Auteursrechten per land blijven ook in 2018
#1
Geoblocking blijft op gebied van radio en televisie in Europa ook toekomstig grotendeels in stand. Toch komt in 2018 voor veel consumenten een grote verbetering tot stand voor wie reist.

De Europese Commissie heeft besloten dat geoblocking voor wat betreft het aanschaffen en gebruik van online diensten in de Europese Unie in 2018 grotendeels moet worden opgeschort. Webwinkels en bedrijven hebben nog negen maanden de tijd om aanpassingen door te voeren. Wie hoopt dat ook op gebied van audio en video één gezamenlijke markt tot stand komt, wordt teleurgesteld. De regeling van auteursrechten per land blijft namelijk in stand. De grote lobby en druk van belangenorganisaties op de Europese Commissie heeft geleid tot handhaving van de huidige situatie. Enkel nieuws en ander materiaal dat nu al over de grenzen vrij toegankelijk is, blijft dat ook.

Abonnement uit eigen land meenemen

De belangrijkste motivatie om auteursrechten per land te handhaven is het kunnen behouden van redelijke prijzen. Het moment dat video- en audiodiensten voor heel Europa beschikbaar komen, wordt de inkoop en verkoop van audiovisueel materiaal onderhevig aan enorme prijsstijgingen, verwacht de Europese Commissie. Wat wel mogelijk moet worden in 2018 is om een in eigen land aangeschaft abonnement, bijvoorbeeld op het Nederlandse Netflix, elders in Europa zonder belemmering online te kunnen bekijken. In de praktijk gebeurt dit nu ook al probleemloos met bijvoorbeeld lineaire tv-abonnementen die in heel Europa te ontvangen zijn, zoals via de satelliet bij Canal Digitaal.
Antwoord
#2
(01-12-2017, 08:22)natte schreef: ja maar er is toch een serieuze beweging op komst niet houdbaar die geo dus

Stievie , wat vtm bv aanbied , de 21 zenders , die kun je wel al in het buitenland zien .
Ik heb dit getest in Spanje , zonder vpn
Antwoord
#3
(01-12-2017, 23:06)natte schreef: 21 slik welke dan

Sorry , Stievie premium 18 kanalen .
Zei dus 3 teveel :-)
Antwoord
#4
voor zolang dat nog duurt met de nieuwe regels die er aankomen Wink
Antwoord
#5
Het gaat hierbij om een nieuwe Europese wetgeving met betrekking tot geoblocking. Die gaat het mogelijk maken dat online tv-diensten ook in het buitenland bekeken kunnen worden. Het gaat in ieder geval om de kikmogelijkheid van landen die aangesloten zijn bij de Europese Unie. Maar aanbieders hebben natuurlijk de vrijheid om geoblocking voor meer landen uit te schakelen.

NLziet, de Nederlandse terugkijkdienst van NPO, RTL en SBS Broadcasting, is de eerste die heeft aangekondigd geoblocking van de dienst te verwijderen. De nieuwe Europese regelgeving maakt het overigens niet mogelijk om in het buitenland Nederlandse abonnementen te kunnen afsluiten. Het gaat specifiek om in Nederland afgenomen abonnementen van online tv-diensten of abonnementsvormen waarbij een online kijkmogelijkheid wordt aangeboden die zonder restricties in heel Europa beschikbaar dienen te zijn.
Antwoord
#6
In de Europese Unie is sinds vandaag een nieuwe wet van kracht die het online verkopers verbiedt om geoblocking toe te passen op internetsites. Maar er zijn enkele belangrijke uitzonderingen.

Zo mag een webwinkel de toegang tot de website voor consumenten van andere landen niet blokkeren. Ook moet het mogelijk zijn om telefoonnummers en postcodecombinaties van andere landen in bestel- en contactformulieren in te vullen. Maar een verkoper is niet verplicht een product te leveren aan klanten die wonen in landen waar de verkoper niet aan wil leveren.

Abonnementen

Consumenten die denken dat de nieuwe wet het mogelijk maakt dat abonnementen op online tv- en streamingdiensten uit andere landen binnen de Europese Unie gekocht kunnen worden, komen ook bedrogen uit. Het verbod voor geoblocking geldt niet voor dit soort abonnementen. Andere uitzonderingen zijn bijvoorbeeld diensten van algemeen belang, vervoersdiensten en gokken. De uitzondering van tv- en online abonnementen heeft te maken met uitzendrechten van content die per land worden verkocht. Zo kan in Nederland bijvoorbeeld geen abonnement op de Franse of Spaanse versie van Netflix kopen. Ook Nederlanders die in de EU wonen kunnen geen abonnement bij Canal Digitaal of Joyne, Film1, Videoland,enz kopen om online of via satelliet naar Nederlandse zenders en ander aangeboden content te kijken.

VPN

Met een in Nederland gekocht abonnement kan overigens via technische hulpmiddelen zoals VPN wel het contentaanbod van andere landen verkregen worden. Dit is overigens een handeling die veelal in strijd is met de Algemene Voorwaarden van de betreffende online dienst. In enkele gevallen wordt daarom toegang verkregen via een VPN-dienst geblokkeerd.
Antwoord




Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)