Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Met de satteliet wordt het een mooie sportzomer:
#2
NOS geeft extra informatie bij WK-wedstrijden via HbbTV

De NOS neemt binnen de Nederlandse publieke omroep het voortouw met de interactieve tv-dienst HbbTV. Niet iedereen in Nederland kan HbbTV gebruiken. Als eerste moet men over geschikte apparatuur – internettelevisie of tv-decoder – beschikken. Daarnaast moet de aanbieder HbbTV niet blokkeren. In het geval van satelliet doet M7 Group/CanalDigitaal dit niet. En dus kan de satellietkijker met geschikte apparatuur via de rode knop van de afstandsbediening tijdens WK-voetbalwedstrijden aanvullende informatie via tekst of video op het televisiescherm ontvangen.

De aanvullende WK HbbTV-dienst van de NOS maakt deel uit van het HbbTV-aanbod van de Nederlandse publieke omroep (NPO). Nadat men op de rode knop van de afstandsbediening drukt kan men via de cijfertoetsen op de afstandsbediening de gewenste interactieve tv-dienst selecteren. Al langere tijd geeft de NPO via HbbTV de uitgesteld kijken-dienst Uitzending Gemist door. Dat is vooral voor de satellietkijker van belang. Via satelliet is bij CanalDigitaal geen interactieve tv mogelijk. Via HbbTV – en bij de meeste televisiemerken ook via beschikbare apps voor het Smart TV-platform – kan men dus ook via de satelliet naar eerder uitgezonden tv-programma’s kijken. Ook kan men via HbbTV naar de zes landelijke radiozenders van de NPO luisteren. Op een later tijdstip voegt de NPO ook de uitgebreidere uitgesteld kijken-dienst NPO Plus aan HbbTV toe, Om NPO Plus te gebruiken dient men wel een maandelijks abonnement bij de NPO af te sluiten.

Onlangs begon de NOS met het aanbieden van een algemene HbbTV-dienst. Tijdens het NOS Journal kan men hiermee informatie over het onderwerp dat in het Journaal de aandacht krijgt op het televisiescherm opvragen. Bij tekstinformatie blijven het beeld en geluid van de lineaire Journaaluitzending op de achtergrond zichtbaar en hoorbaar. In het geval van het afspelen van een video wordt de lineair uitgezonde content onderbroken. Als het NOS Journaal niet uitzendt, krijgt de satellietkijker via de NOS HbbTV-dienst het laatste nieuws en weer- en verkeerinformatie op het televisiescherm te zien.
Tijdens het WK voetbal in Brazilië wordt tijdens live uitgezonden voetbalwedstrijden de informatie verder uitgebreid. Zo kan men informatie over de wedstrijd, opstellingen, spelers en analytische informatie op het beeldscherm krijgen. Verder is er aanvullende informatie over de deelnemende landen aan het WK voetbal beschikbaar. Later dit jaar wordt de HbbTV-dienst van de NPO verder uitgebreid naar andere tv-programma’s. Hiermee willen programmamakers de interactie met de kijker vergroten. Zo kan men in de toekomst via HbbTV deelnemen aan enquêtes over onderwerpen die in het bewuste programma aan orde komen. Ook worden berichten van sociale media als Twitter en Facebook op het televisiescherm in beeld gebracht.

Niet iedere tv-kijker in Nederland kan van HbbTV gebruikmaken. De doorgifte van HbbTV is voor aanbieders niet verplicht. Een poging van een meerderheid van de Tweede Kamer om de doorgifte van HbbTV verplicht te stellen, strandde bij mediastaatssecretaris Sander Dekker. Deze kon niet op de wens van de politiek ingaan omdat Europese wetgeving dit niet toelaat. Hierdoor kan meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens HbbTV niet gebruiken. De drie grootste aanbieders Ziggo, KPN en UPC weigeren vooralsnog HbbTV door te geven.
De satellietkijker is in ieder geval tot en met 31 juli 2014 verzekerd van HbbTV. Daarna is de kans groot dat HbbTV bij de drie landelijke publieke tv-kanalen in Nederland beschikbaar blijft. Vanwege een veranderde distributieovereenkomst tussen M7 Group en de NPO mag M7 Group vanaf 1 augustus zelf bepalen of men HbbTV blijft aanbieden. In de huidige overeenkomst betaalt de NPO voor doorgifte en kan dus ook bepalen wat voor aanvullende diensten moeten worden aangeboden.

Daarnaast heeft de satellietkijker het voordeel dat bij veel Duitse en enkele Franse en bijvoorbeeld Spaanse tv-zenders (zoals TV5 Monde en TVE Internacional) ook HbbTV wordt aangeboden. Het grootste interactieve aanbod via HbbTV in Nederland is dus voor de satellietkijker weggelegd.
Antwoord


Berichten in dit topic
RE: Met de satteliet wordt het een mooie sportzomer: - door natte - 08-06-2014, 12:41