Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ondanks grotere concurrentie prijsverhoging bij Netflix
#1
Netflix krijgt in de komende maanden en jaren te maken met een groter wordende concurrentie van nieuwe streamingdiensten. Toch slaat Netflix de weg van prijsverhoging in.

Disney+, Apple TV+ en HBO Max (WarnerMedia) worden binnenkort op de internationale streamingmarkt als nieuwe online diensten verwacht. De concurrentie voor Netflix – op dit moment de grootste streamingdienst van de wereld – wordt dus groter. Maar ondanks de aankomende nieuwe concurrentie gaat Netflix de prijs van de belangrijkste abonnementen verhogen. Nog niet in Nederland overigens maar nadat eerder abonnees in thuisland Amerika meer voor het abonnement van Netflix moesten betalen, is het nu de beurt aan Spanje.

Netflix duurder

Het goedkoopste basisabonnement blijft in prijs gelijk, namelijk €7,99 per maand. Bij dit abonnement kan slechts met een apparaat tegelijk van Netflix gebruik worden gemaakt en kan alleen in SD gekeken worden. Het standaardabonnement met twee gelijktijdige kijkmogelijkheden in HD wordt een euro duurder en gaat €10,99 per maand kosten. Wie met vier apparaten tegelijk in de best mogelijke beeldkwaliteit Ultra HD (UHD) wil kijken, gaat twee euro per maand meer voor het premiumabonnement betalen. Dit abonnement gaat hierdoor €15,99 per maand kosten.

Disney+

Netflix geeft als reden voor de prijsverhoging de hogere kosten van de productie van eigen series. Spanje is qua markt voor Netflix vergelijkbaar met Nederland. In beide landen heeft de streamingdienst ongeveer drie miljoen abonnees. Wel heeft Netflix tot nu toe meer – namelijk zeventien – Spaanstalige series gemaakt. Een ander mogelijk voordeel voor Nederlandse Netflix-abonnees is de snelle komst van Disney+ in ons land. Nederland behoort namelijk tot de eerste landen waar de nieuwe streamingdienst van The Walt Disney Company op 12 november beschikbaar komt. Omdat de prijs van €6,99 per maand of €69,99 per jaar al gunstiger is dan Netflix ziet dit bedrijf mogelijk van een snelle prijsverhoging af.
Antwoord
#2
Slecht nieuws voor veel Netflix-abonnees: hun abonnement wordt duurder. Alleen de goedkoopste ‘basic’-formule van 7,99 euro per maand behoudt zijn prijs. De andere formules, ‘standaard’ en ‘premium’, worden respectievelijk 1 en 2 euro per maand duurder.

Het ‘standaard’-abonnement zal voortaan 11,99 in plaats van 10,99 euro per maand kosten. Voor die prijs kan in High Definition worden gekeken, en dat op twee schermen tegelijkertijd.

De prijs voor de ‘premium’-formule gaat dan weer van 13,99 euro naar 15,99 euro per maand. Daarmee kan met dezelfde account tegelijk op vier schermen gekeken worden. Sommige programma’s zijn dan ook in Ultra HD beschikbaar.

Met de goedkoopste formule van 7,99 euro kan Netflix maar op één scherm afgespeeld worden in Standard Definition. Die prijs is al sinds de komst van Netflix naar België in 2014 ongewijzigd.

De prijsverhogingen gelden meteen voor nieuwe klanten. Bestaande klanten zullen via e-mail en in de app op de hoogte gebracht worden een maand voordat de nieuwe prijzen ook op hen worden toegepast. Die berichtgeving start over twee weken pas, en het moment van de prijsverhoging is afhankelijk van de facturatiecyclus van de klant.

“Aanzienlijke investeringen”

Een woordvoerder van Netflix verwijst naar de “aanzienlijke investeringen in nieuwe tv-series en films, en productverbeteringen” als verantwoording voor de prijsverhoging. “We hebben veel producties gepland in België”, luidt het. Daarbij zijn de eerste Belgische Netflix Original ‘Into the Night’ en het tweede seizoen van ‘Undercover’ met Tom Waes.

De prijsverhoging valt net nu de streamingstrijd in België heviger wordt. Telenet heeft met Play een aanbod voor bingewatchers, maar ook Amazon (Prime) en Apple hengelen al naar schermtijd van de Belg. Binnenkort komt daar nog Disney bij, en ook VTM-moeder DPG Media werkt aan een offensief.
Antwoord
#3
Netflix verhoogt de prijzen in België. Omdat Netflix eerder stelde dat prijsverhogingen hoofdzakelijk in landen worden doorgevoerd waarvoor de streamingdienst eigen lokale series heeft gemaakt, lijkt een prijsverhoging voor Nederlandse abonnees aanstaande. Nederland en België zijn namelijk wat betreft lokaal eigen content door gelijke voertaal en marketing van de streamingdienst aan elkaar gebonden. Het enige dat een prijsverhoging in Nederland wellicht nog enige maanden in de ijskast houdt, is concurrentie van Disney+ dat op dit moment wel in Nederland maar nog niet in België beschikbaar is.

Netflix duurder

Nieuwe klanten in België betalen per direct de nieuwe abonnementsprijzen. Voor bestaande abonnees gaat de nieuwe prijs vanaf de eerstkomende factuurdatum in. In praktijk betekent dit dat de gefaseerde prijsverhoging maximaal een maand in beslag neemt. Onderstaand vindt u de nieuwe prijsstelling van de drie beschikbare abonnementen.

- Basic abonnement (1 stream in SD) blijft ongewijzigd €7,99 per maand
- Standaard abonnement (2 gelijktijdige streams in HD) van €10,99 naar €12,99 per maand (prijsstijging 18 procent)
- Premium abonnement (4 gelijktijdige streams in HD of 4K Ultra HD) van €13,99 naar €15,99 (prijsverhoging 14 procent)

De prijsverhoging van het standaardpakket met 18 procent komt overeen met de historisch hoge prijsverhoging die Netflix eerder in Amerika heeft doorgevoerd.

Leningen voor content

Het is begrijpelijk dat Netflix de abonnementsprijzen moet verhogen. Het bedrijf heeft miljarden euro’s extra moeten lenen om de strijd aan te kunnen gaan met nieuwe streamingdiensten als Disney+ en Apple TV+. Om de Amerikaanse markt komen dit jaar ook HBO Max en Peacock als nieuwe streamingdiensten beschikbaar. Daarnaast is Hulu in Amerika een niet te onderschatten bestaande concurrent. Met het extra geleende geld wil Netflix niet alleen eigen en dus exclusieve films en series maken. Ook is het geld nodig om de rechten van populaire series van andere mediabedrijven te kopen voordat deze in handen van een concurrent komen.
Antwoord
#4
Netflix verhoogt per direct de prijzen voor zijn abonnees. Alle abonnementsvormen van de streamingdiensten gaan per direct meer kosten. Het Standaard-abonnement en het Premium-abonnement worden een paar euro per maand duurder. Het Basic-abonnement heeft een verhoging van één euro.

Prijsverhoging

De prijzen van de abonnementsvormen zullen voor nieuwe abonnees per direct veranderen. Het Standaard-abonnement zal 2,50 euro per maand meer gaan kosten. Het abonnement kostte eerst 11,99 euro en wordt nu verhoogd tot 13,49 euro. Het Premium abonnement gaat 2 euro per maand meerkosten. Dat abonnement kostte 15,99 euro en gaat nu 17,99 euro kosten. Ook het Basis-abonnement zal veranderen en gaat 8,99 euro per maand kosten. Voorheen was dat 7,99 euro. Met het basis abonnement kun je slechts op één scherm tegelijk kijken en is er geen HD- of 4K-resolutie beschikbaar.

Per direct

De nieuwe prijzen gaan per direct in voor nieuwe leden. Bestaande leden kunnen in de komende tijd een mail verwachten waarin de nieuwe prijs bekendgemaakt wordt. Afhankelijk van de factuurdatum kan de prijsverandering voor bestaande abonnees nog tot twee maanden duren. De laatste prijswijziging van Netflix vond alweer vier jaar geleden plaats. “De hogere tarieven weerspiegelen de investeringen in nieuwe tv-series en films en de verbeteringen aan ons product”, laat Netflix in een reactie weten.
Antwoord