Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Apple nieuws
Apple heeft op zijn eigen ontwikkelaarsconferentie iOS 15 aangekondigd. De upgrade bevat onder meer een nieuw systeem voor notificaties en profielen. In iPadOS komen onder meer widgets op het homescreen.

Notificaties krijgen grotere foto's van contactpersonen en iconen. Daarnaast komt er een 'notificatiesamenvatting' van meldingen waar gebruikers in het verleden pas later interactie mee hadden. Berichten van andere mensen komen niet in die samenvatting.

Daarnaast komen er profielen, een functie die rond vijftien tot twintig jaar geleden in featurephones zat. Daarmee kunnen gebruikers kiezen dat tijdens werktijd alleen collega's meldingen kunnen sturen. Ook het homescreen verandert met de profielen. Apple noemt die profielen Focus. Die status synchroniseert eveneens tussen apparaten.

Browser Safari krijgt ondersteuning voor extensies en een nieuw ontwerp, met de url-balk onderaan. Met vegen kunnen gebruikers wisselen tussen tabbladen. Daarnaast komt er een functie om tabbladen te groeperen.

In de Camera-app en de Foto's-app komt een functie voor tekstherkenning. Dat werkt nog niet in het Nederlands. Bovendien komt er objectherkenning in om bijvoorbeeld dieren te herkennen. Foto's krijgen bovendien een plek in de Spotlight-zoekfunctie. Er is te zoeken op personen, locatie of elementen in de foto. In het For You-tabblad komen gegenereerde video's van foto's en filmpjes met muziek eronder van Apple Music. Met Memory Mixes kunnen gebruikers dat zelf aanpassen.

Facetime krijgt ondersteuning voor Spatial Audio, waarbij het geluid van mensen lijkt te komen van de plek waar ze op het scherm zijn. Daarnaast zijn er verbeteringen voor audio, zoals het blokkeren van achtergrondgeluid. In video komen er onder meer een grid-view bij voor het zien van alle personen in een groepsgesprek. Ook komt er een portretmodus voor Facetime.

Daarnaast kunnen gebruikers videomeetings inplannen via Facetime en die zijn bruikbaar buiten het Apple-ecosysteem. Dat gebeurt via de browser. Daarnaast is er Shareplay om samen in sync audio en video te consumeren.

De Berichten-app krijgt ondersteuning met andere Apple-diensten, zoals TV, Safari, Podcasts, News, Foto's en Music. Zo kunnen gebruikers zaken delen en de apps onthouden die in een nieuwe Shared With You-sectie van die apps.

Bovendien komt er ondersteuning voor het vervangen van huissleutels, badges voor kantoren en hotelkamers met de functie Keys met ultrawideband in de Wallet-app. Daarnaast komen er Amerikaanse rijbewijzen in de Wallet-app.

Ook komt er een Translate-app voor iPads en iPhones in het besturingssysteem. Gebruikers kunnen daarmee gesprekken vertalen zonder knoppen te hoeven indrukken. Daarnaast komt er een mogelijkheid om teksten te vertalen in het menu waar nu al knippen en plakken in staat.

De toetsenbord-app krijgt ondersteuning voor Nederlands met QuickPath. Daardoor kunnen gebruikers van het toetsenbord van Apple vegen om te typen. De Weer-app krijgt nieuwe animaties en kaarten voor luchtkwaliteit, in elk geval in de VS. De Kaarten-krijgt onder meer informatie over hoogteverschillen en belangrijke plekken. Bij navigatie zit meer informatie over rijstroken, zebrapaden en verkeerslichten. Knooppunten komen in 3D beschikbaar in bepaalde steden. Bovendien komt er een mogelijkheid voor navigatie te voet met augmented reality. Dat gebeurt voorlopig nog niet in de Benelux. Eind dit jaar is het enkel in Amerikaanse steden.

De Gezondheid-app krijgt een deelfunctie, om zo met familie en vrienden gezondheidsdata te delen. Er komt een functie om de loop in de gaten te houden met de bewegingssensor van iPhones. In de VS kunnen gebruikers data delen met medische professionals.

iPadOS

Gebruikers van iPads kunnen met de nieuwe versie widgets op het homescreen plaatsen, iets dat op iPhones sinds iOS 14 kan. Er is een groter formaat widgets voor iPads die ontwikkelaars kunnen toevoegen aan hun apps. Applade App Library komt op iPads; er komt een knop voor op de dock.

Ook het systeem voor multitasking is aangepakt. Er komt een menuutje aan de bovenkant van het scherm voor het openen van meerdere apps tegelijk. Daarnaast is er een menu onderaan die alle openstaande vensters van een bepaalde app laten zien.

Apple heeft de functie Quick Note toegevoegd. Dat werkt met een veeg vanuit de rechterronderhoek. Daarmee kunnen gebruikers notities toevoegen aan apps en die bewaart in de Notes-app. In Notes zitten tags en kunnen gebruikers andere gebruikers noemen om ze een melding te sturen. Daarnaast komt er een app die Swift Playground heet en waarmee je apps kan maken voor iPads..

Daarnaast komen er in iPadOS 15 meer keyboard shortcuts. De eerste bèta van iOS 15 en iPadOS 15 komt deze week uit, de release volgt in het najaar. Alle iPhones en iPads die iOS 14 en iPadOS 14 kunnen draaien, krijgen de upgrade naar versie 15. Dat geldt dus voor de iPad Air 2 en nieuwer en de iPhone 6s en nieuwer.
Antwoord
iOS 15: deze functies zijn er niet voor oudere iPhones

Op 7 juni presenteerde Apple de grote nieuwe functies die dit jaar naar de iPhone komen. Belangrijke vernieuwingen van iOS 15 zijn de Focus-functie, het vernieuwde FaceTime, de verbeterde Weer-app en Livetekst.

Helaas blijken veel van de functies niet naar alle iPhones met iOS 15 te komen. Ze zijn alleen beschikbaar voor een iPhone met een A12 Bionic-chip of nieuwer. Dat zijn de iPhone XR, iPhone XS, iPhone 11 (Pro), iPhone SE (tweede generatie) en iPhone 12 (Pro). Heb je een iPhone SE (eerste generatie), iPhone 6s, iPhone 7 of iPhone 8? Dan moet je deze acht functies missen:

Navigeren in AR.

Te voet aan het navigeren met Apple Kaarten? Kijk door het scherm van je iPhone en de AR-weergave laat zien welke kant je op moet.

Interactieve wereldbol in Kaarten.

Alleen met de nieuwste iPhones kun je de interactieve 3D-wereldbol van Apple Kaarten ontdekken, die verbeterde details heeft voor bergketens, woestijnen, bossen en meer.

Livetekst.

Met livetekst kun je tekst van foto’s kopiëren en plakken. Werkt helaas nog niet in het Nederlands – en met oudere iPhones dus in geen enkele taal.

Visual Look Up.

Via de camera van je iPhone kom je meer te weten over kunstwerken, bezienswaardigheden, planten, dieren en meer. Je kunt er zelfs boeken mee vinden.

Portretmodus op FaceTime.

De portretmodus is nu ook met FaceTime te gebruiken, waarbij de achtergrond wazig wordt.

Ruimtelijke audio op FaceTime.

Heb je AirPods in en ben je met meerdere mensen aan het FaceTimen, dan lijkt de stem uit de richting te komen van waaruit de persoon te zien is. Het is bijna alsof ze bij je in de huiskamer zitten.

Sleutels in Apple Wallet.

In de Wallet-app kun je straks allerlei digitale sleutels kwijt, zodat je via je iPhone deuren opent.

Geanimeerde achtergronden in Weer.

Er zijn duizenden variaties van geanimeerde achtergronden die de positie van de zon, wolken en neerslag nauwkeurig weergeven.

Maar niet op een oudere iPhone.

Dat de wat oudere iPhones zoveel functies moeten missen, is opmerkelijk. Doorgaans zijn (vrijwel) alle functies van een grote iOS-release toegankelijk voor alle iPhones die met het besturingssysteem overweg kunnen.

Release

Het duurt overigens nog even tot iOS 15 voor iedereen beschikbaar is. Naar verwachting brengt Apple het nieuwe besturingssysteem voor de iPhone eind september uit.
Antwoord
Apple heeft op zijn eigen evenement de iPhone 13-telefoons gepresenteerd. Het gaat weer om vier telefoons. De goedkoopste modellen hebben nu 128GB aan opslag en een grotere accu, zo zegt Apple. De prijzen blijven hetzelfde.

De iPhone 13-modellen hebben dezelfde schermdiagonalen en resoluties als de iPhone 12-telefoons. Wel hebben de Pro-modellen een ltpo-oledscherm, waardoor die hogere verversingssnelheden ondersteunen. Dat gaat van 10Hz tot 120Hz. Apple noemt dat ProMotion, net als op de iPad Pro.

De schermen van de iPhone 13's hebben een maximale helderheid van 800 candela per vierkante meter. De Pro's komen tot 1000 candela per vierkante meter. Alle modellen gaan tot 1200 candela per vierkante meter bij hdr-weergave.

De nieuwe iPhones draaien op de A15 Bionic-soc met 15 miljard transistors. Dat is een 5nm-soc met twee kernen voor prestaties en vier zuinige kernen voor minder zware taken. De gpu heeft vier cores, maar de Pro-modellen krijgen een variant met vijf cores. De 'neural engine' heeft zestien kernen, terwijl de systeemcache twee keer zo groot is als in de voorganger A14 Bionic.

Apple heeft bij het camerasysteem alle iPhone 13-modellen de sensor van de iPhone 12 Pro Max gegeven, met de grotere 1/1,9"-sensor en optische beeldstabilisatie waarmee de sensor wordt bewogen in plaats van de lens. De ultragroothoeklens zou ook beter moeten presteren in de nieuwe generatie. De Pro-modellen hebben een camera met ultragroothoeklens met f/1,8-lens en autofocus. Die kan dienen als macrocamera en kan focussen op 2cm afstand.

De camera met telelens van de Pro-modellen hebben een 77mm-brandpunt in 35mm-equivalent. Dat is ongeveer drie keer vergroting ten opzichte van de primaire camera. Alle camera's op alle iPhones hebben ondersteuning voor Night Mode voor fotograferen bij weinig licht.

In video is er een portretmodus toegevoegd. Zo is de focus achteraf aan te passen en kan de software de achtergrond vervagen. Daarnaast komt ProRes-video-ondersteuning later dit jaar beschikbaar op de nieuwe telefoons. De iPhones hebben bij benadering hetzelfde ontwerp, al heeft Apple wel nieuwe kleuropties toegevoegd. Dat doet de fabrikant ieder jaar. Bovendien is de notch iets kleiner dan voorheen door de speaker te verplaatsen naar de bovenkant van de behuizing. De inkeping is 20 procent kleiner.

De iPhone 13 en 13 mini beginnen nu met 128GB aan opslag, waar de 12 en 12 mini een 64GB-variant hadden. Van de Pro-modellen komen er 1TB-varianten. Die komt erbij en de Pro-modellen beginnen ook bij 128GB.

De accu's van de iPhone 13-modellen zijn groter; dat zou bij de mini en 13 Pro moeten leiden tot 1,5 uur langer gebruik en bij de iPhone 13 en 13 Pro Max tot 2,5 uur langer. De iPhone 13 en 13 mini komen volgende week uit en kosten hetzelfde als hun voorgangers: 809 en 909 euro. Ook de Pro-modellen hebben dezelfde startprijs, 1159 en 1259 euro.
Antwoord
Op 20 september brengt Apple iOS 15, iPadOS 15 en watchOS 8 uit. De nieuwe besturingssystemen staan op de iPhone 13-modellen en nieuwe iPads en Apple Watch die dinsdag aangekondigd zijn, maar zijn ook beschikbaar voor veel oudere modellen.

Apple noemt de releasedatum van 20 september bij de introductie van de iPhone 13-serie en de vernieuwde iPad en iPad mini. De besturingssystemen werden tijdens Apples WWDC-conferentie in juni aangekondigd, Tweakers publiceerde toen een preview aan de hand van bètaversies.

De nieuwe versies van iOS en iPadOS krijgen aanpassingen in de manier waarop notificaties weergegeven worden en een Focus-modus. Dat is een samenvoeging van Niet Storen en de automodus die al langer bestaat, gecombineerd met nieuwe instelmogelijkheden.

Verder wordt de interface van iPadOS meer gelijkgetrokken met die van iOS, met widgets die tussen iconen van apps kunnen staan. Ook zijn er wijzigingen die multitasking op iPads gemakkelijker moeten maken.

Apple was ook van plan om een systeem voor het detecteren van kindermisbruik te implementeren in iOS 15 en iPadOS 15, maar na veel kritiek van onder meer beveiligingsonderzoekers, privacyactivisten en juridische deskundigen besloot Apple dat uit te stellen tot een nader te bepalen datum.
Antwoord
Apple heeft op zijn eigen evenement de Apple Watch Series 7 aangekondigd. Het nieuwe klokje heeft een gewijzigd ontwerp met een iets groter scherm. Het klokje komt 'later dit jaar' uit en kost minimaal 399 dollar.

Het horloge heeft een ip6x-rating voor stofdichtheid. De klokjes komen uit op 41 en 45mm, tegenover 40 en 44mm van de vorige Watch-modellen. De klokjes kunnen sneller laden. Zo is het mogelijk om de Watch drie kwartier te laden om de accu voor 80 procent te vullen. Met acht minuten laden kunnen gebruikers sleeptracking voor acht uur lang gebruiken, zo zegt Apple.

In watchOS 8 komen bovendien verbeteringen voor fietsen. Zo berekent de software beter de calorieën als gebruikers een e-bike gebruiken en werkt het systeem van valdetectie beter met fietsen. De nieuwe Watch komt dit najaar uit. De goedkoopste versie met 41mm-behuizing en alleen wifi gaat 399 dollar kosten, terwijl de grotere versie 449 dollar moet gaan kosten. De Watch SE en Watch 3 blijven ook in het assortiment, voor 279 en 199 dollar. Europrijzen zijn nog niet bekendgemaakt.
Antwoord
Apple vernieuwt zijn iPad mini. De kleine tablet krijgt een nieuw ontwerp met dunnere schermranden en daardoor groeit de schermdiagonaal naar 8,3". Net als de iPad Air en iPad Pro krijgt de nieuwe mini een USB-C-aansluiting. Ook de reguliere iPad krijgt een update.

iPad mini 2021De nieuwe iPad mini heeft een ontwerp dat doet denken aan dat van de iPad Air en iPad Pro, met dunne schermranden aan alle zijden. De kleine tablet krijgt een 8,3"-scherm, dat was 7,9" bij de vorige generatie. De resolutie stijgt naar 2266x1488 pixels, dat was 2048x1536 pixels.

De Touch ID-knop is verwerkt in de power-knop aan de bovenkant van het scherm. Ook geeft Apple de iPad mini stereospeakers en de nieuwe A15 Bionic-soc.

Volgens Apple heeft het scherm een maximale helderheid van 500cd/m² en de True Tone-functie om de kleurtemperatuur aan te passen aan het omgevingslicht, is ook aanwezig. Apple spreekt over een Liquid Retina Display. Dat is de naam die Apple geeft aan lcd's.

Zowel aan de voor- als achterkant zitten 12-megapixelcamera's. De camera aan de achterkant heeft een f/1.8-lens en kan filmen in 4k-resolutie. De frontcamera heeft een ultragroothoeklens met een beeldhoek van 122 graden en krijgt de Center Stage-functie van de iPad Pro.

De nieuwe iPad mini krijgt Wi-Fi 6 en er komen ook uitvoeringen met 5G-connectiviteit. Apple brengt de iPad mini in vier verschillende kleuren uit, voor een prijs vanaf 559 euro. De tablet wordt geleverd inclusief een 20W-lader en is vanaf 24 september beschikbaar.

Nieuwe iPad 10,2" met A13 Bionic-soc en 12Mp-frontcamera

iPad 2021Apple presenteert ook een nieuwe versie van het basismodel iPad. Het ontwerp daarvan is ongewijzigd, net als het 10,2"-scherm. Apple benadrukt dat oude accessoires compatibel zijn met het nieuwe model. Dat wijst erop dat de goedkoopste iPad nog een Lightning-aansluiting heeft.

De 2021-versie krijgt de A13 Bionic-soc die Apple ook in de iPhone 11-telefoons gebruikt. De frontcamera krijgt dezelfde 12-megapixelsensor en de Center Stage-functie als de iPad mini. Apple gaat de nieuwe iPad leveren met iPadOS 15 en de tablet is vanaf volgende week beschikbaar. De startprijs van 389 euro is ongewijzigd, maar daarvoor krijgen kopers nu een 64GB-versie.
Antwoord
Apple gaat de productie van zijn smartphones uit de iPhone 13-serie met maximaal 10 miljoen stuks verlagen als gevolg van het wereldwijde chiptekort, meldt Bloomberg News, daarbij verwijzende naar bronnen die bekend zijn met de kwestie.

De iPhone 13 serie werd in september aangekondigd en ligt sinds 24 september in de winkels. Net als vorig jaar introduceerde Apple vier iPhone-modellen: de Apple iPhone 13 Mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max. De iPhone 13-serie kan gezien worden als een 'tussenmodel'. Apple heeft dit jaar vooral gefocust op verbeteringen van de camera, naast de verbeteringen die de nieuwe iOS-versie en chipset met zich meebrengen. Overige specificaties zijn nagenoeg gelijk aan de iPhone 12-modellen uit 2020.

Verwacht werd dat het bedrijf tegen het einde van het jaar 90 miljoen eenheden zou produceren, maar Apple zou fabrikanten hebben laten weten dat het aantal eenheden verlaagd gaan worden omdat chipleveranciers zoals Broadcom en Texas Instruments moeite hebben om componenten te leveren.
Antwoord
Apple had verwacht in het laatste kwartaal van 2021 liefst 90 miljoen nieuwe iPhones te maken, zo meldt persagentschap Bloomberg. Door het wereldwijde chiptekort zal die doelstelling echter niet worden gehaald, zo moest de technologiereus dinsdag toegeven aan zijn aandeelhouders. Vermoedelijk zullen er dit jaar ruim 10 miljoen minder smartphones dan gepland gemaakt kunnen worden. In de uren na de mededeling zakte het beursaandeel van Apple met 1,2 procent.

In september had Apple-CEO Tim Cook nochtans – met de gebruikelijke groots opgezette show – de komst van vier nieuwe iPhone-modellen aangekondigd: de iPhone 13, de iPhone 13 Mini, de iPhone 13 Pro en de iPhone 13 Pro Max. Voorbestellingen konden geplaatst worden vanaf 17 september, één week later begon de verdeling.
Antwoord