Belgische minister wil bij veiling ruimte maken voor vierde mobiele netwerk
#2
Vicepremier en minister van Telecom Alexander De Croo wil volgend jaar bij de veiling van de nieuwe 4G- en 5G-licenties een vierde netwerkoperator toegang geven tot de Belgische mobiele markt. Die markt is nu verdeeld tussen Orange, Proximus en Telenet. Landen met vier mobiele netwerken kennen lagere prijzen voor mobiele data, een hoger datagebruik en meer investeringen, meldt de bewindsman in een nieuwsbericht.
In het voorjaar van 2019 vindt er een nieuwe spectrumveiling plaats. Naast de bestaande mobiele frequenties waarvan de licenties in maart 2021 aflopen (900, 1800 en 2600 MHz-banden), zullen ook nieuwe frequenties geveild, voornamelijk voor het gebruik van 5G vanaf 2020 (700, 1400, 3600 MHz-banden).
Minister De Croo wil de veiling van de licenties aangrijpen om een vierde mobiel netwerk toe te laten. Dat zou gebeuren door een bepaald gedeelte van het spectrum voor te behouden voor een nieuwkomer.

Gebruik mobiele data lager dan in andere EU-landen

De Croo: “België scoort vandaag bijzonder zwak in het gebruik van mobiele data. Tegelijk liggen de prijzen voor mobiele data bij ons een pak hoger dan in andere landen. Door ruimte te creëren voor een nieuw, vierde mobiel netwerk zorgen we voor extra investeringen, sterkere prijsconcurrentie en lagere prijzen voor de consument.”

De Croo spreekt van een unieke kans om de Belgische markt opnieuw te ordenen, door een combinatie van factoren:

De nieuwe licenties krijgen een looptijd van twintig jaar.
Er komt een technologieshift aan van 4G naar 5G. Een nieuwe operator kan onmiddellijk starten met de bouw van een nieuw 5G-netwerk en zal de andere operatoren stimuleren om ook snel 5G uit te rollen.
De nieuwe marktanalyse van telecomregulator BIPT maakt het ook mogelijk dat een vierde speler niet alleen een mobiel netwerk kan uitbouwen, maar aan een redelijke prijs ook toegang krijgt tot kabel en fiber.
De veiling van het spectrum zou zo’n 700 miljoen euro kunnen opbrengen. De Belgische overheid wil de opbrengst deels besteden aan terugdringing van de staatsschuld, deels aanwenden voor de begroting.

Vierde MNO in 3G-tijdperk

De uitrol van een vierde mobiele netwerk is een politieke wens met een voorgeschiedenis. Al bij de UMTS-veiling was er een vierde licentie, die echter niet verkocht werd. De Belgische overheid heeft een wettelijke regeling ontwikkeld waarbij de bestaande operatoren een deel van hun 900 en 1800 spectrum moesten afstaan. De vierde operator zou dan in drie frequentiebanden kunnen lanceren.

Telenet was lange tijd de gedoodverfde kandidaat voor die rol. Dat veranderde echter toen het BIPT via een marktanalyse besloot om de kabel in Vlaanderen open te stellen. Telenet zag daarop af van een eigen netwerk, maar werd MVNO op het netwerk van Mobistar, nu Orange Belgium. Nog later werd Base (KPN Belgium) overgenomen. Telenet heeft nu dus een eigen mobiel netwerk.
Antwoord


Berichten in dit topic
RE: Belgische minister wil bij veiling ruimte maken voor vierde mobiele netwerk - door master-magic - 14-06-2018, 18:07



Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)