Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
VRT stopt met digitale ethertelevisie
#1
De Vlaamse publieke omroep VRT stopt met tv via de ether. Tot 1 december zijn de tv- en radiokanalen van de VRT via DVB-T in eigen beheer in de ether te bekijken.

Als reden geeft VRT dat het mediagebruik aan het veranderen is. Hierdoor kijken minder mensen lineair. Ook is er een groeiende behoefte voor het zelf bepalen waar en wanneer men kijkt. Het online aanbod VRT NU voldoet aan de nieuwe wensen van de kijker. Digitale ethertelevisie in DVB-T voldoet steeds minder. Dit is de belangrijkste reden voor VRT om met de DVB-T verspreiding van kanalen te stoppen.

Bezuiniging

Het lijkt erop dat VRT stopt met DVB-T vanwege bezuinigingen die de publieke omroep van Vlaanderen moet ondergaan. VRT stelt dat de DVB-T verspreiding een grote en niet te verantwoorden investering vergt. Uit onderzoek van VRT blijkt dat slechts 1 procent van de bevolking – rond de 45.000 kijkers – van Vlaanderen digitaal via de ether naar tv kijkt. Een deel van dit aantal kijkers heeft ook nog op andere manieren – bijvoorbeeld via kabel, satelliet en koperdraad – toegang tot de zenders van de VRT. Doordat het stoppen met DVB-T een half jaar van tevoren bekend is gemaakt, hebben de huidige kijkers van digitale ethertelevisie voldoende tijd om een alternatief te zoeken. Als een mogelijk alternatief schuift VRT het eigen online platform VRT NU naar voren.

TV Vlaanderen

Het is overigens niet ondenkbaar dat de tv-kanalen van VRT na 1 december digitaal in de ether blijven uitzenden. Het zou in dat geval echter niet meer om gratis en vrij ontvangbare verspreiding gaan. TV Vlaanderen biedt namelijk in Vlaanderen Antenne TV aan. Bij deze abonnementsdienst worden de belangrijkste Vlaamse commerciële zenders in DVB-T2 aangeboden. De VRT-kanalen zijn op dit moment officieel geen onderdeel van Antenne TV omdat VRT deze in eigen beheer en ongecodeerd via de ether verspreidt. Als TV Vlaanderen in de toekomst via Antenne TV de VRT-zenders wil verspreiden, dient wel een distributieovereenkomst met VRT beklonken te worden.
Antwoord
#2
reactie van VRT naar aanleiding van het stoppen, enkele puntjes:

VRT heeft deze beslissing genomen en kan dit ook op basis van de beheersovereenkomst met de Vlaamse Gmeeenschap. VRT heeft haar voogdijminister ingelicht over haar beslissing. Naar aanleiding van een aantal parlementaire vragen, is hierover ook een discussie gevoerd in het Vlaams parlement.

De technologie is ook niet geschikt om te beantwoorden aan het kijkerscomfort dat de kijker nu en de toekomst verwacht. Ook een transitie naar DVB-T2 zou dit niet opvangen. Daarenboven brengt de aanwending van DVB-T voor de VRT een aanzienlijke kostprijs met zich mee. Een overschakeling naar DVB-T2 zou tot nog een hogere kostprijs hebben geleid.

Wij begrijpen uw punt omtrent de vereiste abonnementskost, maar net zoals u bij DVB-T bepaalde infrastructuur diende aan te schaffen om televisie te kijken, is er voor het bekijken van VRT NU een internetabonnement vereist.
Antwoord
#3
logisch belgie geen dvb-t land he. Wat gaat tv Vlaanderen nu doen.
Antwoord
#4
(19-06-2018, 21:30)natte schreef: logisch belgie geen dvb-t land he. Wat gaat tv Vlaanderen nu doen.

maar niet meer gratis kijken vanaf december naar VRT zenders, enkel nog betalen ervoor want voor internet moet je betalen om ze te zien via VRT.NU Sad
Antwoord
#5
reactie van een Vlaams Volksvertegenwoordiger:

Mijn indruk was dat Minister Gatz ook verrast was door de onbegrijpelijke beslissing van de VRT.
Je kan het pittige debat hierover via deze link bekijken en lezen:

https://www.vlaamsparlement.be/commissie...ag/1259767

Het ziet er echter niet naar uit dat de VRT zijn beslissing zal terugschroeven, maar ik wil u alvast informeren dat ik de kwestie opnieuw op de tafel ga leggen tijdens de bespreking van het jaarverslag van de VRT morgen in de commissie cultuur, live te volgen via de site van het Vlaams Parlement
Antwoord
#6
Jammer voor dvb-t fans
Antwoord
#7
(20-06-2018, 19:44)natte schreef: Jammer voor dvb-t fans
er is al een petitie opgestart om de VRT toch terug te laten komen op hun beslissing, maar vrees ervoor....
Antwoord
#8
Voor tvv dvb-t wordt dit een ramp
Antwoord
#9
(20-06-2018, 21:15)natte schreef: Voor tvv dvb-t wordt dit een ramp

de freq worden toch weer geveild tegen 2020 dacht ik dus ja.....
Antwoord
#10
Vlamingen kunnen nog slechts enkele maanden gratis naar de televisie- en radiozenders van de eigen publieke omroep VRT via de ether kijken en luisteren. En dat is tegen het zere been van veel Vlamingen.

Een petitie moet VRT op andere gedachten brengen. De Vlaamse publieke omroep stopt met ethertelevisie omdat uit onderzoek is gebleken dat slechts 45.000 Vlamingen van ethertelevisie gebruikmaken. Dit is volgens de VRT te weinig om de hoge kosten die ethertelevisie kost te verantwoorden. En net als bij de meeste Europese omroepen moet VRT bezuinigen. Het slachtofferen van de DVB-T uitzending is onderdeel van het bezuinigingsoffer dat de omroep moet brengen.

Online

Online televisie en radio via VRT NU wordt als vervanging voor ethertelevisie naar voren geschoven. Op zich geen vreemde gedachte. Online kijken gaat op langere termijn traditionele lineaire televisie vervangen. Die transitie gaat sneller dan menigeen tot nu toe had verwacht. Maar ook in België geldt dat niet iedereen de beschikking over snel internet heeft. En juist de huishoudens die dit niet hebben, maken veel van de ethertelevisie van VRT gebruik. Reden voor verontruste Vlamingen om een internetpetitie op te zetten die VRT ervan moet overtuigen dat dit niet het juiste moment is om met ethertelevisie te stoppen.

Mobiel gebruik

Het besluit om met DVB-T te stoppen, levert VRT jaarlijks meer dan een miljoen euro op. De initiatiefnemers van de petitie kwalificeren het besluit van de publieke omroep als roekeloze beslissing die onder meer binnenschippers, vrachtwagenchauffeurs, studenten en wielerploegen treft. Het roept Vlamingen op online de petitie te tekenen via de internetsite http://antennekijker.be.

Antenne TV

Overigens is het nog niet geheel duidelijk of de televisie- en radiozenders van VRT daadwerkelijk uit de ether verdwijnen. TV Vlaanderen heeft onder de naam Antenne TV een betaaldienst in de Vlaamse ether. In het zenderaanbod zijn de belangrijkste commerciële zenders opgenomen. De mogelijkheid bestaat dat VRT aan het zenderaanbod wordt toegevoegd. TV Vlaanderen moet dan wel een overeenkomst voor de doorgifte van de zenders met VRT sluiten. In dat geval dient de Vlaamse etherkijker in nieuwe apparatuur te investeren. Antenne TV gebruikt namelijk de nieuwere DVB-T2 techniek. Verder moet een CI+ module en smartcard aangeschaft te worden. Een investering die bij elkaar al snel tot ruim honderd euro oploopt.
Antwoord