Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Schotel vaak alternatief en aanvulling kabel, iptv, ...
#1
Dit zegt natte al jaren en eindelijk krijg ik gelijk op papier:

Ondanks dat het gestaag uitdijende aanbod via de traditionele kabelnetten, blijkt keer op keer dat de schotel een goed alternatief is, of een goede aanvulling daarop vormt. Doorgifte van nieuwe zenders via de kabel hangt af van een afweging om er de beperkte capaciteit mee te vullen. Ondanks dat dit ook geldt voor de eigen transponders (en daarmee een groot deel van het aanbod) van CanalDigitaal en TV Vlaanderen, is de satelliet zeker voor internationale zenders de meest interessante optie.

Van de grote kabel- en adsl/glasvezel-aanbieders in de Benelux is momenteel UPC de meest vooruitstrevende qua zenderaanbod. De grens van vijftig HD-kanalen wordt begin juni overschreden. Toch wijzigt UPC het aanbod en laat Rai-Uno sneuvelen, iets wat de fans van die zender en vooral degenen met een Italiaanse achtergrond zullen betreuren, want de vervanger MediaSet Italia, eigendom van Berlusconi, is een commercieel entertainmentkanaal. Het probleem met de doorgifte van Rai-Uno via de kabel is dat niet alle uitzend rechten beschikbaar zijn en de zender dan op zwart gaat. Dit is eenvoudig te omzeilen met een speciale TiVú Sat ontvanger, die algemeen te verkrijgen is. De daaraan gekoppelde Smartcard kan worden geactiveerd met een willekeurig Italiaans ‘fiscaal nummer’, waarna het volledige RAI-aanbod, dus ook alle gecodeerde programma’s, te bekijken is.

Ziggo is momenteel in Nederland erg terughoudend met het uitbreiden van het aanbod met HD-simulcasts van bestaande zenders zoals ARD, ZDF, BBC 1 en BBC 2. Over de exacte redenen hiervoor moeten we in het duister tasten, maar het is wel duidelijk dat Ziggo hier de laatste jaren niet erg vooruitstrevend mee is,
terwijl deze zenders via de satelliet ongecodeerd te ontvangen zijn. Dat wil overigens niet zeggen dat kabelaars deze kosteloos kunnen doorgeven. Om vergelijkbare redenen missen de meeste van deze zenders ook bij Telenet en Belgacom. Sterker nog, het HD-aanbod bij Telenet is dan wel iets vollediger met Vlaamse zenders, dan bij TV Vlaanderen, maar is vergeleken met satellietontvangst gering te noemen. Ook Belgacom is hier in veel regio’s ook niet erg uitgebreid mee ten opzichte van de satelliet. Dat heeft te maken met beperkte capaciteit van het netwerk.

In Nederland was de kleinere aanbieder Caiway lange tijd een voorloper. Als eerste ging analoge kabeltelevisie geheel eruit. Veel zenders die alleen via de satelliet te zien waren kwamen er op de kabel. Vanwege perikelen rondom overname door KPN en later de geplande ombouw naar glasvezel, die nog in een beginfase verkeert, is er weinig meer geïnvesteerd in aanpassingen van het coax netwerk met als gevolg nu beperkingen van de capaciteit. Nieuwe zenders erbij betekent dan andere eraf. Caiway heeft naar eigen inzicht dan ook besloten om veel zenders te schrappen en daarmee het aanbod aan te passen met enkele nieuwe kanalen. Vanaf mei verdwijnen daarom zenders als MTV Live HD, Brava HD en Mezzo Live HD en onder meer Nautical Channel, maar vooral ook heel veel buitenlandse zenders, waaronder Poolse, Arabischtalige en de Turkse omroep TRT. En dan komt voor veel gebruikers, vooral dan met een buitenlandse achtergrond, alsnog de schotel om de hoek kijken.
Antwoord


Berichten in dit topic
Schotel vaak alternatief en aanvulling kabel, iptv, ... - door natte - 26-04-2014, 18:17