Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BIPT focust op kwaliteit internetverbinding en zero-rating in jaarverslag netneutrali
#1
De Belgische telecom-toezichthouder BIPT heeft net als het Nederlandse ACM vandaag het jaarverslag netneutraliteit uitgebracht. Het zwaartepunt van het jaarverslag ligt op het gebied van kwaliteit van internetverbindingen en zero rating in België.

Uit het jaarverslag blijkt dat BIPT in het afgelopen jaar belangrijke projecten rond het meten van de kwaliteit van de ervaring van de internettoegangsdienst heeft uitgerold. Zo heeft het BIPT een crowdsourcing- applicatie gelanceerd waarmee de kwaliteit van de ervaring op het terrein kan worden gemeten via de gebruikers. Ook publiceerde het BIPT op zijn nieuwe dataportaal www.bipt-data.be de resultaten van drive-tests, uitgevoerd door meetwagens van het BIPT.

Twee ingrepen rondom zero rating

Zero-rating werd in de periode 1 mei 2018 – 30 april 2019 hoofdzakelijk geobserveerd, zonder dat er globaal reden bleek te zijn om in te grijpen. In twee gevallen (Zero-rating bij Epic en bij wedstrijden van de Rode Duivels tijdens het WK 2018) heeft BIPT in moeten grijpen ten aanzien van Proximus.

In het eerste geval (de tijdelijke actie van de zero-rating van de wedstrijden van de Belgische nationale ploeg in het kader van het WK voetbal in Rusland) paste Proximus, onder druk van de snelle, preliminaire analyse van het BIPT, zijn implementatie op belangrijke punten én vóór de start eigenlijke WK-wedstrijden aan.

In het tweede geval (de zero-rating binnen Epic stories en beats) meende het BIPT een krapte vast te moeten stellen, die bedreigend was of zou kunnen worden voor de bescherming van de eindgebruikersrechten. De ingreep hier heeft geleid tot een mix van corrigerende maatregelen bij Proximus, waaronder het openstellen van zijn zero-rating platform voor andere Content Partners, die in de volgende periode met bijzondere aandacht zal opgevolgd worden. Verder heeft Proximus ook besloten om het commercieel data-forfait te verhogen van 3GB naar 4GB voor Epic beats. Deze laatste maatregel is nog niet geanalyseerd door het BIPT. Wat de eerste maatregel betreft, behield het BIPT zich het recht voor om, naast de opmerkingen die hij leverde, eventuele verdere aanpassing van clausules van de Algemene Voorwaarden te vereisen, op grond van (gegronde) opmerkingen die geïnteresseerde Content Providers (of anderen) aan het BIPT doen toekomen, volgend op de concrete behandeling van toetredingscases door Proximus of na de publicatie van de Algemene Voorwaarden op de website van Proximus.

Geen gevallen van blokkades vastgesteld

BIPT stelt verder in het jaarverslag dat er geen gevallen van blokkeringen van diensten of applicaties in het netwerk zijn vastgesteld. Op het vlak van de keuzemogelijkheden van de eindgebruikers zijn de inbegrepen mobiele datavolumes in de aanbiedingen van de ISPs opnieuw groter geworden, om de evolutie van het toenemende mobiele dataverkeer op te vangen.
www.master-magic.be
www.radiosite.eu
111 DAB+ radiozenders van Belgie,Frankrijk en Nederland,mooi aantal al.
Antwoord