Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
hoe hypocriet kunnen we zijn
#1
Hoe hypocriet kunnen Proximus, BASE en co eigenlijk zijn?
OPINIE − 03/07/14, 16u07

DM OPINIE Bellen en surfen is binnen de EU sinds 1 juli fors goedkoper geworden. Anders dan hun goednieuwsshow doet vermoeden, is dat allesbehalve de verdienste van de gsm-providers, schrijft Sam Feys. Hij is onlineredacteur bij De Morgen en schrijft over media en technologie.


© rv.

Gsm-providers bestoken hun klanten met dure vakantiebundels die over anderhalf jaar volledig overbodig worden

"Goed nieuws!" Zo stond het op mijn Proximusfactuur. Met uitroepteken, inderdaad. Op 1 juli zijn de tarieven om te bellen en surfen in het buitenland naar omlaag gegaan en voor wie al eens de grens oversteekt is dat inderdaad goed nieuws. Alleen zijn het zeker niet de gsm-operatoren die de pluimen op hun hoed mogen steken.

Het gebruik van een ander gsm-netwerk in het buitenland heet roaming en is al altijd een absurde en veel te gemakkelijke inkomstenbron voor telecomproviders geweest. Voorbeelden legio van de onwetende consument die op vakantie vertrok, zorgeloos bleef Facebooken en met een factuur van duizenden euro's thuiskwam. Te betalen voor factuurdatum, als het toen al niet via domiciliëring van de rekening was gehaald.

Ik kan me nog herinneren dat een sms'je op skivakantie in Frankrijk niet zo gek lang geleden nog 50 eurocent kostte. Vandaag kost bellen binnen de Europese Unie nog 22 cent per minuut, een oproep ontvangen 6 cent, een sms 7 cent en surfen 24 cent per verbruikte MB. Vooral de prijs van mobiel internet ging drastisch naar omlaag: voor 1 juli betaalde u per verbruikte megabyte mobiel internet nog het buitensporige bedrag van 45 cent.

Als alles goed gaat behoort roaming vanaf december 2015 voorgoed tot het verleden en zijn bovenstaande kosten verleden tijd. Dat is de volledige verdienste van de Europese Commissie en in het bijzonder van Neelie Kroes. Telecomproviders hebben jarenlang tegen die afschaffing gelobbyt in Brussel. Voor hen is de lucratieve roaminghandel altijd al een eenvoudige inkomstenbron geweest die ze nu zien verdwijnen.

Toch zijn telecomproviders er maar wat trots op dat hun klanten nu "goedkoper op vakantie kunnen gaan". Speciale "summerdeals" worden geïntroduceerd en dataroamingbundels worden uitgebreid, maar blijven in meeste gevallen erg duur. BASE lanceerde zelfs een roamingloos abonnement, dat voor hetzelfde geld weliswaar veel minder aantrekkelijke voorwaarden aanbiedt dan de normale abonnementen. Alleen virtuele operator Mobile Vikings durft onder de prijs gaan die de EU vooropstelt voor dataroaming en rekent 15 cent per verbruikte MB aan, Telenet rekent 20 cent.

Ze zullen het nooit leren. Is het niet wat hypocriet om klanten nu massaal te bestoken met bundels en duurdere (roamingloze) abonnementen die over anderhalf jaar toch weer van de markt gehaald moeten worden? Dan gelden de voorwaarden van uw huidig gsm-abonnement immers voor heel de EU, zonder extra bundels of Europese abonnementsformules. Het zou gsm-operatoren sieren om nu al een duit in het zakje te doen en op zijn minst flink te snoeien in de roamingtarieven of roamingkosten af te schaffen bij duurdere abonnementen.

De consument heeft lang genoeg te veel betaald.
Antwoord