wat gebeurt er met telenet de komende tijd????
#1
De aandelenkoers van Telenet werd donderdag geschorst wegens mogelijke handel met voorkennis. Maar wie wist wat? Alle ogen zijn gericht op de Amerikaan John Malone, die Telenet beter wil inpassen in zijn bedrijf.

Kabelbedrijf Telenet is een buitenbeentje in het Amerikaanse telecommunicatiebedrijf Liberty Global van John Malone. In Telenet zit immers een belangrijk deel minderheidsaandeelhouders. Die werken al langer op de zenuwen van Malone omdat hij, als hij bepaalde voordelen wil realiseren bij Telenet, niet geneigd is die te delen met iedereen.

“De man is erg genereus, maar niet ten aanzien van veel mensen”, zegt een directeur die vroeger nog met Malone heeft gewerkt. Vrij vertaald: Malone rijdt voor zichzelf. Hoe dan ook is er iets aan de hand. Donderdagochtend veerde de koers van Telenet met 10 procent op bij hoge volumes. Een duidelijk verdacht patroon, waardoor de beurswaakhond de koers schorste en Telenet interpelleerde. “In afwachting van een mededeling.”

Koersgevoelig project

Later op donderdag zei Telenet dat de mededeling er die dag niet meer zou komen, maar ook vrijdagochtend was ze er nog niet. Dat is zelden gezien. Waarom duurt de biecht van Telenet zo lang? Alles wijst op een vroegtijdig lek, waardoor het bedrijf gedwongen werd eerder dan gepland te communiceren.

Dat er iets is, is duidelijk. Heel wat mensen bij Telenet hebben een vertrouwelijkheidsclausule moeten ondertekenen – en die dateert niet van gisteren. Telenet zit dus op een koersgevoelig project. De meeste waarnemers denken dat er een bod in de maak is. Dat heeft alles te maken met de val van de beurskoers van Telenet. Een koersval waaraan Telenet zelf deels schuldig is. Het Belgische telecombedrijf maakte vorig jaar bekend dat het zijn dividend met twee derden zou verlagen, wat de aandelenkoers een mokerslag gaf. Vervolgens trok de top van Telenet naar Londen om analisten toelichting te geven. Wat bleek? Ze hadden geen concrete cijfers op zak. Analisten reageerden erg verbaasd. Wat kwamen ze dan doen?

Onzekerheid

De koersval is ook het gevolg van onzekerheid. Het plan om met Fluvius werk te maken van een glasvezelnetwerk is nog niet goedgekeurd door Europa. Er komt ook een vierde telecomspeler in de markt die zich als een discounter zal opstellen, wat zal dat geven? En in Wallonië kaapte Orange Belgium dan weer het kabelbedrijf Voo voor de neus van Telenet weg. Daarom verwacht iedereen dat er een bod komt op Telenet met als doel de minderheidsaandeelhouders uit te kopen.

Specialisten zien drie grote mogelijkheden. Ofwel koopt Liberty Global Telenet helemaal op, om het bedrijf vervolgens door te verkopen aan een financieel fonds. Ofwel heeft Liberty andere plannen – zoals Telenet in een volgende fase fuseren met Orange Belgium. Een complex verhaal waardoor Telenet alsnog in heel België een eigen netwerk zou bezitten. De derde mogelijkheid is dat John Malone gewoon profiteert van de lage koers om van de minderheidsaandeelhouders af te geraken.

Er zijn ook technische argumenten. De echte waarde van Telenet wordt de joint venture met Fluvius waarin het netwerk wordt ondergebracht. Telenet moet er dan wel de zuivere intercommunales als minderheidsaandeelhouder dulden. Dat is lastig, want het is moeilijker om de winsten uit zo’n gedeeld bedrijf te halen als je niet als enige de baas bent. Minderheidsaandeelhouders in het netwerk en dan ook nog eens in de beursgenoteerde holding? Het is allemaal lastig, en dus wil Liberty mogelijk al één niveau uitschakelen.

Koude douche

Als het bod er effectief komt, wordt dat mogelijk een koude douche voor de beleggers die Telenet tot voor kort aangepraat kregen als stabiel dividend-aandeel. Malone heeft nog maar zelden een premie betaald van meer dan 25 procent. Dat betekent in principe dat beleggers niet moeten hopen op een bod dat de 20 euro per aandeel ruim overtreft. Maar dan gaat het moeilijk worden om het bedrijf effectief van de beurs te krijgen. In 2012 bood Malone nog 35 euro, maar sindsdien zijn er verschillende uitkeringen aan aandeelhouders geweest. Telecombedrijven noteerden toen ook duurder in de markt dan nu.

Vandaar dat sommigen denken dat een bod in de maak is via een tussenschakel, bijvoorbeeld via een Nederlandse zuster van Telenet (UPC?). De betrokkenheid van een derde zou ook verklaren waarom het persbericht zo lang op zich laat wachten.

In 2012 mislukte Malone al eens in zijn opzet. Toen kwam er verzet tegen het bod van Liberty Global door de onafhankelijke bestuurders van Telenet, aangevoerd door toenmalige voorzitter Frank Donck.

Liberty bezit al 59,2 procent van Telenet, dat zelf nog eens 3,12 procent van zijn eigen aandelen in handen heeft. Het publiek staat dus voor 37,7 procent. Dat pakket heeft een waarde van 586 miljoen, wat bekent dat Malone niet al te veel geld op tafel zou moeten leggen. Begin vorig jaar noteerde Telenet nog tegen 33 tot 35 euro per aandeel. Nu is dat 15 euro.
Antwoord
#2
Liberty Global, de huidige meerderheidsaandeelhouder van Telenet, wil het telecombedrijf van de beurs halen. Een gepland bod van 22 euro per aandeel – in totaal goed voor zo’n 930 miljoen euro – heeft de unanieme steun van de raad van bestuur, zegt het bedrijf.

Het Amerikaanse Liberty Global heeft nu al 59,18 procent van de aandelen van Telenet in bezit, en lanceert dus een bod op de aandelen die het nog niet in handen heeft, zodat het Telenet van de beurs kan halen. Het gaat om een bod in cash van 22 euro, 59 procent meer dan de slotkoers van vorige week woensdag.

“We menen dat een bod van 22 euro per aandeel een mooie opportuniteit biedt voor Telenet-aandeelhouders om hun investering te gelde te maken met een aantrekkelijke bonus”, zegt Liberty Global-CEO Mike Fries. “We zijn trots over hoe Telenet in de jongste jaren is geëvolueerd, en we zetten ons helemaal in voor België en alle stakeholders van het bedrijf.”

De handel in het aandeel van Telenet werd afgelopen donderdag geschorst na een plotse koersopstoot van 10 procent en hoge handelvolumes. De beurstoezichthouder FSMA onderzoekt de zaak.

Onzekerheid

Het aandeel van Telenet zakte het voorbije jaar fors in waarde – een jaar geleden schommelde de koers nog rond 30 euro. Er hangt dan ook onzekerheid rond het bedrijf. Telenet slaagde er niet in om de Waalse operator VOO in te lijven, er start binnenkort een vierde mobiele operator in België, en een samenwerking om glasvezel uit te rollen met netbeheerder Fluvius wacht nog op groen licht van de autoriteiten.

Het is al de tweede poging van de Amerikanen om Telenet volledig in te lijven. In 2012 mislukte een bod van 35 euro per aandeel. Enkele grote aandeelhouders en de onafhankelijke bestuurders vonden het bod toen te laag, waarna ook veel kleine beleggers niet intekenden. Uiteindelijk slaagde Liberty er toen maar in zijn belang met 8 procent op te trekken.

Toen de handel in het aandeel van Telenet na de bekendmaking van het overnamebod hervat werd, schoot de koers van Telenet 40 procent hoger, tot 21,24 euro.

De Sutter: “Investeringen houden operator relevant”

Volgens minister van Telecom Petra De Sutter (Groen) kan een eventuele overname van Telenet door Liberty Global ervoor zorgen dat er meer ruimte komt om te investeren. “De telecomsector is bij uitstek een sector die in beweging is. Investeringen zorgen er ervoor dat een operator relevant blijft in de toekomst, denk maar aan bijvoorbeeld het supersnelle internet via 5G en glasvezel, maar ook in de dienstverlening”, zegt De Sutter. “Ik ben dan ook blij te horen dat de consument niet de verliezer zal zijn van deze overname.”
Antwoord




Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)