Roamingtarieven zakken verder vanaf 1 juli
#1
Op 1 juli wordt mobiel surfen in het buitenland meer dan de helft goedkoper.

Providers mogen voor roaming dan nog maximaal 20 eurocent per megabyte aanrekenen, een daling met 55 procent in vergelijking met het huidige maximumtarief van 45 cent.

Het gaat om prijzen exclusief btw. Ook bellen en sms'en over de landsgrenzen heen wordt goedkoper.

De maximumprijzen werden twee jaar geleden al overeengekomen. Met de zomervakantie in aantocht, en veel Europeanen die op reis gaan naar het buitenland, "zal deze sterke daling van de prijzen voor dataroaming een groot verschil voor ons allemaal maken deze zomer", zegt Europees commissaris voor Digitale Agenda Neelie Kroes.

De prijs voor het mobiel surfen en downloaden van data in een ander Europees land daalt van 45 naar 20 cent per MB, bellen kost nog maximaal 19 cent per minuut in plaats van 24 cent, voor ontvangen oproepen daalt de prijs van 7 naar 5 cent en voor het versturen van een sms'je wordt nog maximaal 6 cent aangerekend, tegenover 8 cent vandaag.

Zoals bekend wil Kroes nog verder gaan. "Ik hoop dat we tegen eind dit jaar een overeenkomst kunnen sluiten over de opheffing van alle roamingtarieven", zegt ze dinsdag.

"Het Europees Parlement heeft zijn job gedaan. Het is nu aan de lidstaten om de deal te sluiten!"
Antwoord
#2
Nieuwe roamingtarieven voor Mobile Vikings

Mobile Vikings stelt net voor het begin van de zomervakantie drie nieuwe dataroamingpakketten voor, om goedkoper mobiel te surfen op vakantie.
Er zijn wel een aantal restricties: de datapakketten zijn enkel bruikbaar binnen de EU, en je kan ze niet aankopen wanneer je een data-only simkaart hebt. Geen goedkoop internet op je tablet, dus.

Vanaf 1 juli worden overigens de internettarieven in Europa voor iedereen goedkoper, dankzij de laatste prijsverlaging die de EU heeft goedgekeurd.
De Mobile Vikings-pakketten blijven permanent beschikbaar; wie voor 31 augustus een roamingbundel aanschaft met z'n belkrediet krijgt wel dubbel zoveel MB's om te gebruiken in het buitenland.

voorbeeld van de nieuwe dataroamingpakketten
Antwoord
#3
Mobile Vikings komt nu ook met eigen Viking App

Mobile Vikings, de Hasseltse telecom operator, lanceert haar eerste officiële smartphone applicatie. De Viking App maakt het voor Mobile Vikings leden nog eenvoudiger om bijvoorbeeld hun verbruik op te volgen of hun mobiele bundel optimaal te gebruiken.

De Viking App bevat enerzijds functionaliteiten voor het beheer van de Mobile Vikings bundel: een overzicht van de dagelijkse gratis Viking-naar-Viking voordelen, een eenvoudige blik op de huidige bundel en de mogelijkheid om rechtstreeks te herladen vanuit de applicatie. Aan de andere kant helpt de Viking App ook om die bundel optimaal te gebruiken en op die manier de kosten te drukken. Vikings ontdekken bijvoorbeeld wie van hun vrienden ook een Mobile Viking is, of ze kunnen nagaan wat hun effectieve gemiddelde beltarief is.. van mobibe vikings

De lancering van de eigen applicatie is een belangrijke stap voor Mobile Vikings. Hans Similon, Chief Evangelist Mobile Vikings: “Tot nu hebben we de ontwikkeling van applicaties steeds overgelaten aan third-party ontwikkelaars die gebruik maakten van onze API. We zijn bijzonder blij met de knappe apps die de voorbije jaren zijn ontwikkeld en we blijven die ontwikkelaars ondersteunen. Om echter verder te kunnen blijven innoveren, hadden we echter nood aan een eigen applicatie. De Viking App is voor ons de eerste stap in dat traject."

De Viking App is gratis beschikbaar voor Belgische klanten van Mobile Vikings met een iOS of Android smartphone. De versie voor Windows Phone is in ontwikkeling.
Antwoord
#4
heb het ook Wink
is dochteronderneming van Base Wink
Antwoord
#5
'Roaming' in EU tegen 2016 verleden tijd: de mogelijke gevolgen

Het Europese parlement stemde voor het einde van de "roaming" in 2016. Als de Raad van de Europese Unie het parlement volgt zullen de telecomnetwerken minder inkomsten ontvangen. De operatoren met inkomsten uit vaste netwerken zullen er nog het beste uitkomen.

De netwerkoperatoren kunnen vanaf 2016 in de problemen komen door de verdwijning van de roaminginkomsten. Het Europese parlement stemde voor de maatregel die zowel betrekking heeft op oproepen, sms'en als op data (internet). De Commissie bepaalde al in 2007 een maximumhoogte voor die tarieven.

De Raad moet de beslissing van Neelie Kroes, de eurocommissaris belast met de Digitale agenda, nog in oktober goedkeuren. "We zijn er gelukkig nog niet" zegt Patti Verdoodt, woordvoerder van Mobistar. Ruben Devos, financieel analist van de telecomsector voor KBC Securities, meent dat de maatregel er zeker komt. "De kans dat hij er niet komt is praktisch nihil".

De operatoren halen argumenten aan om het einde van de roaming uit te stellen. "De marges staan al onder druk, het eventuele einde van de roaming zou middelen opslokken die nodig zijn om de netwerken te moderniseren" waarschuwt Patti Verdoodt. Terwijl de inkomsten van de operatoren met gemiddeld 5% zullen dalen meent de Commissie dat een verhoogd verbruik die impact kan teniet doen of tenminste verzachten.

De operatoren anticiperen

De netwerken nemen een groot aantal initiatieven om het eventuele einde van de roaming te anticiperen en de klanten te ontraden naar een ander bedrijf te gaan. Zo biedt Mobistar de formule Go Europe waarmee de abonnees voor 3 euro per dag hun forfaitair bedrag in de Europese Unie kunnen gebruiken alsof ze in België zijn. Proximus biedt een gelijkaardige formule, een Daily Travel Passport, voor 2 euro per dag.

"De operatoren die het best het hoofd kunnen bieden aan het einde van de roaminginkomsten zijn degene die zoals Belgacom of Telenet over vaste netwerken beschikken" verklaart Ruben Devos. Ze genieten van hogere marges van de gekoppelde TV - internet en telefoniediensten en kunnen ook hun tarieven verhogen, wat de verlaging van de prijzen op de mobiele netwerken compenseert. De situatie is niet zo goed voor Mobistar dat voornamelijk van de mobiele inkomsten leeft. Het hoopt evenwicht te brengen in zijn inkomsten door dankzij de opening van de kabel op het einde van het jaar een gekoppelde TV - internet en telefoniedienst te lanceren. Daar voor had het een satellietdienst. De formule werd echter opgegeven omdat de klanten weinig interesse hadden in een techniek waarvoor je een satellietantenne moest installeren.
Antwoord
#6
EU blijft afschaffen roamingkosten maar uitstellen
Vrijdag 28 november 2014

Gisteren spraken de Europese ministers die verantwoordelijk zijn voor de telecommarkt met elkaar, hoewel het gesprek achter gesloten deuren plaatsvond valt uit het verslag af te leiden dat het afschaffen van de roamingkosten nog niet veel dichterbij is gekomen. De streefdatum is eerder dit jaar vastgesteld op 15 december 2015, of die datum gehaald gaat worden is nog maar de vraag.

Uit het verslag komt naar voren dat de lidstaten nog niet geheel op één lijn zitten, verschillende lidstaten willen meer tijd om te analyseren wat de effecten zijn van het afschaffen van de roamingkosten. Sommige lidstaten zijn bang dat de telecomproviders in hun thuisland de tarieven flink gaan verhogen om de omzetdaling uit roaming te compenseren. De lidstaten willen dan ook wachten op een rapport van BEREC, een groep van Europese telecomtoezichthouders, dat in december zal verschijnen.

Netneutraliteit
Een ander gevoelig punt werd ook besproken, de netneutraliteit. In Nederland lopen we voorop en hebben we dit al vastgelegd in de wet, hier is gekozen voor een strenge vorm die uiteindelijke de basis moest vormen voor Europa. Dat lijkt alleen ver weg nu de Italianen een voorstel hebben neergelegd voor hele soepele netneutraliteit. Het gevaar bij het Italiaanse voorstel is dat providers verbindingen mogen afknijpen of blokkeren als ze dat nodig achten vanuit een stabiliteits- of beveiligingsoogpunt. Het Italiaanse voorstel biedt providers ook de mogelijkheid om partijen te laten betalen voor voorrang op het netwerk, iets wat in Nederland nu niet mogelijk is. Eigenlijk schieten de Italianen allemaal gaten in het voorstel van Nederland, maar de meeste lidstaten zien het voorstel van de Italianen als een goede basis en niet het Nederlandse. Hiermee lijkt een strenge Europese netneutraliteit verder weg dan ooit.

De conclusies van het overleg tussen de Ministers lijkt haaks te staan op een brief die gisteren naar de Raad werd gestuurd door 131 Europarlementariërs, zij lieten daarin weten de netneutraliteit niet te willen afzwakken en het afschaffen van de roamingkosten per 15 december 2015 te willen doorvoeren.
Antwoord




Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)