BIPT gaat vrij 2,6 GHz-spectrum veilen op verzoek Citymesh
#1
Op aanvraag van het Brugse Citymesh stelt het BIPT het nog vrije spectrum van de 4G-frequentieband 2,6 GHz ter beschikking na een nog te organiseren spectrumveiling. De telecomtoezichthouder wil zo een toenemende vraag voor spectrum op de markt beantwoorden op basis van het bestaande wetgevende kader.

Citymesh-CEO Mitch de Geest heeft de belangstelling voor het spectrum bevestigd aan De Tijd. Citymesh zet nu al private bedrijfsnetwerken op. Het gebruikt daarvoor spectrum op de 3,5 GHz-frequentieband, dat het in 2015 verwierf. Met het extra (4G-)spectrum wil het bedrijf samen met andere partijen zijn zakelijke mobiele connectiviteitsdiensten uitbreiden.

Het BIPT wijst frequentiebanden toe aan operators om het radiospectrum optimaal te gebruiken. Na de begin deze maand gepubliceerde plannen om de 2G/3G-vergunningen te verlengen en de aankondiging dat het BIPT zal overgaan tot het toekennen van voorlopige 5G-gebruiksrechten in de band 3600-3800 MHz, neemt het BIPT naar eigen zeggen een nieuw initiatief om bijkomend spectrum (in de 2,6 GHz-frequentieband) aan marktpartijen aan te bieden.

De toekenning van dit spectrum is gebaseerd op een koninklijk besluit van 22 december 2010 betreffende radiotoegang in de frequentieband 2500-2690 MHz, evenals het huidige artikel 30 van de wet van 13 juni 2005 betreffende de elektronische communicatie. In 2011 werd het spectrum in deze frequentieband (destijds voorzien voor 4G diensten) al ter veiling aangeboden. Na deze eerste 4G-veiling bleef echter één blok onverkocht. In 2013 volgde met de 800 MHz een tweede zogenaamde '4G'-veiling.

Interesse voor vrij 2,6 GHz-spectrum

Voor het bovengenoemde vrije blok van 15 MHz duplex (2520-2535MHz/2640-2655 MHz), had het BIPT tot nu toe geen vraag uit de markt gekregen. Een Belgische onderneming heeft nu echter wel interesse getoond voor het verkrijgen van het nog beschikbare spectrum in deze 2,6 GHz frequentieband.

Onder het bestaande wettelijke kader dient het BIPT dan een veiling te organiseren. Voorafgaand aan de veiling nodigt het BIPT belangstellende partijen uit om zich aan te melden. Voor het ter beschikking stellen van het nog vrije spectrum door middel van een nieuwe veiling zijn geen bijkomende wetgevende acties vereist.

De houder van de uiteindelijke vergunning kan met de toegewezen frequenties een nationaal 2600 MHz-netwerk kunnen aanleggen. De 2,6 GHz frequentieband wordt vooral gebruikt als een capaciteitsband om dekking te bieden in dichtbevolkte gebieden. De band wordt momenteel vooral gebruikt voor 4G-toepassingen, maar kan in de toekomst ook gebruikt worden voor 5G. Er zijn geen dekkingsvereisten verbonden aan deze spectrumband.

Proximus, Orange, Telenet van veiling uitgesloten

Er is één vergunning beschikbaar, die 2x15 MHz spectrum omvat, met een gebruikslicentie voor een periode van 15 jaar, van 2020 tot 2035. Aangezien er een spectrumcap (een maximale hoeveelheid spectrum die éénzelfde partij kan aanwerven) van 2 maal 20 MHz werd ingesteld zijn de bestaande vergunningshouders in deze band uitgesloten. Proximus en Orange beschikken in deze band al over tweemaal 20 MHz en Telenet over tweemaal 15 MHz.

De minimumprijs per vergunning bedraagt 15,010 miljoen euro. Er zijn geen specifieke dekkingsvoorwaarden verbonden aan deze band. Het gebruikte veilingtype is een meerrondenveiling bij opbod, die ook is gebruikt bij de vorige toewijzingen van spectrum voor mobiele diensten in België.

Het BIPT heeft ook het informatiememorandum gepubliceerd voor de toekenning van de spectrumvergunning, die gebruikt zal worden om mobiele breedbanddiensten te verstrekken. Het document bevat onder andere de voorwaarden die aan de vergunning gekoppeld zijn. Het is beschikbaar op de website www.bipt.be. Het informatiememorandum verstrekt beknopte informatie voor kandidaten die wensen te bieden.
Antwoord


Berichten in dit topic
BIPT gaat vrij 2,6 GHz-spectrum veilen op verzoek Citymesh - door master-magic - 21-02-2020, 18:52



Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)