Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
logitech remote ook voor smartphone
#1
Alles bedienen met je smartphone of tablet? Het kan. De Logitech Harmony Smart Control is werkelijk op alles voorzien. Sinds kort kan je er ook je Sonos systeem mee bedienen.

8 op 10Aanbevolen prijs: € 129,00
Pro
+ Nooit meer richten
Uitgebreide customisatie
Prima remote
Smartphone en tablet app
Bluetooth-ondersteuning (PS3 en Wii)
Philips Hue en Sonos ondersteuning
Prijs
Contra
Customisatie is complex
App reageert traag
Handig concept
Een universele remote moet tegenwoordig van heel wat markten thuis zijn. Infrarood is niet immers meer de enige optie, een PS3 of Wii gebruikt Bluetooth, en Sonos gebruikt je thuisnetwerk. En toetsen staan er op zo’n zapper nooit voldoende. Hoe los je dat op? Met een smartphone of tablet en een goede app, dat is het plan van de Harmony Smart Control.

In de doos vind je de ‘Harmony Hub’, een infrarood zender zo groot als je hand. Daarnaast is er nog een kleine IR-blaster, aan te sluiten op de hub, en een bijzonder slanke remote die met RF werkt.



Het principe is eenvoudig. Stop al je bronapparaten én de Harmony hub in de kast. Bedienen doe je met de bijgeleverde remote, of met de app. De Hub in de kast zet de RF-signalen (van de remote) of WiFi-commando’s (van de app) om in IR-commando’s voor al je apparaten, en in Bluetooth-signalen voor de PS3 of Wii. De kleine IR-blaster sluit je aan achteraan op de Hub en zet je voor de televisie.

Deze Youtube-video legt het haarfijn uit.


Maar vereist wel wat installatie
De fysische installatie van de componenten is erg eenvoudig. Je moet er enkel voor zorgen dat al de te bedienen apparaten de IR-signalen van de Hub kunnen zien. Daar zal wat experimenteren bij aan te pas komen, maar de Hub heeft een erg goed bereik.

De software installatie duurt langer. Download de ‘Harmony’ app op je smartphone of tablet, die loodst je werkelijk stap voor stap door de hele installatie. Eerst leg je een Bluetooth-verbinding met de hub, vervolgens geef je de Hub toegang op je draadloos netwerk en daarna geef je aan welke toestellen je wil bedienen. Dat gebeurt op basis van merk en model (bijvoorbeeld Sony BDP-S5100), zoek die dus eerst even op. Je kan maximum acht apparaten definiëren.



Tot slot kan je nog ‘activiteiten’ bepalen. Dat zijn een reeks commando’s die uitgevoerd worden om een bepaalde activiteit te starten, zoals tv kijken, een blu-ray bekijken, gamen, enzovoort. In ons geval betekende bijvoorbeeld ‘TV kijken’: de televisie, de Telenet HD Digicorder en de Sonos Playbar aanzetten, en op de televisie de juiste ingang selecteren.



Als laatste taak wijs je activiteiten toe aan de drie bovenste toetsen op de remote. Je kan zes activiteiten definiëren, twee per toets dus, een die je start door kort te drukken en een door lang te drukken.



Met al die instellingen ben je al snel een uurtje zoet. En wie verder nog zaken wil customiseren telt daar al snel nog een uur of meer bij. Werk je overigens liever aan je desktop om alles te configureren? Gewoon de desktopsoftware installeren en je kan aan de slag.



Gebruik
Je eerste reflex is daarna ongetwijfeld om je tablet of smartphone te promoveren tot de remote van dienst. De Harmony-app geeft je enorm wat opties om zaken te configureren. Alle activiteiten verschijnen netjes op het startscherm. Je kan alle toetsen van plaats wisselen, of toetsen verwijderen of bijvoegen. Je kan alle mogelijke commando’s gebruiken of zelfs een reeks commando’s met daartussen de nodige vertraging opgeven. Met zoveel flexibiliteit lijkt de app de ideale keuze. In de praktijk viel dat toch wat tegen. De app start traag, reageert soms vrij traag en het blijft een feit dat je op een smartphone of tablet niet op de tast kan werken. Je moet echt naar het scherm kijken.





De bijgeleverde remote is compact, ligt perfect in de hand en voelt zelfs erg luxueus aan. Dat hij via RF werkt is niet alleen belangrijk omdat je dan de Hub in de kast kan opbergen, maar ook omdat je tijdens het opstarten van een activiteit niet hoeft te richten. In zo’n start- of stopsequentie zitten makkelijk vijf of meer commando’s en de uitvoering duurt al snel 10 seconden. Maar omdat je niet moet richten blijft het gewoon één druk op de knop, en je bent klaar.

De Harmony software beslist zelf welke functies toegewezen worden aan welke toetsen, maar net zoals in de app kan je elke toets customiseren. Ook hier kan je voor elke toets een onderscheid maken tussen een lange en een korte aanslag. Persoonlijk vonden we de remote veel handiger in gebruik. Het enige nadeel is dat je maar twee toetsen onderaan hebt die je voor ‘generische’ functies kan gebruiken. Afhankelijk van hoe je je apparaten gebruikt kan dat net te weinig zijn. Die beperking heb je natuurlijk niet in de app.

Sonos en Philips Hue
Sinds kort kan je ook Philips Hue lampen en Sonos apparaten rechtstreeks aansturen vanuit de Harmony-app. We hadden geen Hue-lampen in huis, maar wel een Sonos Playbar. De app detecteerde die tijdens de installatie automatisch. De functionaliteit is wel erg beperkt. Je kan als muziekbron enkel kiezen uit de ‘Sonos favorieten’, dat kunnen radiostations zijn, afspeellijsten (uit je bibliotheek, of uit muziekstreaming diensten), of individuele nummers. In een afspeellijst kan je nummers terug spelen, of skippen. Maar gewoon op zoek gaan in heel je Sonos systeem naar nieuwe muziek is niet mogelijk. Eens je een degelijke lijst favorieten hebt, valt het eigenlijk best mee.

Conclusie
De Harmony Smart Control is erg veelzijdig, kan uitgebreid geprogrammeerd worden, en je hebt de keuze tussen een smartphone of tablet app, of de bijgeleverde remote. Technofoben houden er beter rekening mee dat het programmeren wat tijd en inspanning vergt.

Een van de grootste voordelen is dat je alles via RF (of WiFi) aanstuurt en dus niet meer moet richten. Of je nu kiest voor de app of voor de remote als favoriete bediening hangt af van persoonlijke smaak, maar vermoedelijk ook van je opstelling. Persoonlijk denken we dat de remote de betere keuze is. Het prijskaartje is een aangename verrassing, vooral omdat je met deze opstelling toch heel wat flexibiliteit krijgt.
Antwoord