Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proximus: '5G pas in 2020 beschikbaar'
#1
Telecombedrijf Proximus gaat als eerste in België de 5G-technologie uittesten, die nog snellere internetverbindingen toelaat. Het is wel nog jaren wachten vooraleer de Belg de voordelen van deze nieuwe technologie zal kunnen ervaren. Eerst is het de beurt aan 4,5G, dat volgend jaar in een aantal steden wordt geïntroduceerd.

5G laat in een testomgeving snelheden toe tot 70 gigabit per seconde, wat honderd keer sneller is dan het huidige 4G. Concreet zou men hiermee een film in slechts enkele seconden kunnen downloaden. 5G zit nog in een testfase. Die technologie zal volgens de verwachtingen pas tegen 2020 beschikbaar zal zijn.

Geert Standaert, hoofd technologie bij Proximus, wijst erop dat deze technologie nodig is om te beantwoorden aan de forse stijging van het mobiele dataverkeer. Dat zou tegen 2020 verachtvoudigen, verwachten analisten. Niet alleen omdat steeds meer mensen een smartphone gebruiken en video explosief groeit, maar ook doordat apparatuur steeds meer met elkaar communiceert via het internet. Het gaat dan bijvoorbeeld om slimme bewakingscamera's of thermostaten. In de toekomst komen daar ook nieuwe toepassingen bij zoals zelfrijdende auto's, waardoor internetverbindingen dus razendsnel en zonder hapering moeten kunnen functioneren.

Proximus werkt voor de test samen met het Chinese Huawei, dat internationaal pioniert. De bedoeling van de samenwerking is om zaken uit een labo-omgeving in het echte leven te gaan uittesten, legt Standaert uit. 'We willen een heel goed begrip krijgen van de mogelijkheden van 5G. Dan kunnen we daar, bij de investeringen in ons netwerk, nu al rekening mee houden'.

1 miljard euro

Proximus investeert jaarlijks zo'n 1 miljard euro in zijn netwerk en is klassiek voorloper voor wat de introductie van nieuwe technologieën betreft. Voor 5G volstaat het niet om enkel grote antennes te vervangen, het netwerk moet op bepaalde drukke plaatsen ook worden 'verdicht'. Proximus heeft hiervoor al een test lopen in het centrum van Antwerpen, waar dertien zogenaamde 'small cells' of kleine antennes werden geplaatst om de snelheid van de netwerkverbinding op piekmomenten te verbeteren. Volgend jaar zullen ook andere plaatsen volgen, waar er nood is aan extra densiteit, aldus Standaert.

Tegelijk wordt in 2017 gestart met het uittesten van 4,5G in een aantal Belgische steden. Die technologie laat een pieksnelheid toe van 450 megabit per seconde, driemaal sneller dan 4G. Tegen 2020-2021 moet nagenoeg heel België gedekt zijn. De strenge stralingsnormen in Brussel stellen volgens Standaert in de eerste fase geen probleem voor de noodzakelijke verdere verdichting van het netwerk in de hoofdstad. Maar op langere termijn, en rekening houdend met de noodzaak van extra spectrum bij de komst van 5G, pleit het telecombedrijf voor 'een duidelijk wetgevend kader en een heroriëntering van de reglementering om investeringen in snelle netwerken aan te moedigen', staat er in het persbericht.
Antwoord
#2
Tegen dan mag men weer uitkijken voor een nieuwe smartphone
Antwoord
#3
De komende weken introduceert Proximus VoLTE op het netwerk. Een daarvoor geschikte smartphone kan dan ook bij een telefoongesprek op 4G radio blijven. Dat betekent een snellere call-set up: 2,6 seconden in plaats van 7 seconden – en de mogelijkheid om gelijktijdig via LTE te surfen. VoLTE wordt vanaf 22 november gefaseerd uitgerold, klanten krijgen per sms bericht wanneer het zo ver is. De uitrol begint bij bepaalde modellen van Samsung, waaronder de Galaxy S6 en S7.

Eerder dit jaar heeft het merk HD Voice geactiveerd op 3G bellen. Deze hogere kwaliteit gesprekken wordt ook voor VoLTE ingezet en in het eerste kwartaal van volgend jaar geschikt gemaakt voor 2G.

4.5G en small cells

De upgrades zij al eerder dit jaar aangekondigd. In afwachting van 5G rolt Proximus in 2017 op een aantal plaatsen 4.5G of 4G+ uit, gebaseerd op de LTE-Advanced-Pro technologie van Huawei. De theoretische downloadsnelheid kan omhoog van 225 Mbps naar 450 Mbps, meldt Chief Technology Officer Geert Standaert aan Telecompaper. Onder laboratoriumcondities is 1 Gbps gehaald. Daarmee kunnen streaming diensten worden aangeboden in een hogere kwaliteit. Volgens metingen van Commscore in het derde kwartaal bood het 4G-netwerk gemiddeld praktijksnelheden van 34,7 Mbps down en 16,6 Mbps up.  

Proximus gaat het netwerk selectief upgraden op drukke locaties. Landelijk dekkend aanbod is niet voorzien voor 2020. Over die periode wordt het netwerk uitgebreid met small cells en sterk verbeterde, deels verglaasde backhaul. De small cells worden in Antwerpen getest, met goede resultaten. Door 13 small cells te plaatsen, kon 12 procent van het verkeer van het macronetwerk worden afgeleid. De outdoor snelheden verbeterden met 50 procent. Indoor lag de snelheid 2-3x zo hoog. In 95 procent van de gevallen wordt een bestand van 10 MB binnen zes seconden gedownload.

Testwerk voor 5G

Proximus meldt dat het samen met Huawei testwerk doet voor 5G. Op frequenties in de 73 GHz-band is in een MU-MIMO testopstelling een datasnelheid gehaald van 70 Gbps. De standaarden voor 5G worden de komende jaren bepaald en hoog spectrum in 60-70 GHz speelt daarin een rol. In millimeter spectrum of de E-band is veel capaciteit beschikbaar voor mobiel internet en voor een interface die lagere (minder dan 1 milliseconde) latency mogelijk moet maken. De keerzijde is dat de natuurkundige eigenschappen van dat spectrum flink afwijken, waarvoor nieuwe apparatuur moet worden ontwikkeld.
Antwoord
#4
Proximus begint in Antwerpen, Charleroi en Gent start met de uitrol van zijn 4,5G-netwerk, als voorloper van het in 2020 verwachte 5 G. Aan de uitrol zijn onder meer snelheidstests voor 4,5G en 5G in mei en november 2016 vooraf gegaan.
Proximus stelt de eerste mobiele operator in België te zijn die zijn mobiele gebruikers de mogelijkheid van 4,5 G te bieden. Concurrent Telenet (eigenaar van mobiele operator Base) is wel bezig met 4,5G-testen, waarbij in samenwerking met ZTE al snelheden tot 1,3 Gbps in een proefopstelling behaald zijn.

Het gemiddelde dataverkeer zal naar verwachting tegen 2020 verachtvoudigen, zo verwacht Proximus, mede door de toename van mobiele data en een intensiever gebruik van video. Vooral toepassingen zoals 2K/4K-video, 360°-video, 'virtual reality' en 'augmented reality' zullen bandbreedte verslinden. 4,5 en daarna 5G moet voldoende capaciteit en snelheid bieden om gebruikers zelfs in dichtbevolkte gebieden de gewenste ervaring te bieden.

Samenwerking met Samsung

Proximus stelt dat klanten met voor 4,5G netwerken geschikte toestellen in staat zullen zijn om maximale downloadsnelheden van 450 Mbps te behalen. De operator werkt met Samsung samen om dergelijke toestellen binnenkort te kunnen lanceren. Mobiele toestellen met een Cat6/7 modem kunnen tot zo’n 300 Mbps aan, toestellen met een Cat 8/9 modem kunnen al tot 450 Mbps halen, maar er zijn nog weinig smartphones met een dergelijke modem beschikbaar.

Op termijn wil Proximus downloadsnelheden tot 1 Gbps op zijn 4,5G-netwerk aanbieden. Dat is mogelijk door middel van carrier aggregatie, waarbij blokken spectrum uit verschillende aan Proximus gelicenseerde frequentiebanden gecombineerd worden. In Nederland passen de mobiele operators carrier aggregatie toe voor hun 4G+/LTE-Advanced mobiele netwerken. Daarbij worden 2,3 of 4 blokken spectrum uit diverse frequentiebanden gebundeld voor meer snelheid en capaciteit.

Proximus blijft naar eigen zeggen ook stevig investeren in zijn bestaande mobiele netwerken door bijkomende mobiele sites te bouwen, zijn capaciteit uit te breiden om de groei van mobiele data te ondersteunen en verder 4G- en 4G+-technologieën voor mobiel breedband internet uit te rollen. De operator stelt op basis van informatie van toezichthouder BIPT nog altijd het best presterende mobiele netwerk te hebben, zowel binnenshuis (4G: 97,7%, 3G: 97%) als buitenshuis (4G: 99,7%, 4G+: 39,4%, 3G: 99,9%). De snelheid (gemiddelde downloadsnelheid voor 4G: 38,3 Mbps, gemiddelde downloadsnelheid voor 3G: 11,2 Mbps) ligt daarnaast bij Proximus gemiddeld hoger dan die van Base en Orange, zoals blijkt uit recente metingen van het onderzoeksbureau Commsquare.

Proximus lanceerde in België in 1994 het eerste mobiele netwerk. In 2004 volgde het 3G-netwerk, in  2012 testte Proximus voor het eerst 4G om 2014 dit netwerk commercieel te lanceren. In 2015 volgde 4G+ in de grote steden, evenals drie andere mobiele innovaties:

Mobile Coverage Extender (om het mobiele bereik te versterken in elke kamer thuis of op kantoor).

Smart Wi-Fi (onderweg automatisch (en gratis) schakelen tussen mobiel internet en WiFi).
LoRa, een technologie die IoT-toepassingen faciliteert.
In 2016 lanceerde Proximus HD voice over 3G en voice over 4G (VoLTE). In november testte Proximus als eerste Belgische operator de 5G-technologie uit met snelheden tot 70 Gbps. In Japan zijn al snelheden tot 100 Gbps gehaald, ruim 100 maal zoveel als met 4G/4G+ mogelijk zijn.
Antwoord
#5
We rollen 4,5G momenteel uit in verschillende steden. Vooral bedrijventerreinen en studentenbuurten profiteren als eerste van deze verbetering. Zo kan je het nu al testen rond de Gentse buurten Overpoort en Zuid, het Eilandje in Antwerpen, de Campussen Heverlee en Arenberg van de KULeuven, HoWest in Brugge en delen van Aalst en Oostduinkerke. In de komende maanden komen daar nog een reeks locaties in onder andere Limburg en Wallonië bij.
Antwoord