Europese data mogen niet in de VS opgeslagen worden
#1
De adviseur van het Europees Hof van Justitie stelt dat de EU-landen mogen verhinderen dat Amerikaanse bedrijven als Facebook, Google of Amazon en Bing,
de data van Europese gebruikers naar hun thuisland verhuizen.
De advocaat-generaal van het Europees Hof, Yves Bot heeft daarmee zijn advies klaar. 
Dit is niet-bindend maar wordt in de merendeel van de gevallen opgevolgd door het Hof. Tegen het eind van het jaar zal er een definitief besluit volgen.

Safe Harbor
Volgens Bot is Safe Harbor, de procedure waardoor Amerikaanse bedrijven makkelijk gevoelige data in de VS op kunnen slaan ongeldig.
Als het Hof het advies overneemt, kan dit verstrekkende gevolgen hebben voor bedrijven als Google en Facebook.
Dan moeten duizenden Amerikaanse bedrijven datacentra aanleggen, binnen de Europese Unie.

Inbreuk op fundamentele rechten 
Volgens de advocaat-generaal biedt de huidige regeling niet genoeg Privacy voor de inwoners van EU.
Ook het inwinnen van data - vaak zonder dat men daar weet van heeft - de Europese fundamentele rechten geschonden.
De omgang van data staat steeds meer onder druk sinds de onhullingen van Edward Snowden.
Daaruit bleek dat de Amerikaanse geheime diensten de data van onder meer Facebook, Google en Yahoo konden inkijken.
Antwoord
#2
wat meer uitleg door Pieter Haeck (De Tijd)
Antwoord
#3
Europees Hof zet streep door privacyverdrag met VS

Het Europees Hof heeft het privacyverdrag met de VS in de prullenmand gegooid. EU-landen mogen nu verhinderen dat Amerikaanse bedrijven - als Facebook, Google en Amazon - de data van Europese gebruikers naar hun thuisland verhuizen.

De uitslag in deprivacyzaak was al langer verwacht, omdat de advocaat-generaal van het Europees Hof, Yves Bot dit in september adviseerde.

De zaak tegen Facebook kwam er nadat in maart een Oostenrijkse rechtenstudent, Max Schrems, naar het Europees Hof stapte. Hij wilde niet dat zijn data op servers in de VS komt te staan.

Schrems vindt het niet kunnen dat zijn persoonlijke gegevens via een Ierse dochteronderneming van Facebook naar servers in de VS worden doorgestuurd, waar ze worden verwerkt. Uit de onthullingen van oud-CIA-medewerker Ed Snowden blijkt volgens Schrems dat het Amerikaans recht en de praktijken van de inlichtingendiensten onvoldoende bescherming bieden tegen surveillance.

'Safe Harbor', de procedure waardoor Amerikaanse bedrijven makkelijk gevoelige data in de VS op kunnen slaan is nu ongeldig. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben. Amerikaanse bedrijven moeten nu mogelijk duizenden datacentra aanleggen binnen de grenzen van de Europese Unie.

Het Europees Hof schaart zich nu aan de zijde van Schrems in de zaak die hij bij de Ierse privacywaakhond heeft aangespannen.

Omdat Safe Harbor nu niet meer geldt, moet de Ierse toezichthouder de klacht van Schrems grondig onderzoeken en op het einde van de rit zelf beslissen of het doorgeven van de gegevens van de Europese Facebook-gebruikers moet worden opgeschort. Het kan tot die conclusies komen als het zou oordelen dat de Verenigde Staten "geen waarborgen voor een passend niveau van bescherming biedt".
Antwoord




Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)