Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
voor cd: rtl z een herhaalzender?
#1
RTL Nederland is druk bezig het nieuwe 24-uurskanaal RTL Z in de steigers te zetten. De nieuwe zender begint op 7 september met uitzenden. RTL is op zoek naar redacteuren.

RTL Z maakt op dit moment onderdeel van de dagprogrammering van mannenzender RTL 7 uit. Het gaat echter als zelfstandig 24 uurs-nieuwskanaal vanaf 7 september verder. RTL Z wordt bij aanbieders onderdeel van het digitaal basispakket. RTL Nederland voert op dit moment onderhandelingen met aanbieders. Verder zoekt RTL ook naar meer dan twintig nieuwe personeelsleden om de huidige nieuwsredactie van RTL Nieuws en RTL Z te versterken. Het gaat hierbij hoofdzakelijk om redacteuren.
Antwoord
#2
er zijn nog geen genoeg zakenzenders !!!!!
onnodige bandbreedte verspilling als ze die op een transponder zetten.
Antwoord
#3
Nieuwszender RTL Z staat in de steigers. De eerste uitzending vindt op 7 september plaats. De studio is in ieder geval hiervoor klaar. Dat meldt Broadcast Magazine op basis van Twitterberichten van medewerkers van RTL Z.

RTL Z is de vijfde zender van RTL Nederland dat in het digitale basispakket wordt aangeboden. In ieder geval met Ziggo, KPN – alsmede serviceproviders die tv- en radiodiensten van KPN Wholesale en Glashart Media afnamen – en Vodafone heeft RTL Nederland voor RTL Z distributieovereenkomsten gesloten. Alle abonnees van deze aanbieders kunnen op 7 september naar de nieuwe studio van RTL Z kijken. Deze is volgens medewerkers van de nieuwszender klaar voor gebruik.

RTL PIONIERT MET NIEUWSZENDER

Marco Louwerens, zenderdirecteur RTL Z: "Een eigen tv-kanaal vormgeven voor RTL Z is een bijzondere uitdaging. We richten ons op een doelgroep die nu nog geen eigen plek heeft in het huidige televisielandschap en dat is pionieren. De avondprogrammering van Z wordt totaal nieuw. Natuurlijk met veel nieuws en achtergronden, maar zeker ook entertainment in de vorm van documentaires en formats als Bright TV, dat zicht focust op de nieuwste gadgets en technologische ontwikkelingen. Momenteel zijn we ook druk bezig met het aankopen van programma’s en documentaires die passen bij de nieuwe koers van Z.”
Antwoord
#4
De kans is klein dat nieuwszender RTL Z vanaf de eerste uitzending op 7 september bij CanalDigitaal en Online.nl te zien is. M7 Group – eigenaar van deze aanbieders – is de twee na grootste aanbieder van Nederland.

Toen al liet M7 Group in een reactie weten dat vanwege de voorwaarden er slechts een kleine kans is op doorgifte van de nieuwszender bij CanalDigitaal en Online.nl. Deze situatie is in de afgelopen weken niet gewijzigd en de verwachting is dat dit ook op korte termijn niet gaat gebeuren. M7 Group is de grootste aanbieder waarmee RTL Nederland nog geen doorgifteovereenkomst heeft.

Abonnees van aanbieders die RTL Z niet doorgeven, kunnen wel online naar de nieuwszender kijken. Binnenkort verschijnt hiervoor onder meer een RTL Z-app voor tablet en smartphone.
Antwoord
#5
Tijdens de perspresentatie van de najaarsprogrammering van RTL Nederland werd meer informatie over de nieuwe nieuwszender RTL Z bekend. Om RTL Z onder de aandacht van kijkers te brengen, wordt op alle RTL-zenders regelmatig een zogenaamde teacher-promotiecommercial uitgezonden. RTL Z moet een volwaardig nieuwsplatform worden met plek voor nieuws, informatie en inspiratie voor ondernemende mensen. RTL Z wordt dan ook meer dan een eigen lineaire zender. Het nieuwsplatform bestaat uit een website, app en events. Het nieuwe RTL Z richt zich voortaan op de pijlers nieuws, business, finance, tech en life.

RTL Z IS POSITIEF

Joris van Lierop, uitgever RTL Nieuwsgroep: "Het nieuwe RTL Z is positief en kijkt vooruit. RTL Z onderzoekt de feiten en laat zien waar de kansen liggen. We zijn er voor mensen met ambitie. Nieuwsgierige mensen die vooruit willen en ondernemend in het leven staan. Jong en oud, man en vrouw, van MKB tot grootzakelijk, van apotheker tot ZZP-er, van ondernemers tot professionals uit het bedrijfsleven. Dit alles onder de noemer: Business, not as usual."

RTL Z GEEFT DOELGROEP EIGEN PLEK

Marco Louwerens, zenderdirecteur RTL Z: "Onze doelgroep heeft nu nog geen eigen plek in het zenderlandschap. Natuurlijk zijn er genoeg interessante televisieprogramma’s te noemen, maar met het nieuwe Z bieden we een plek die altijd en overal voorziet in de behoeften en interesses van ondernemende mensen."

RTL Z NIET IN BUITENGEBIEDEN

RTL Z heeft vanwege doorgifte bij Ziggo en KPN een potentieel bereik van 99 procent van de Nederlandse huishoudens. Alleen voor inwoners van buitengebieden zonder kabel, glasvezel en waar via koperdraad geen tv-diensten geleverd kunnen worden, is het nog onzeker dat men naar het zelfstandige kanaal RTL Z kan kijken. Met M7 Group – dat voor deze groep huishoudens via CanalDigitaal via satelliet een tv-aanbod heeft – is nog geen doorgifte-overeenkomst bereikt. Digitenne – een andere tv-dienst die veel in buitengebieden wordt gebruikt en eigendom van KPN is – gaat RTL Z vooralsnog ook niet doorgeven.

OOK AVONDPROGRAMMERING

RTL Z wordt overdag en ’s avonds geen home- of teleshoppingkanaal. Overdag ligt de nadruk op algemeen en financieel economisch nieuws. De live-uitzendingen van RTL Z beginnen om 08.30 uur. In de avond is er een horizontale programmering met eigen programma’s zoals Van Liempt Live met Paul van Liempt en Z Talks met Jim Stolze. Verder is RTL Z de plek van RTL waar breaking news wordt uitgezonden. Hieronder de avondprogrammering van RTL Z.
Antwoord
#6
Honderdduizenden kijkers moeten het volgende week zonder economisch nieuws van RTL Z doen. RTL stopt wijzigt vanaf maandag 7 september de dagprogrammering van RTL 7, die volledig uit RTL Z bestaat.

RTL Z wordt maandag een zelfstandige lineaire zender binnen de RTL Nederland familie. RTL Z is echter vooralsnog alleen bij Ziggo, KPN Interactieve TV inclusief de dienstverlenende dochterbedrijven KPN Wholesale en Glashart Media en Vodafone te bekijken. Met andere aanbieders is RTL Nederland in gesprek. De onderhandelingen lopen vanwege de hoge doorgifte-eisen – hoge dooorgifteprijs, onderdeel van basispakket en plaats in de zenderlijst stroef. Zo is de zender vanaf de eerste uitzenddag niet bij CanalDigitaal te bekijken.

HERHALINGEN VULLEN DAGPROGRAMMERING RTL 7

Het verdwijnen van RTL Z uit de dagprogrammering is door twee RTL-woordvoersters bevestigd. Op RTL 7 zijn vanaf 7 september overdags herhalingen van afleveringen van eerder door RTL uitgezonden series te zien. Het gaat hier onder meer om afleveringen van De Pfaffs, My Name is Earl, How I Met Your Mother en Operations Repo.
Antwoord
#7
RTL Z is vanaf maandag 7 september als zelfstandig lineair kanaal bij Ziggo, KPN en Vodafone te bekijken. Met andere aanbieders is er nog geen overeenkomst. Maar de druk wordt nu opgevoerd.

Tot voor kort werd ervan uitgegaan dat RTL Z als onderdeel van de dagprogrammering van RTL 7 bij aanbieders die met RTL Nederland nog geen distributieovereenkomst voor RTL Z bereikt hebben nog enige tijd in de huidige vorm bekeken kon worden. De werkelijkheid is echter anders. RTL 7 gaat de dagprogrammering vanaf het begin van RTL Z als zelfstandig lineair kanaal wijzigen. De programmablok RTL Z dat de gehele dagprogrammering van RTL 7 vulde, wordt geschrapt. Hiervoor komen eerder uitgezonden afleveringen van series en realityprogramma’s terug in de plaats.  Het gaat hierbij onder meer om series als Cops, Flodder en De Pfaffs.

Druk op aanbieders wordt opgevoerd

Door de wijziging de het programmaschema wordt de druk opgevoerd op aanbieders die nog geen overeenkomst voor de doorgifte van RTL Z hebben. Honderdduizenden tv-aansluitingen in Nederland kunnen vanaf 7 september niet lineair meer naar het economisch nieuws van RTL Z kijken. Dit los van de nieuwe informatieve en nieuwsprogramma’s die RTL Z – veelal horizontaal – in de avond gaat uitzenden. Tevens wordt RTL Z de zogenaamde breaking news-zender van alle RTL-zenders. De kans is groot dat abonnees van aanbieders die de nieuwe nieuwszender van het begin niet gaat aanbieden bij hun aanbieder naar RTL Z gaan vragen.
Hoge doorgifte-eisen RTL Z

Dat veel middelkleine en kleine aanbieders tot op dit moment nog niet met RTL Nederland een doorgifteovereenkomst voor RTL Z gesloten hebben, komt door de doorgifte-eisen worden gesteld. Zo zou de doorgiftevergoeding per abonnee te hoog voor een digitaal basiskanaal. Dat zou op termijn kunnen leiden tot verhoging van het tv-abonnement. Doorgifte in een aanvullend pakket – dat betaling van een hogere doorgifteprijs rechtvaardigt – is niet bespreekbaar omdat RTL Z een digitaal basispakketzender is. Daarnaast speelt de wens richting aanbieders voorin de zenderlijst op voorkeuzekanaal 11. Een andere positie in de zenderlijst kan tot een hogere doorgiftevergoeding voor de aanbieder leiden.
Antwoord
#8
Het nieuwe 24-uurs businessnieuwskanaal RTL Z heeft na het verlaten van RTL 7 het grootste deel van haar doelgroep, het bedrijfsleven, in elk geval overdag verloren als tv-kijker. 

RTL Z is in haar nieuwe opzet maandag 7 september begonnen op het netwerk van Ziggo (gecodeerd in HD kanaal 12 en SD kanaal 975) en bij KPN evenals Vodafone en Telfort. In tegenstelling tot eerdere berichten dat de dagprogrammering, waarin ook weinig is veranderd, voorlopig door zou gaan op RTL 7 is dit niet het geval. Daarmee verliest RTL Z wel het merendeel van de kijkers die overdag op kantoor de zender volgden.

KPN TV OF ZIGGO TV WEINIG GEBRUIKT IN KANTOREN

Het bedrijfsleven heeft, voor zover daar al televisieprogramma's aanstaan, gezien de locaties die veelal op industriegebieden of andere afgelegen plekken zijn, geen toegang tot de consumentenplatforms van Ziggo en KPN. Meestal wordt hier televisie ontvangen via Digitenne of CanalDigitaal en als daar al een kabelaansluiting is wordt ook nog vaak analoge tv gebruikt.
Enkel kantoren en bedrijven die digitale tv-decoders van Ziggo of KPN gebruiken, kunnen daarom nu nog het nieuws en de beurskoersen op RTL Z live volgen.
Eerder werd al duidelijk dat RTL Z veel potentiële kijkers verliest omdat de zender (nog) niet op de platformen van CanalDigitaal, Caiway Kabelnoord, Delta, Digitenne en ook niet op de analoge kabel zit. Het digitale signaal bij Ziggo wordt binnenkort wél ongecodeerd. RTL Z biedt via haar nieuwe site wel de mogelijkheid tot het terugkijken van uitzendingen via het platform RTLXL en via RTLNieuws is ook een livestream te zien (alleen in Nederland).
Antwoord
#9
Kabelbedrijf Stichting Kabel Veendam (SKV) heeft in een uitleg aan klanten over het nog niet doorgeven van nieuwszender RTL Z de hoge doorgifte-eisen van RTL Nederland bevestigd.

Nu RTL Z met uitzenden is begonnen, blijkt dat onder meer CanalDigitaal de zender RTL Z nog niet doorgeeft. Alle aanbieders zeggen wel dat ze nog in onderhandeling met RTL Nederland zijn.

EISEN RTL Z VOOR VEEL AANBIEDERS TE GORTIG

In een uitleg aan klanten stelt SKV het volgende: "RTL Nederland is met diverse kabelaanbieders, waaronder SKV, nog in gesprek over de doorgifte voorwaarden van de nieuwe zender. De onderhandelingen zijn vanwege de doorgifte-eisen, technische eisen, hoogte van het doorgiftetarief, opname in het basispakket en plaats in de zenderlijst gecompliceerd."

RTL BLIJFT BREDE VERSPREIDING NASTREVEN

RTL Nederland heeft als doel dat alle Nederlanders naar RTL Z kunnen kijken. "RTL Z wil graag door alle distributeurs doorgegeven worden. We zijn met iedereen in gesprek en hopen zo snel mogelijk positief nieuws te brengen zodat heel Nederland kan kijken", aldus een persverklaring van het mediabedrijf.
Antwoord
#10
Nederlanders die in het buitenland zijn, klagen dat ze niet meer naar RTL Z kunnen kijken. Tot enige dagen geleden was RTL Z overdags via RTL 7 te bekijken.

In West-Europa kijken honderdduizenden Nederlanders in de vakantieperiode via de satelliet naar Nederlandse tv-zenders. RTL Z is op dit moment als zelfstandig lineaire zender nog niet bij CanalDigitaal te bekijken. RTL Nederland en M7 Group – eigenaar van de Nederlandse aanbieders CanalDigitaal en Online.nl – zijn nog steeds in gesprek over doorgifte van RTL Z. Dat betekent dat deze groep kijkers het voorlopig zonder financieel economisch nieuws en breaking news van de eerste echte Nederlandse 24-uurs nieuwszender moeten stellen. Onduidelijk is of – en zo ja, op welke termijn – de onderhandelingen over doorgifte van RTL Z bij CanalDigitaal succesvol worden afgerond.

GEOBLOCKING OP LIVESTREAM RTL Z

Waar men in Nederland bij niet lineaire doorgifte van RTL Z nog kan terugvallen op de livestream van RTL Z is dat in het buitenland niet zonder technische aanpassingen mogelijk. Als eerste moet men over een stabiele internetverbinding beschikken. Daarnaast is de livestream van RTL Z voorzien van geoblocking. Dat wil zeggen dat alleen via een Nederlands IP-adres naar de livestream gekeken kan worden. Via een VPN- of DNS-diensten kan eventueel een Nederlands IP-adres nagebootst worden.

RTL Z IN BUITENGEBIEDEN

Dezelfde problematiek speelt in veel huishoudens in Nederlandse buitengebieden. Daar kan men wel naar de livestream van RTL Z kijken, maar daar loopt men in sommige vallen tegen lage internetsnelheden op. Lineair kan men in onbekabelde buitengebieden niet naar RTL Z kijken. Niet alleen CanalDigitaal, maar ook Digitenne een tv-product van KPN geeft RTL Z niet lineair door. KPN heeft voor Interactieve TV wel een overeenkomst met RTL Nederland over de doorgifte van RTL Z. Bij Digitenne loopt men vooralsnog tegen bandbreedtebeperkingen aan en is op dit moment doorgifte nog niet mogelijk.
Antwoord