Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Belgisch Centrum voor Cybersecurity neemt Huawei onder de loep
#1
In navolging van veel andere westerse landen, worden Chinese netwerkleveranciers nu ook in België onder de loep genomen. Het Belgische Centrum voor Cybersecurity (CCB), dat direct onder de Belgische premier Charles Michel valt, gaat onderzoeken of de Belgische overheid Huawei en andere Chinese staatsbedrijven moet weren, zo meldt de Tijd. Huawei is reeds leverancier van de netwerken van Proximus en Orange in België. Het Belgische mobiele netwerk van Telenet is gebouwd door ZTE.

Het onderzoek volgt op eerdere maatregelen de afgelopen jaren van regeringen in de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland om Chinese technologieleveranciers zoals Huawei en ZTE uit te sluiten van leveranties voor overheidsdiensten en telecomaanbieders. Vrees voor technologische en andere vormen van spionage door China vormen hier de belangrijkste beweegreden. In Nederland wordt momenteel kritisch gekeken naar deelname van het Chinese Hytera aan de bouw van het nieuwe, 5G-gebaseerde overheidsnetwerk C2000. Huawei en ZTE zijn ook actief als leveranciers van netwerktechnologie en -beheer voor de Nederlandse operators.

Even kritisch als voorheen

Volgens Belgische mobiele aanbieders wordt in België even kritisch gekeken naar Chinese netwerkleveranciers als voorheen. Bij de keuze voor een netwerkleveranciers zijn de veiligheidsvereisten erg streng. Aanbieders wijzen erop dat er op dit moment geen richtlijnen van de nationale- of Europese overheid zijn met betrekking tot het gebruik van netwerkapparatuur van bepaalde bedrijven of bepaalde landen.

Die richtlijnen zijn wel op komst, leert navraag van de Tijd bij het CCB. "We hebben recent via nationale en internationale kanalen objectieve studies opgevraagd die aantonen dat het gebruik van Huawei-technologie risico’s met zich meebrengt", zegt Miguel De Bruycker, de topman van het CCB tegenover de Tijd. "We hebben zowel academische, civiele als overheidsinstanties gecontacteerd. Het doel is een eigen, objectieve risicoanalyse uit te voeren. Om voor ons land een gefundeerd advies uit te brengen over Huawei", aldus De Bruycker.

Minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) stelt het belangrijk te vinden dat niet alleen de Chinezen in de gaten gehouden worden. “Er zijn nog andere landen die technologie leveren en kunnen spioneren. Tot op vandaag is er maar één duidelijk spionagedossier geweest. Dat ging niet over Chinezen, maar Britten.” De Croo verwijst hiermee naar een jarenlange hack van Belgacom-netwerken (nu Proximus) door de Britse inlichtingendienst GCHQ. Verder geeft de bewindsman aan dat Huawei geen leverancier is van de federale overheid.

Oplaaien handelsoorlog

Huawei kwam de afgelopen week ook in het nieuws door de arrestatie van CFO Meng Wanzhou in Canada. Momenteel bekijkt een rechter of zij uitgeleverd wordt aan de VS. Wanzhou wordt ervan verdacht de Amerikaanse handelssancties tegen Iran te hebben geschonden. China stelt dat er politieke redenen ten grondslag liggen aan de arrestatie en eist de vrijlating van de topvrouw van Huawei. Internationaal bestaat vrees voor het verder oplaaien van de handelsoorlog tussen China en de VS, die ook grote gevolgen kan hebben voor de kosten van technologie zoals in China geproduceerde smartphones.
Antwoord


Berichten in dit topic
Belgisch Centrum voor Cybersecurity neemt Huawei onder de loep - door master-magic - 07-12-2018, 11:02