28-02-2014, 21:03
(28-02-2014, 01:16)zorro123 schreef: “We zijn klaar voor 4G,” zegt ceo Jean-Marc Harion van Mobistar. De commerciële lancering staat gepland voor dit kwartaal. Tegelijk hekelt het bedrijf de zendmastentaks in Wallonië.heb ook euphony gehad piramiden systeem
Er is al 4G bij Mobistar. Eind november begon de operator met een test voor wie er zelf om ging vragen in een Mobistar Center. Maar zowel Proximus als Base hebben intussen al wel een commerciële lancering achter de rug. Al hebben ze daar bij Mobistar een antwoord op.
“4G activeren is geen probleem. Maar voor ons is dat geen commerciële lancering. Wij willen de autosnelweg leggen van hier tot aan de zee en niet slechts tot in Aalst.” Aldus ceo Jean-Marc Harion.
Het bedrijf blijft benadrukken dat het meteen voor een grondige dekking in de steden wil gaan. Hij verwijst daarbij naar de 3G-lancering waar je in een aantal straten wel dekking had, maar daarbuiten op Edge terugviel. “We willen niet dezelfde fout maken, maar intussen stellen we 4G wel open voor wie het wil.” Ook moeten zaken als videostreaming, zelfs in de wagen, vlot gaan, wat een betere dekking vraagt.
Maar een echte commerciële lancering is wel nabij. Dit kwartaal nog, wat in prakijk wil zeggen dat de lancering in de loop van maart gebeurt.
Investering en regulering
Mobistar boekte in 2013 minder omzet en winst, maar blijft in lijn met zijn eigen verwachtingen. Het bedrijf zegt dat de telecommarkt zich intussen stabiliseert. Na de nieuwe telecomwet steeg het aantal klanten dat van operator wisselde met 111 procent maar intussen daalt dat cijfer weer.
Het bedrijf zegt dat het het afgelopen jaar 265 miljoen euro investeerde in zijn netwerk. Het gaat daarbij om de gesprekskwaliteit, deep indoor coverage en de dekking voor 3G (en op termijn 4G).
Een heikel punt van het bedrijf zijn de kosten voor regulering. Het bedrijf wil in het vierde kwartaal een kabelaanbod lanceren en betaalt daar stevig voor. Harion liet tijdens de voorstelling even vallen dat het aanbod van Mobistar goedkoper dan de concurrentie kan zijn. Maar de prijs van dat aanbod is nog niet vastgelegd.
Maar de grootste ergernis lijkt de zendmastentaks in Wallonië. Die werd opgesteld zonder overleg met de operatoren en zou Mobistar dit jaar 24 miljoen euro extra kosten. Mobistar trekt daarvoor naar de Raad van State.
In totaal verwacht Mobistar dit jaar dat het 37 miljoen euro aan taksen en vergoedingen zal betalen voor operationele doeleinden aan de staat. Een verdrievoudiging ten opzichte van 2013. Ook de regulatorische bijdragen gaan maal anderhalf van tien naar vijftien miljoen euro. Hier gaat het voornamelijk om de kosten voor spectrum.
Euphony
Mobistar transformeert ook verder. Onder meer door een outsourcing van zijn IT-activiteiten. Tegelijk slankt het bedrijf af: vorig jaar vertrokken er netto 130 mensen. Een andere aanpak is de vereenvoudiging van zijn organisatie en de distributiekanalen te herbekijken, bijvoorbeeld via partners als Carrefour, Mediamarkt of Exellent.
Een van de partners van Mobistar is Euphony, dat momenteel in slechte papieren zit. Recent nog vertelde ceo Frank Van De Wege nog aan onze redactie dat zijn bedrijf tot voor de zomer goed was tot 25-33 procent van de particuliere contracten en vijftig procent op de zakelijke markt. Reden genoeg voor Mobistar om bezorgd te zijn over het lot van de telecomverkoper uit Antwerpen. Harion zegt dat de daling bij Euphony merkbaar is in de klantencijfers bij mobistar. Maar het bedrijf heeft een kleinere impact op de resultaten als in 2012.
Datanews