Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Google verzamelt locatiedata in Android en iOS ook al staat die functie uit
#1
Google verzamelt middels een groot aantal eigen diensten de locatiegegevens van Android- en iOS-gebruikers, ook al hebben zij de optie van het bijhouden van de locatiegeschiedenis uitgeschakeld. Dat meldt persbureau AP op basis van onderzoek met Princeton-onderzoekers.

Op het moment dat mobiele gebruikers bijvoorbeeld Google Maps openen, zaken opzoeken in hun browser of updates over het weer binnenkrijgen, volgt Google de locatie. Dat is ook het geval als de locatiegeschiedenis voor een Google-account is uitgeschakeld. Dat meldt persbureau AP op basis van een onderzoek dat door medewerkers van de Amerikaanse Princeton-universiteit is gevalideerd. Volgens AP leidt het uitschakelen van de locatiegeschiedenis er alleen toe dat er geen tijdlijn van de locaties van de gebruiker wordt gemaakt; sommige apps passen dan nog steeds tracking toe en slaan locatiegegevens en de bijbehorende tijdstippen op.

Het gaat hierbij om de functionaliteit genaamd 'web- en app-activiteit'. Google gebruikt deze bijvoorbeeld om gebruikers de mogelijkheid te geven hun zoekactiviteiten te bekijken en beheren. Het bedrijf kan hiermee ook betere zoekresultaten en suggesties geven en dus gepersonaliseerde content aanbieden. Deze functionaliteit staat standaard ingeschakeld en slaat nogal wat informatie uit diensten en apps van Google op in de Google-account.

Als de locatiegeschiedenis uitstaat, zorgt web- en app-activiteit, mits ingeschakeld, ervoor dat er toch nog locatiemarkers worden verzameld. Die kunnen handmatig worden verwijderd, maar dan moeten ze individueel worden geselecteerd of allemaal in één keer worden verwijderd. Persbureau AP nam de proef op de som en creëerde een visuele kaart van de bewegingen en locaties van een Princeton-onderzoeker. Hij had een Android-telefoon waarop alleen de locatiegeschiedenis was uitgeschakeld. Het bleek vrij eenvoudig zijn routes in kaart te brengen.

Deze vorm van tracking door Google werd in mei al aangekaart door een onderzoeker van Berkeley. Zij onderzocht de patronen van reizigers om stedelijke planners te helpen. Tijdens dit onderzoek merkte ze dat haar Android-telefoon de vraag stelde om een winkelbezoek te beoordelen, terwijl ze wist dat ze de functie van de locatiegeschiedenis had uitgezet. Dit vond ze niet per se een kwalijke zaak, maar wel het feit dat Google volgens haar niet expliciet duidelijk had gemaakt dat deze vorm van tracking werd toegepast.

Google heeft in een reactie gezegd dat het geheel duidelijk is. Volgens een woordvoerder zijn er meerdere manieren waarop Google locatiegegevens gebruikt om de gebruikerservaring te verbeteren, waaronder de opties van locatiegeschiedenis, web- en app-activiteit en locatiediensten. Google voorziet deze tools van duidelijke beschrijvingen en 'robuuste' middelen om ze in te stellen, stelt de woordvoerder. Gebruikers kunnen volgens de woordvoerder ook altijd hun geschiedenis wissen.

Het is niet de eerste keer dat Google in de publiciteit komt ten aanzien van het verzamelen van locatiegegevens. Vorig jaar ontdekte de website Quartz dat de locatie van Android-gebruikers in kaart werd gebracht door Google, ook als zij alle locatieservices hadden uitgeschakeld. De locatie werd bepaald aan de hand van zendmasten en een opt-out was niet mogelijk. Google paste dit uiteindelijk aan en zei daarbij dat het de data überhaupt nooit had opgeslagen.
Antwoord


Berichten in dit topic
Google verzamelt locatiedata in Android en iOS ook al staat die functie uit - door master-magic - 14-08-2018, 10:08