Operatoren beloven internet via 5G inruil voor verzwakking netneutraliteit
#1
Belgische telecomoperatoren, waaronder Proximus en Orange, stellen dat snel internet via 5G tegen 2020 uitgerold kan worden in heel Europa. Voorwaarde is wel dat de netneutraliteit op de schop gaat om een innovatief klimaat te creëren. In een manifest hebben 13 telecomoperatoren de Europese Commissie gevraagd de netneutraliteit te verzwakken.

Belgische operatoren beloven 5G-netwerk in ruil voor aanpassingen netneutraliteit
In theorie zou het mogelijk zijn om tegen 2020 heel Europa te voorzien van snel internet via een 5G-netwerk. Volgens verschillende operatoren is dat alleen mogelijk wanneer de netneutraliteit op de schop gaat. Proximus, Orange, KPN, Nokia en 13 andere telecomproviders hebben zich gezamenlijk achter een manifest geschaard, waarbij een tijdige uitrol van een 5G-netwerk in Europa wordt belooft in ruil voor verzwakking van de netneutraliteit. De telecomoperatoren hebben daarom gezamenlijk de Europese Commissie gevraagd de neutraliteitsregels voor internetverkeer af te zwakken.
Volgens de telecomoperatoren is een 5G-netwerk in 2020 alleen mogelijk wanneer er investeringen in de infrastructuur worden gedaan. Daarnaast zal volgens hen ook de regelgeving moeten veranderen om een innovatief klimaat te creëren. ZDNet meldt dat de operatoren het op de volgende manier formulieren in het rapport: “De EU en zijn lidstaten moeten de nood aan een open internet verzoenen met pragmatische regels die innovatie bevorderen. De telecomindustrie waarschuwt dat de huidige richtlijnen voor netneutraliteit, zoals geconcipieerd door het Body of European Regulators of Electronic Communications (BEREC), onzekerheid creëert over de return on investement voor 5G.”
Operatoren verwijzen in het rapport onder meer naar networking slicing. Een nieuwe techniek die met 5G geïntroduceerd wordt. Dit zorgt er voor dat bedrijven op maat voorzieningen krijgen aangeboden via eenzelfde platform. Iets wat op dit moment niet mogelijk is, omdat de regelgeving het niet mogelijk maakt om bepaald netwerkverkeer voorrang te geven. Mocht network slicing verboden blijven, dan voorspellen de telecomoperatoren dat de nodige investeringen voor een 5G-netwerk minder snel zullen komen.
Antwoord




Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)