Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BIPT nieuws
#11
Europa sleept België voor de rechter omdat regering BIPT niet loslaat

De Europese Commissie stapt naar het Europees Hof van Justitie omdat België de onafhankelijkheid van de Post- en telecomregulator BIPT te weinig garandeert. De nieuwe regering is wel van plan daar werk van te maken.
Het BIPT is een onafhankelijke regulator. Maar in de wet staat dat de ministerraad onder omstandigheden bepaalde beslissingen kan schrappen. Ook moet de strategie van de organisatie het fiat krijgen van de regering. Dat kan niet volgens Europa omdat het de regulator zo beperkt in zijn vrijheid om regels op te leggen of te schrappen.

De rechtszaak komt niet onverwacht. De verplichting om politieke invloed te voorkomen is er sinds 2009 en in april van dit jaar kreeg ons land al een formeel verzoek om de wet aan te passen. Ook N-VA-kamerlid Peter Dedecker kaartte de kwestie al enkele keren aan in de vorige legislatuur.

De vraag is of er ook echt een veroordeling komt, want intussen staat een onafhankelijker BIPT wel in het regeerakkoord van Michel I "Het was een absolute vereiste van ons om de onafhankelijkheid van het BIPT te versterken," zegt Dedecker. "We hebben onder Vande Lanotte (voormalig sp.a-minister van Economie, en zo verantwoordelijk voor Telecom, nvdr) zitten hameren op een versterking en de Europese Commissie geeft ons daarin gelijk."

In de nieuwe regering is Telecom een aparte bevoegdheid onder Alexander De Croo (Open Vld). "Het spreekt voor zich dat een regulator in volledige onafhankelijkheid moet kunnen werken. In de feiten opereert de regulator vandaag al onafhankelijk. Maar we moeten dit ook juridisch betonneren zodat hier geen enkele twijfel kan over zijn", stelt de woordvoerder van vicepremier en minister van Telecom Alexander De Croo (Open Vld) in een reactie aan Belga.

Een timing om het BIPT onafhankelijker te maken is er volgens Dedecker nog niet. Maar dat ze er komt lijkt onafwendbaar. "Er is een duidelijk engagement," klinkt het bij Dedecker. Mogelijk kan dat het Europees Hof van Justitie gunstig stemmen wanneer de zaak voorkomt.
Antwoord
#12
BIPT wil mobiele gespreksafgifte 37% verlagen

Het BIPT heeft een marktbesluit geschreven voor mobiele gespreksafgifte (MTR). Het concept wordt nog tot medio oktober publiekelijk geconsulteerd. Na de in deze analyse gebruikelijke stappen wijst BIPT zeven mobiele aanbieders aan als partij met aanmerkelijke marktmacht, namelijk Base, Join Experience, Lycamobile, Mobistar, Proximus, Telenet en Voxbone. Er worden verplichtingen opgelegd in de sfeer van toegang, non-discriminatie, transparantie en prijscontrole.
Voor het vaststellen van de tariefregulering is een bottom-up benadering gebruikt om een "zuivere" of "pure" LRIC vast te stellen voor een hypothetisch efficiënte operator. Het voorgestelde tarief van gemiddeld 0,74 cent per minuut betekent een daling van 37 procent ten opzichte van het in 2013 geldende tarief voor MTR.
Antwoord
#13
dat ze liever internet verplicht goedkoop maken
Antwoord
#14
(22-09-2015, 17:32)natte schreef: dat ze liever internet verplicht goedkoop maken

dat zit in de meeste mobiele aanbieders gratis erbij als je voor een abbo kiest of kaart.
Antwoord
#15
oktober : promotie gratis mobiel internet

België doet het in Europa meer dan goed wanneer we kijken naar ‘vaste’ netwerken, zegt vice-eersteminister Alexander De Croo. Op vlak van mobiel internet is er echter nog veel ruimte voor progressie. Met een aanwezigheid op het mobiele internet van slechts 47 procent van de mobiele gebruikers, loopt België net geen 20 procent achter op het Europese gemiddelde. Vooral bij 55 plussers scoort ons land slecht.

Volgens De Croo valt deze achterstand vooral te wijten aan het gebrek aan concurrentie bij het implementeren van 3G en 4G. Aangezien marktonderzoek uitwees dat de Belgen doorgaans zeer tevreden zijn van hun gekozen operator, vormt dit natuurlijk geen stimulans om te verbeteren. Daarnaast zou de gebruiker mobiel internet vaak aanzien als complex en duur.

Oktober moet daarom volledig in het teken staan van aanmoediging en bekendmaking. In juni begon het team van De Croo reeds met gewaarmaking van veiligheid. Het doel was toen om mensen te helpen het geschikte telecomabonnement te vinden. Nu richt Surfmobile zich op het volgende luik: surfen. Samen met 14 telecomoperatoren, waaronder Mobile Vikings, Proximus, Base en Telenet, wil het Bipt mensen laten proeven van mobiel internet.

Mobile Vikings daagt alle telecomoperatoren uit om het laatste weekend van oktober alle gebruikers gratis onbeperkt mobiel internet aan te bieden. Op zijn website legt het bijvoorbeeld uit hoe iemand van zijn smartphone een hotspot kan maken, zodat werkelijk iedereen – klant bij Mobile Vikings of niet – kan genieten van gratis internet. Base antwoordt door het eerste weekend van oktober gratis te maken en het datavolume van zijn packs te verdubbelen, terwijl Proximus één gigabyte gratis geeft aan nieuwe gebruikers. Ook bieden zij tot 1 november 25 GB internet aan voor 10 euro.
Antwoord
#16
leuk,eind oktober kan ik dus gratis surfen,eens moeten testen,heb nog een project waarmee ik dat kan gebruiken om te testen.
Antwoord
#17
ik doe mee Angel
Antwoord
#18
op 24 en 25 Oktober 2015 krijgt elke Mobile Viking klant een bundle van 5GB internet op zijn gsm.
dus profiteer er van Wink
Antwoord
#19
(23-10-2015, 16:00)master-magic schreef: op 24 en 25 Oktober 2015 krijgt elke Mobile Viking klant een bundle van 5GB internet op zijn gsm.
dus profiteer er van Wink

hahaha master is dus ne viking klant Tongue
Antwoord
#20
BIPT wijzigt regels voor vermelding downloadsnelheden

Het BIPT consulteert de spelregels voor transparantie over internetsnelheden. De Europese verordening van november (netneutraliteit, roaming) brengt ook met zich mee dat aanbieders hun klanten goed moeten informeren over snelheden. Er is gekozen voor een beperkte verplichting, in de vorm van een statische tabel met downloadsnelheden per adres.
De Europese verordening gaat op drie punten verder dan de huidige regels. De definitie van snelheid is iets anders en maakt geen onderscheid meer tussen piekuren en daluren. Verder gaan de verplichtingen ook gelden voor aanbieders van mobiel internet. Bestaande wetgeving (bij besluit van van 4 december 2012) wordt daarvoor aangevuld. Marktpartijen kunnen nog tot en met 17 augustus reageren in een openbare consultatie.

BIPT beperkt de wijzigingen tot informatie die ISP’s vooraf moeten aanbieden, dus voordat de eindgebruiker een abonnement neemt. De operators hoeven daarom ook maar één keer per jaar te rapporteren over de performance van hun netwerk(en). Het BIPT kiest hiermee een beperkte invulling van het verplichte ‘toezichtsmechanisme’.

Die rapportages moeten in ieder geval voor DSL gegevens bevatten over het type lijn (zoals ADSL of VDSL) en de lengte van de koperlijn, omdat die lengte sterke invloed heeft op de internetsnelheden. Voor de kabel is het aantal huishoudens achter één node het meest relevant, omdat dat getal bepalend is voor de gedeelde capaciteit. Het signaal wordt immers meerdere keren versterkt, waardoor de afhankelijkheid van afstand niet of nauwelijks een factor is.

Naar de consument moet een provider uitleg geven over de minimale; normale; maximale en geadverteerde snelheid. Ook het downloadvolume moet bekend zijn. Deze snelheidsopgaven moeten voor DSL worden uitgesplitst al naar gelang het type vaste aansluiting, namelijk ADSL/Reach Extended ADSL danwel ADSL2+ danwel of VDSL2. Voor kabel is het aantal huishoudens achter de node van belang, namelijk 0-500, 500-100, 1000-1500 of meer dan 1500.
Antwoord