Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
IBM presenteert processor gebaseerd op menselijk brein
#1
IBM heeft zijn TrueNorth-chip gepresenteerd; een processor die werkt als het menselijke brein.

Traditionele computers werken volgens het 'Von Neumann'-model: gegevens worden opeenvolgend verwerkt. Hersenen voeren verschillende processen echter tegelijkertijd uit en leggen zelf verbindingen tussen de verschillende onderdelen van het brein.

De nieuwe chip van IBM werkt meer als het menselijke brein: het heeft verschillende kernen die allemaal hun eigen processor, geheugen en communicatie-eenheden hebben die tegelijktijdig werken en kunnen communiceren met elkaar.
De chip is bovendien heel erg energiezuindig: het verbruikt minder energie dan een gehoorapparaat. Wanneer de chip op de markt verschijnt, zal het volgens IBM werken als het 'siliconen brein van de 'Internet of Things' en de mobiele technologie-industrie zoals we het nu kennen veranderen, aldus Computerworld.
Het huidige prototype van de processor heeft 5,4 miljoen transistors in een netwerk van 4096 'neurosnaptische kernen' en kan 4096 miljoen 'synapsen' (verbindingen) produceren. Een eerder prototype uit 2011 had nog 260.000 synapsen.

IBM heeft ook zestien van dit soort processoren naast elkaar aan elkaar gekoppeld om te demonstreren dat de processoren ook kunnen samenwerken.

Programmeertaal
Vorig jaar onthulde IBM ook al een nieuwe computertaal voor het TrueNorth-ecosysteem, omdat de nieuwe manier van gegevens verwerken ook een nieuwe manier van programmeren nodig is.
IBM werkt sinds 2008 aan het TrueNorth-ecosysteem, waarbij het gesteund wordt door DARPA, de onderzoekstak van het Amerikaanse leger.
Eerder noemde hoofdonderzoeker Dharmendra Modha het nieuwe ecosysteem het 'keerpunt in de informatietechnologie'. "Het tijdperk van de programmeerbare computer wordt overtroffen door het tijdperk van de cognitieve computer", aldus de onderzoekster.
Antwoord


Berichten in dit topic
IBM presenteert processor gebaseerd op menselijk brein - door zorro123 - 10-08-2014, 00:46