk misbruikt worden. Het gaat om een probleem met het verwerken van fonts door iPhones en iPads: bij speciaal vervaardigde fonts kan dat tot het uitvoeren van code door kwaadwillenden leiden. Ook verhelpt de update een probleem waardoor kernelgeheugen blootgelegd kan worden en bleek het mogelijk om via kwaadaardige applicaties willekeurig code met kernelrechten uit te voeren.
Antwoord
Apple heeft versie 14.2 uitgebracht van het besturingssysteem voor de iPhone. Ook de nauw verwante versie iPadOS voor iPad en HomePod heeft updates gekregen.
Antwoord
Apples nieuwe MacBook Air en MacBook Pro 13", die met de door Apple ontworpen M1-soc zijn uitgerust, ondersteunen maximaal één externe monitor. De voorgangers met Intel-processors kunnen twee schermen aansturen.

De beperking blijkt uit de specificatiepagina's van de nieuwe MacBook Air en MacBook Pro 13". Daar schrijft Apple dat maximaal één externe monitor is aan te sluiten, met een resolutie tot 6k bij een refreshrate van 60Hz. Daarmee zou de bandbreedte ook voldoende zijn om twee 4k-schermen op 60Hz aan te sturen, maar die mogelijkheid hebben de MacBooks met M1-soc niet.

Het is onduidelijk waarom het niet mogelijk is om twee schermen aan te sluiten. Bij de MacBook Air met Intel-processors van dit jaar, kon dat wel. Mogelijk is het een beperking van de gebruikte Thunderbolt 3-controller, of de gpu van de M1-soc. De Mac mini met M1-soc kan wel twee 4k-schermen aansturen, maar het tweede scherm moet dan op de HDMI 2.0-poort worden aangesloten.

Apple is gestopt met het aanbieden van de MacBook Air met Intel-processors. Er zijn alleen nog varianten met de M1-soc te bestellen. De nieuwste Intel-versies kwamen in maart dit jaar uit. Apple blijft de MacBook Pro 13" wel aanbieden met Intel 28W-processors. Die uitvoeringen zijn duurder en hebben vier Thunderbolt-aansluitingen in plaats van twee. Ook zijn de Intel-varianten te configureren met 32GB aan ram, de M1-versies gaan niet verder dan 16GB.

MacBooks met de M1-soc hebben geheugen dat is geïntegreerd in de soc. Op een afbeelding van Apple is te zien dat er twee geheugenchips op de package zitten. Die hebben per stuk een capaciteit van 8GB en Apple maakt vermoedelijk dus varianten van de soc met één of twee geheugenchips, om zo 8GB en 16GB aan te kunnen bieden. Het geïntegreerde geheugen is Lpddr4x-4266. Dat is iets sneller dan het Lpddr4x-3733-geheugen dat Apple gebruikt in de MacBooks met Intel-cpu's.

Apple claimt dat zijn M1-soc veel efficiënter is dan Intel-processors, daardoor gaat de accu langer mee. In de MacBook Air zit ook geen ventilator. In de MacBook Pro met dezelfde M1-soc gebruikt Apple wel een ventilator. Die uitvoering is mogelijk hoger geklokt en kan door de actieve koeling langer op een hoge snelheid werken. Apple heeft nog geen details gegeven over de kloksnelheden van de M1-soc.

Apple M1: 5nm-soc met 16 miljard transistors

Apple presenteerde dinsdag zijn M1-soc voor Macs. Het is een doorontwikkeling van de A-socs voor iPhones en iPads en net als die chips op de Arm-architectuur gebaseerd. De M1 is een octacore die op 5nm wordt gemaakt en over een gpu met 8 cores beschikt. De chip heeft 16 miljard transistors. In de goedkoopste versie van de MacBook Air zit een gpu met 7 cores, vermoedelijk gebruikt Apple in die uitvoering chips die deels zijn uitgeschakeld, om zo de yields te verbeteren.

Volgende week komen er drie producten met de M1-soc uit. De nieuwe MacBook Air, de MacBook Pro 13" en de Mac mini. Apple wil in twee jaar tijd al zijn Macs voorzien van eigen Arm-chips. Die overstap werd in juni aangekondigd. Tweakers schreef een achtergrondartikel over Apples overstap van Intel naar Arm.
Antwoord
De upgrade naar macOS Big Sur lijkt bij sommige gebruikers te leiden tot problemen met booten op hun MacBooks. Er zijn aanwijzingen dat de upgrade problemen geeft met de I/O-bordjes van de laptops.

Het gaat volgens de inventarisatie van een gebruiker om minstens tientallen meldingen over laptops die blijven hangen op een zwart scherm terwijl de upgrade bezig is. Het toetsenbord werkt niet meer en Apple lijkt gebruikers aan te raden om hun laptops ter reparatie aan te bieden. In de meeste gevallen gaat het om MacBook Pro-modellen uit 2013 en 2014.

Een Reddit-gebruiker heeft het I/O-bord losgekoppeld en toen ging de upgrade door. Na een vervanging van het bord met daarop chips voor onder meer wifi en bluetooth werkt de laptop naar behoren. Een andere gebruiker koppelde het bordje los voor de upgrade en dat lijkt ook te werken.

Het is onbekend hoe wijdverbreid het probleem precies is. Apple bracht Big Sur afgelopen donderdag uit en heeft nog niet gereageerd op de problemen van gebruikers.
Antwoord
Apple CEO Tim Cook heeft een interview gegeven aan CBS This Morning van de Amerikaanse TV zender CBS. De tv-zender heeft al door laten schemeren dat Cook in het interview een belangrijke aankondiging heeft gedaan. Het interview zal om 13:00 uur Europese tijd uitgezonden worden op CBS in de Verenigde staten.
Antwoord
Apple heeft de productie van de iPhone 12 Pro Max opgevoerd om aan de grote vraag te kunnen voldoen. Van de iPhone 12 Mini worden er twee miljoen minder gemaakt, al is niet duidelijk in welke periode. Dat schrijft Apple analist Ped30, die weer citeert uit een bulletin van zakenbank Morgan Stanley.
Antwoord