BVN stopt voor belgie door de Belgische regering
#1
De Vlaamse regering trekt de stekker uit BVN, ‘Het Beste van Vlaanderen en Nederland’. Die televisiezender, in het buitenland te bekijken via satelliet, streaming en andere distributiekanalen, brengt dagelijks een selectie uit het aanbod van de Nederlandse en de Vlaamse publieke omroepen, met bijzondere aandacht voor nieuws en achtergrondinformatie. Maar ook de populaire soap Thuis is er dagelijks te volgen, net als Blokken of het Nederlandse Sesamstraat.

Tegen de zomer verdwijnt de zender in zijn huidige vorm van de satelliet. Vlaanderen wil het miljoen euro dat de samenwerking jaarlijks kost liever op een andere manier investeren. “We blijven focussen op de samenwerking met de Nederlandse collega’s, maar doen dat voortaan op een andere manier”, zegt Vlaams mediaminister Benjamin Dalle (CD&V). “Door bijvoorbeeld meer in te zetten op coproducties zoals Undercover met Tom Waes, of samenwerkingen zoals De Lage Landenlijst op Radio 1.”

Voor de buitenlandse kijkers die BVN via satelliet volgen, wordt intussen aan een oplossing gewerkt. Aan de VRT wordt onder meer gevraagd om het aanbod op het digitale platform VRT Nu te versterken en eventuele problemen met streamingrechten in het buitenland uit te klaren. De Nederlandse publieke omroep gaat intussen wel verder met het aanbod via satelliet, specifiek voor de zogenaamde overzeese gebieden.
Antwoord
#2
Alweer slecht nieuws dus.
Mij lijkt het dat ze vanuit de Vlaamse regering toch echt iets tegen satelliet hebben.
De Vlaamse component van BVN was al maar een zwak broertje, nu moet dat ook weg.
En het kan dan wel zijn dat de radiozenders blijven, maar dan bij TV Vlaanderen, maar dat betekent dan waarschijnlijk dat daar extra gepropt zal worden om de laatste bit aan bandbreedte eruit te persen.
Antwoord
#3
De Vlaamse minister van Media (Benjamin Dalle) heeft vanwege een nieuwe digitale strategie aangegeven de samenwerking met BVN niet opnieuw te willen verlengen na 1 juli 2021. Dit heeft tot gevolg dat BVN vanaf 1 juli 2021 een 100% Nederlandse zender wordt, met meer ruimte voor programma’s van de NPO. BVN blijft overal ter wereld via internet beschikbaar en in een belangrijk deel via de satelliet. Het einde van de samenwerking tussen Vlaanderen en BVN heeft helaas wel gevolgen voor een gedeelte van de satellietdistributie. En ook voor het programma-aanbod van de VRT op BVN.

Satellietdistributie via Eutelsat 113WA en Astra 19.2 blijft bestaan:

Voor de overzeese gebieden die tot het Nederlands Koninkrijk behoren, maar ook in de rest van Midden- en Zuid-Amerika en een groot deel van de Verenigde Staten blijft BVN beschikbaar via de Eutelsat 113WA satelliet. Daarnaast blijft BVN ook te ontvangen via de Astra 19.2 satelliet in heel Europa en het aangrenzende gebied in Noord-Afrika en Zuidwest-Azië. Op de “Ontvangstpagina” kunt u aan de hand van de footprints precies zien in welke gebieden deze satellieten te ontvangen zijn.

De hoge kosten van de satellietdistributie konden tot nu toe worden gedeeld met Vlaanderen, maar door het wegvallen van de Vlaamse financiële bijdrage zijn we helaas genoodzaakt om te bezuinigen op enkele dure satellietcontracten. Voor sommigen van u heeft dit al vanaf 1 mei a.s. gevolgen.

Bij de keuze met welke satellieten we kunnen doorgaan met een kleiner budget is in overleg met het Ministerie van OCW besloten prioriteit te geven aan de overzeese gebieden die tot het Nederlands Koninkrijk behoren. Daarnaast is gekozen voor behoud van satellietdekking in Europa, omdat daar de meeste Nederlandse emigranten wonen.

De volgende satellieten stoppen binnenkort definitief met doorgifte van BVN:

SES-5 (in midden en zuidelijk Afrika) per 1 mei 2021
AsiaSat 5 (in Azië) per 1 juli 2021
Optus D2 (in Oceanië) per 1 juli 2021
Galaxy 19 (in Canada, Verenigde Staten en Midden-Amerika) per 1 juli 2021
Multichoice/DStv (in zuidelijk Afrika) per 1 november 2021.
Kijkt u via de Galaxy 19 satelliet? Wellicht kan op uw locatie BVN worden gekeken via de Eutelsat 113WA. Check daarvoor het precieze ontvangstgebied van de Eutelsat aan de hand van deze footprint.

BVN via kabel:

Als u BVN kijkt via de kabel en uw kabelprovider ontvangt het BVN-signaal via één van de satellieten waarmee wordt gestopt, zal uw kabelprovider waarschijnlijk geen BVN meer kunnen doorgeven.

BVN wereldwijd online:

De tv-zender BVN wordt wereldwijd via internet gratis aangeboden. Hiervoor hoeft u dus geen abonnementskosten te betalen en inloggen is niet nodig. De BVN-livestream vindt u op www.bvn.tv/bvnlive. Of download de gratis BVN-app voor Android en iOS.

VRT-programma’s tot 1 juli 2021 bij BVN:

De VRT-programma’s zullen nog tot 1 juli 2021 deel uitmaken van de BVN-programmering. Daarna kunnen Vlamingen in het buitenland het VRT-aanbod bekijken en beluisteren via VRT NU, VRT NWS en de VRT radio-apps. Vlaamse tv-kijkers die het VRT-aanbod toch via satelliet willen kijken, kunnen dit binnen Europa via een abonnement bij TV Vlaanderen.
Meer informatie hierover vindt u op https://www.vrt.be/nl/aanbod/kijk-en-lui...laanderen/.

Vlaamse tv-kijkers kunnen net als alle Nederlandstaligen wereldwijd via de website en app van BVN (gratis, zonder inlog of abonnement) de NPO-programma’s blijven bekijken.

Het spijt ons zeer dat de dienstverlening van BVN minder wordt. Wij beseffen dat niet op elke locatie in de wereld de internetkwaliteit voldoende goed is om online BVN te kunnen kijken, waardoor sommigen van u, met het wegvallen van een aantal satellieten, geen of onvoldoende toegang hebben tot BVN. Deze kijkers danken wij voor hun trouwe kijktijd.
Antwoord
#4
met het miljoen extra dat ze kregen konden ze al die posities betalen dat nu verdwijnen en de programma's betalen voor belgie.
Antwoord
#5
Ik kan mij toch niet van de indruk ontdoen dat het de Vlaamse regering te doen was om elke vorm van gratis TV weg te krijgen.
Eerst waren er de DVB-T zenders van de VRT die FTA waren.
Die moesten weg, wie het nog wilde, kon nog bij Antenne TV terecht (betalend dus).
Nu gebeurt hetzelfde voor het eigenlijk al armoedige aanbod van BVN, en de radiozenders ook nog eens.
Ik denk dat ze eigenlijk vooral de Vlamingen willen treffen die hier in Vlaanderen gratis TV kijken (eerst via DVB-T, nadien via BVN).
Die kunnen nu "gratis" op internet terecht, maar dat is net de grootste melkkoe van Telenet en Proximus.
Antwoord
#6
BVN, de publieke tv-zender voor Nederlandstaligen buiten Nederland en Vlaanderen, gaat vanaf 1 juli 2021 verder met een 100% Nederlandse NPO-programmering. Het samenwerkingsverband binnen BVN wordt de komende maanden afgebouwd vanwege een nieuwe digitale strategie van de Vlaamse minister van Media.

BVN biedt vanaf genoemde datum het beste van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) aan alle Nederlandstaligen die buiten Nederland wonen of verblijven. De zender blijft overal ter wereld via internet beschikbaar en in een belangrijk deel via de satelliet. Vlamingen in het buitenland kunnen vanaf 1 juli 2021 het VRT-aanbod bekijken en beluisteren via VRT NU, VRT NWS en de VRT radio-apps.

'Met respect voor de keuze van de Vlaamse minister van Media gaan beide partners op constructieve manier uit elkaar. We kijken terug op een zeer prettige samenwerking', zegt Frans Klein, voorzitter van het BVN-bestuur.

Na een evaluatie in 2020 werd er beslist om het samenwerkingsakkoord BVN, Het Beste van Vlaanderen en Nederland niet te verlengen. Vlaanderen kiest voor een digitaal aanbod via de platformen VRT NU, VRT NWS en de VRT radio-apps.

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle: 'Door digitalisering en internationalisering verandert ons mediagebruik ongelofelijk snel, net daarom moeten we partnerschappen uit het verleden kritisch tegen het licht durven houden. We hebben daarom beslist om de overeenkomst met BVN niet te verlengen en te kiezen voor andere samenwerkingsvormen die meer aangepast zijn op de noden van de huidige mediagebruikers. Want laat het duidelijk zijn: we willen in de toekomst sterk blijven samenwerken met Nederland, onder meer via de VRT. Over hoe dat er concreet zal uitzien is er op dit moment nauw overleg met mijn Nederlandse collega.'

Frederik Delaplace, CEO van de VRT: 'Ons aanbod voor Vlaamse expats en reizigers switcht van satelliet naar digitaal. We kiezen voor toekomstgerichte technologie die inspeelt op het mediagebruik van vandaag. We bouwen daarmee voort aan het succes van VRT NU, VRT NWS en de VRT radio-apps. Zo kan de Vlaming zijn VRT optimaal meenemen naar het buitenland en on demand van ons aanbod genieten, waar, hoe en wanneer hij dat wil.'

In de loop van de maand mei communiceert de VRT hoe Vlamingen in het buitenland gebruik kunnen maken van VRT NU. Alle informatie vind je dan hier

De naam BVN blijft bestaan en verwijst vanaf 1 juli 2021 naar het ‘Beste Van NPO’. De zender blijft in een belangrijk deel van de wereld via de satelliet beschikbaar en wereldwijd via www.bvn.tv en via de BVN-app.

Vlamingen in Europa die toch via satelliet willen blijven kijken en luisteren, kunnen voor het volledige VRT radio- en tv-aanbod terecht bij TV Vlaanderen.
Antwoord
#7
(06-04-2021, 19:16)boulder schreef: Ik kan mij toch niet van de indruk ontdoen dat het de Vlaamse regering te doen was om elke vorm van gratis TV weg te krijgen.
Eerst waren er de DVB-T zenders van de VRT die FTA waren.
Die moesten weg, wie het nog wilde, kon nog bij Antenne TV terecht (betalend dus).
Nu gebeurt hetzelfde voor het eigenlijk al armoedige aanbod van BVN, en de radiozenders ook nog eens.
Ik denk dat ze eigenlijk vooral de Vlamingen willen treffen die hier in Vlaanderen gratis TV kijken (eerst via DVB-T, nadien via BVN).
Die kunnen nu "gratis" op internet terecht, maar dat is net de grootste melkkoe van Telenet en Proximus.

die mediaministers kennen er de ballen van, deze en de vorige, maken alles kapot, eerst op FM veel kapot gemaakt voor de lokale radio's om de grote zenders voor te trekken (VRT en VMMA) en de DVB-T weg te smijten voor gratis kijken en nu maakt de nieuwe minister BVN voor belgie ook kapot.
die denken enkel aan geld en niet aan de burger.
is echt ver gekomen in belgie, zei het van weekend nog, arm belgie.
Antwoord
#8
Als men dan vergelijkt met andere landen zijn we zwaar benadeeld.
Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Spanje, Nederland, ... : allemaal hebben ze op zijn minst de openbare zenders op DVB-T(2), gratis en onversleuteld.
Al die landen hebben ook minstens 1 onversleutelde zender op satelliet, desnoods bedoeld voor de buitenlanders (denk aan TVE internacional).
Hier schaft men dat allemaal af, met als drogreden : "we kiezen voor toekomstgerichte technologie".
Toevallig passeert die toekomstgerichte technologie (VRTnu) wel via internet, en is dat in België veel duurder dan in al die andere landen.
De bedoeling lijkt dus om je te forceren via de kassa van Proximus of Telenet te passeren.
Antwoord
#9
(07-04-2021, 12:46)boulder schreef: Als men dan vergelijkt met andere landen zijn we zwaar benadeeld.
Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Spanje, Nederland, ... : allemaal hebben ze op zijn minst de openbare zenders op DVB-T(2), gratis en onversleuteld.
Al die landen hebben ook minstens 1 onversleutelde zender op satelliet, desnoods bedoeld voor de buitenlanders (denk aan TVE internacional).
Hier schaft men dat allemaal af, met als drogreden : "we kiezen voor toekomstgerichte technologie".
Toevallig passeert die toekomstgerichte technologie (VRTnu) wel via internet, en is dat in België veel duurder dan in al die andere landen.
De bedoeling lijkt dus om je te forceren via de kassa van Proximus of Telenet te passeren.

daar zitten ministers ook in die postjes van proximus of telenet, dus dubbel kassa voor hen,
ik blijf het zeggen, het draait allemaal om geld, en de minsters verrijken hen met deze farse stoten in de politiek met als uitroep, moderne technologie.
satelliet hoort daar in feite ook bij want waar ga je zoveel aanbod terug vinden gratis uit de lucht???? en soms nog leerzaam ook.
Antwoord
#10
(07-04-2021, 13:19)master-magic schreef: daar zitten ministers ook in die postjes van proximus of telenet, dus dubbel kassa voor hen,
ik blijf het zeggen, het draait allemaal om geld, en de minsters verrijken hen met deze farse stoten in de politiek met als uitroep, moderne technologie.
satelliet hoort daar in feite ook bij want waar ga je zoveel aanbod terug vinden gratis uit de lucht???? en soms nog leerzaam ook.
Ja, daar heeft het zeker mee te maken.
Ik vind het vooral spijtig voor mensen die op die manier iedere maand wat geld sparen, zelf betaal ik gewoon voor digitale kabel, dus ik ga dat niet voelen.
Antwoord




Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)