Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Flinke opmars DVB-T2 maar bij Digitenne vertraagd
#46
De Nederlandse publieke omroep zendt de tv-kanalen NPO 1, NPO 2 en NPO 3 ongecodeerd in de ether uit. De regionale omroep doet dit ook in de provincie waarin men actief is. De tv- en radiozenders van de landelijke en regionale omroep worden nu nog in de uitzendnorm DVB-T uitgezonden. Maar voor april 2019 maken ook deze zenders, net als Digitenne van KPN, de overstap naar DVB-T2/HEVC. Een nieuwe ontvanger is nodig om in de toekomst zonder abonnement naar deze zenders te kunnen blijven kijken en luisteren. Ook wie direct via een HD-televisie naar NPO kijkt, moet in de toekomst een settopbox gaan gebruiken. Hier zijn enkele tips voor het aanschaffen van een nieuwe ontvanger.

Blijf zolang mogelijk wachten

De landelijke en regionale omroepen blijven nog zeker tot het vierde kwartaal van dit jaar in de huidige uitzendnorm uitzenden. Directe vervanging van de ontvanger is dus niet nodig. Is de huidige ontvanger nog technisch in een goede staat dam is het beste advies om te wachten met de aanschaf van een nieuwe en toekomstzeker ontvanger. Officieel heeft NPO nog niets bekendgemaakt over de overstap naar de nieuwe uitzendnorm. Wel heeft KPN al verklapt dat NPO dezelfde uitzendnorm als Digitenne gaat gebruiken. En dat is DVB-T2/HEVC. Ontvangers voor deze uitzendnorm zijn op dit moment nog relatief duur en de keuze in Nederlandse winkels is beperkt. De verwachting is dat de prijzen gaan zakken en de consument als de datum voor de overgang nadert uit meer modellen kunnen kiezen.

HEVC is niet altijd HEVC

Wie toch de huidige ontvanger dringend moet vervangen, doet er natuurlijk verstandig aan om direct een nieuw model te kopen die ook na overgang naar de nieuwe uitzendnorm gebruikt kan worden. En daar zit een belangrijke valkuil in de te bewandelen weg. Bij sommige, meestal goedkopere ontvangers, staat wel dat deze zowel voor DVB-T2 en HEVC geschikt zijn. Maar feitelijk aan je met deze ontvangers na de overgang naar DVB-T2/HEVC niet naar de zenders van de NPO kijken. HEVC (h.265) is namelijk alleen beschikbaar bij het mediaspeler en OTT-deel van het apparaat. Het broadcast-deel is dan wel geschikt voor DVB-T2 maar ondersteunt HEVC niet. Dat staat vaak onduidelijk en in verdekte termen in de specificatie vermeld. Vraag de verkoper dan ook duidelijk of deze ontvanger wat betreft het ontvangst gedeelte DVB-T2/HEVC geschikt is. En laat dit zonodig vast op papier leggen. Ditzelfde speelt overigens bij enkele modellen Ultra HD-televisies van enkele fabrikanten. HEVC is daarbij wel voor de satelliettuner beschikbaar maar niet voor de gecombineerde DVB-C/T/T2 tuner.

Niet altijd Ultra HD

Het is misschien nog een lange weg te gaan maar NPO kan via de ether in de toekomst met de beschikbare bandbreedte niet alleen in HD maar ook in Ultra HD gaan uitzenden. Maar de aanschaf van een DVB-T2/HEVC-ontvanger betekent zeker niet dat deze ook voor Ultra HD beschikt is. Sterker nog. In de meeste gevallen is HD de hoogst haalbare beeldformaat. Wie direct een Ultra HD-ontvanger wilt hebben, moet hiervoor meer geld uitgeven. Men komt dan al snel bij enkele modellen Enigma2 open source Linux-ontvangers terecht. Maar of dit echt nodig is valt te betwijfelen. De NPO heeft nog geen enkele plan om in de toekomst naar Ultra HD te gaan opwaarderen.
Antwoord


Berichten in dit topic
RE: Flinke opmars DVB-T2 maar bij Digitenne vertraagd - door master-magic - 06-02-2018, 22:53