Bol.com oplichter voor de rechter in Nederland
#1
De rechtbank Den Haag heeft een man veroordeeld voor oplichting en witwassen, omdat hij gedurende een jaar producten op rekening bestelde bij bol.com en deze vervolgens niet betaalde, maar doorverkocht. De man krijgt celstraf en moet 40.794,31 euro terugbetalen aan het bedrijf.

Uit de gepubliceerde uitspraak blijkt dat de man in totaal ongeveer 1400 producten kocht bij de webwinkel. Dat waren in eerste instantie producten die door de brievenbus passen, zoals dvd's, games, PlayStation Plus-abonnementen en PS Vita-geheugenkaarten. Deze bestelde hij op rekening door steeds gebruik te maken van andere accounts. Hij liet de producten bezorgen op andere adressen, waar hij ze na bezorging uit de brievenbus haalde. Later bestelde hij ook andere producten, onder meer van Nintendo en Lego, en vulde het adres in van leegstaande huizen. Via de PostNL-app paste hij vervolgens de ophaallocatie aan naar een afhaalpunt, waar hij de pakketten zonder legitimatie op kon halen.

Tijdens het bestellen maakte hij gebruik van verschillende ip-adressen vanaf een mobiel apparaat. Ook gebruikte hij een vpn om zijn ip-adres te verbergen. Hoe de identiteit van de persoon uiteindelijk naar voren is gekomen, is onduidelijk. Daarover meldt de uitspraak alleen dat bol.com bij een bestelling in mei 2016 vaststelde dat het ip-adres van de koper hetzelfde was als dat van de verkoper, waardoor het achter de naam van de man kwam. Toen de politie de man oppakte, werden er op zijn smartphone bijna 8000 foto's en screenshots gevonden, van onder meer bestellingen en adressen op Funda.nl. In zijn mobiele Chrome-browser trof de politie 112 opgeslagen e-mailadressen aan. Uit de uitspraak blijkt verder dat er een verband tussen de bestellingen van de man te zien was doordat steeds dezelfde cookie aanwezig was.

De rechtbank is van mening dat de privacy van de man is geschonden doordat de politie zoveel bestanden op zijn telefoon heeft doorzocht. Dat gebeurde met de software Internet Evidence Finder. Daarbij haalt de rechter het arrest van de Hoge Raad van vorig jaar aan waarin is bepaald dat een beperkte doorzoeking geen inbreuk oplevert. In dit geval zou de privacyschending echter geen bewijsuitsluiting tot gevolg hebben, aldus de rechter.

De man is veroordeeld voor oplichting en voor het feit dat hij van witwassen een gewoonte maakte. De rechter legde hem een gevangenisstraf van achttien maanden op, waarvan zes voorwaardelijk.
Antwoord
#2
(12-01-2018, 08:08)natte schreef: zo zie je maar dat je altijd zeer voorzichtig moet zijn met mails en bestellen online. heb primevideo ook opgegegeven alsook netflx. nu niets meer extra

het is het bedrijf dat moet opletten, die man bestelde met verschillende accounts en betaalde niks, en laten leveren in huizen die niet bewoond zijn en pakjes eruit pakken en weer verkopen.
het is die man zijn eigen schuld dan.
Antwoord
#3
Die kerel moet aan Bol.com zo’n slordige € 40000 betalen, hoe gaat die kerel dat betalen? Negen kansen op tien heeft die kerel geen nagel om aan zijn gat te krabben dus dat is een uitspraak die dode letter zal blijven.
Antwoord




Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)