Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BLINDSCAN de nobele onbekende
#1
Blindscan. Vooral bij feedhunters doet dit woord de harten sneller kloppen. Deze groep satelliethobbyisten stond ruim zeven jaar geleden aan de wieg van deze zoekfunctie. In het kort gezegd, kan met een blindscan de meeste signalen die op een satellietpositie uitgezonden worden door de satellietontvanger gevonden worden. Dit zorgt voor de meest complete zenderlijst voor de satellietkijker. En voor feedhunters voor alle tijdelijke verbindingen, de feeds dus, die beschikbaar zijn.

Was blindscan in het verleden alleen op specifieke modellen van enkele fabrikanten aanwezig, is dat nu veel anders. Op de meeste nieuwe satellietontvangers kan men, soms flink verscholen in het zoekmenu, de blindscan-optie vinden. Maar ondanks dat blindscan aanwezig is, wordt het zeker niet altijd gebruikt. De belangrijkste oorzaak: veel satellietkijkers weten niet wat blindscan inhoudt. En onbekend maakt onbemind. En dus wordt blindscan dus in deze gevallen niet gebruikt. Eigenlijk een gemiste kans om het beste uit satelliettelevisie te halen.

Modellen die in de laatste twee jaar op de markt zijn gebracht, vinden met blindscan geen enkele zender.
Maar de laatste tijd speelt een ander probleem op de achtergrond. Steeds meer satellietkijkers gebruiken een open source Enigma2 Linux-ontovanger. In de hobbyfirmware die voor deze ontvangers beschikbaar is, komt men natuurlijk ok de zoekfunctie blindscan tegen. Dat werkt goed bij oudere modellen Linux-ontvangers. Maar modellen die in de laatste twee jaar op de markt zijn gebracht, vinden met blindscan geen enkele zender. Of er komt een melding in beeld dat de gebruikte satelliettuner blindscan niet ondersteund.

De oorzaak van dit probleem ligt in een nieuwe chipset dit in nieuwste generatie satelliettuners bij Linux-ontvangers wordt gebruikt. De huidige drivers die voor aansturing van de tuner worden gebruikt, zijn nog niet voor blindscan geoptimaliseerd. Dat is zeker wel mogelijk. Alleen vergt dit tijd, en dus geld, om programmeurs de noodzakelijke aanpassing te laten uitvoeren. Fabrikanten maken hier als eerste een zakelijke baten/kostenanalyse bij. Globaal gezegd: hoeveel ontvangers ga ik meer verkopen als blindscan werkt? Omdat Enigma2 Linux-ontvangers vanwege de vele mogelijkheden al populair genoeg zijn, is een substantieel hogere verkoop bij werkende blindscan niet te verwachten.

Een ander probleem bij het ontwikkelingstraject van nieuwe drivers voor blindscan is kopieergedrag. Want als je als fabrikant vele tienduizenden euro’s in het verbeteren van de drivers uitgeeft dan weet je eigenlijk zeker dat de concurrent jouw aangepaste drivers ook gaat gebruiken. En doet de concurrerende fabrikant dat niet direct dan zijn de nieuwe drivers al snel in hobbyfirmware van andere modellen open source Enigma2 Linux-ontvangers te vinden.

Het wachten is dus op een marktpartij die het aandurft de investering omwille van de wens van de eigen klanten te willen maken. Tot die tijd moeten bijvoorbeeld feedhunters die een Enigma2 Linux-ontvanger willen gebruiken het met oudere modellen als Xtrend 9500 en VU+ DUO2 doen. Het zoeken naar bijvoorbeeld Ultra HD-feeds zit er voorlopig dus niet in.
Antwoord


Berichten in dit topic
BLINDSCAN de nobele onbekende - door natte - 23-12-2017, 11:31
RE: BLINDSCAN de nobele onbekende - door natte - 24-12-2017, 14:05