Telenet brengt ziekenhuispatiënten virtueel naar andere plek met VR-robot en 5G
#1
Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en telecomoperator Telenet testen een virtual reality-robot uit om jonge patiënten die voor langere tijd in het ziekenhuis verblijven. Met de robot VRiendje, die via een 5G-verbinding werkt, worden beelden via het internet naar een VR-bril gestuurd, zodat de kinderen zich bijvoorbeeld virtueel in de woonkamer van hun huis of in de klas kunnen begeven.

VRiendje is een mobiel apparaat in de vorm van een mannetje van 20 cm groot. De robot is uitgerust met een 360 graden-camera, microfoons, speakers en een verbinding met het internet. Hij is verbonden met de VR-bril die de patiënt op heeft. Door de 360 graden-camera kan de patiënt de volledige ruimte zien door zijn hoofd te bewegen.

Snelle verbinding nodig voor VR

Om de voordelen van virtual reality volledig te benutten, is een snelle verbinding noodzakelijk, zo zegt ook Telenets 5G-innovatiemanager Piet Spiessens: "5G is twintig à dertig keer sneller in vergelijking met het huidige 4G-netwerk. De beelden kunnen niet alleen sneller doorgestuurd worden, maar de kwaliteit blijft ook optimaal."

De robot is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Horus VR en wordt in België verdeeld door DIGIMedical. De afgelopen maanden testte Telenet VRiendje uit op de afdeling kindergeneeskunde van het UZA. De test past in een reeks proefprojecten van de provider, maar kan op termijn verder worden uitgerold als er overal 5G-dekking wordt aangeboden.
Antwoord




Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)